Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΙΜΕ ΛΙΠΟΣ Ή ΓΛΥΚΟΖΗ;

Ο άνθρωπος μπορεί να καίει για κύριο καύσιμο είτε λίπος είτε γλυκόζη (σάκχαρο). Από το πόσο συχνά τρώμε και από τις αναλογίες πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπαρών και τα είδη των υδατανθράκων στα γεύματά μας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό η ορμονική μας ισορροπία. Αυτή με τη σειρά της καθορίζει το αν θα είμαστε στην καύση σακχάρου  ή λίπους (ως κύριο καύσιμο). Όσο καίμε γλυκόζη, δεν καίμε λίπος! Ούτε αυτό της τροφής μας, ούτε αυτό που έχουμε συσσωρεύσει στο σώμα μας. 


Όσο με τα γεύματά μας προσφέρουμε μεγάλη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα (αυτό που αποκαλούμε γλυκαιμικό φορτίο), τότε ακόμα κι αν μειώσουμε τις ποσότητες, ελαττώσουμε τις θερμίδες, τα λιπαρά, παραλείψουμε γεύματα, στερηθούμε ή το ρίξουμε στη γυμναστική, ποτέ το σώμα μας δεν παίρνει το ορμονικό σήμα να αλλάξει καύσιμο, καίει σταθερά αυτό που του δίνουμε, δηλαδή γλυκόζη.
Να γνωρίζετε ότι οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες παρέχουν 4 kcal/gr. ενώ τα λίπη 9 kcal/gr. Δηλαδή, ένα γραμμάριο λίπους απελευθερώνει περισσότερη από τη διπλάσια ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνει ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεϊνών. Επιπλέον τα λίπη μετατρέπονται απευθείας σε ακετυλο-CoA και από εκεί πάνε στα μιτοχόνδρια ενώ η γλυκόζη μετατρέπεται πρώτα σε πυροσταφυλικό οξύ και στη συνέχεια το πυροσταφυλικό οξύ σε ακετυλο-CoA και με αυτό το τελευταίο τροφοδοτούνται τα μιτοχόνδρια και παράγεται ενέργεια. Γιαυτό το λίπος είναι απεριόριστο και καλύτερο καύσιμο και προφυλάσσει τα οστά και τους μυς. Το σάκχαρο (η γλυκόζη) εξαντλείται γρήγορα και τότε αρχίζουν να γκρεμίζονται οι μυς και τα οστά σας για να αναπληρώσουν την έλλειψή της. Για αύτο να θυμάστε ότι όσο καίτε γλυκόζη για κύριο καύσιμο, μένετε ορμονικά εγκλωβισμένοι, συσσωρεύετε λίπος, γκρεμίζονται οι μυς, τα κόκκαλα, και τα όργανά σας, στην κατάθλιψη και την κόπωση και απομακρυνόσαστε με κάθε τρόπο από την υγεία. Η ορμονικά έξυπνη διατροφή είναι συνάμα αντιδιαβητική, αντικαρκινική, αντιυπερτασική, αντιφλεγμονώδης, αντιαρρυθμική και αντικαταθλιπτική και συνίσταται στο να αλλάξουμε καύσιμο και να καίμε πια λίπος. Πρέπει στα γεύματά μας να προσφέρουμε λίγη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα (αφήνοντας τα επίπεδα σακχάρου σταθερά), έτσι ώστε το σώμα μας να παίρνει την ορμονική ειδοποίηση να αλλάξει καύσιμο επειδή σταματάμε να του δίνουμε πολύ σάκχαρο, και να στρέφεται προς το άλλο του καύσιμο, το λίπος, και έτσι να κινητοποιεί την επιθυμιτή καύση λίπους και ιδιαιτέρως του περικοιλιακού τοξικού λίπους! Όταν απαλλαγούμε από το περιττό περικοιλιακό τοξικό λίπος θα γίνουμε πολύ πιό υγιείς, πιό ευκίνητοι, πιό ευδιάθετοι, πιό συγκεντρωμένοι, πιό αποδοτικοί και (με λίγη άσκηση) θα αποκτήσουμε και την ευεξία. Για να πετύχουμε την καύση λίπους πρεπει να τρώμε συχνά γεύματα των 400-500 θερμίδων με ενδιάμεσα σνάκ των 100-150 θερμίδων, χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου πάντα, και στην σωστή ισορροπημένη αναλογία 30% πρωτ. 40% υδατ. 30% λιπ.

 http://diatrofika.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου