Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Προϊόν του μήνα: Παντζάρι

Τι ξέρουμε :
Το παντζάρι, ή κοκκινογούλι, είναι  φυτό με βρώσιμα φύλλα και βολβό. Στην Ελλάδα έχουμε πατζάρια μόνο με κόκκινους βολβούς, αν και στο εξωτερικό βρίσκουμε λευκά, κίτρινα, σκούρα μωβ ή λευκά & κόκκινα σε κύκλους.
Στην ίδια οικογένεια, beta vulgaris, ανήκουν :
*το ζαχαρότευτλο, το οποίο έχει λευκό βολβό και καλλιεργείται για την παραγωγή  ζάχαρης
*το σέσκουλο, το οποίο έχει μόνο βρώσιμα φύλλα, χωρίς βολβό.
Οι μικρότεροι βολβοί είναι, συνήθως, τρυφερότεροι από τους μεγαλύτερους.  Ο φλοιός θα πρέπει να είναι φουσκωτός και λείος, όχι ζαρωμένος και τα φύλλα φρέσκα, στητά και  γυαλιστερά. Αυτά είναι σημάδια πως τα παντζάρια έχουν βγει πρόσφατα από το χωράφι.

Θρεπτική αξία:
Τα παντζάρια θεωρούνται υπερ-τροφή για να βελτιώνουν την υγεία και αντοχή του οργανισμού. Είναι καλή πηγή καλίου που ελέγχει την αρτηριακή πίεση και β-καροτενίου που βελτιώνει την όραση. Περιέχουν το αντιοξειδωτικό μπετανίνη που βοηθάει στον περιορισμό της κακής χοληστερίνης.
Πώς τα διατηρούμε:
Φύλλα: Κόβουμε τα φύλλα, 2 εκ πάνω από το βολβό. Αφαιρούμε τα μαραμένα, αν υπάρχουν. Βυθίζουμε τα φύλλα σε λεκάνη με νερό, αλλάζοντας νερό μέχρι να είναι τελείως καθαρά από χώματα. Βγάζουμε τα φύλλα σε σουρωτήρι. Κόβουμε όποιες άκρες είναι καμμένες ή έχουν κηλίδες. Ταμπονάρουμε τα φύλλα με χαρτί κουζίνας να φύγει η υγρασία ή χρησιμοποιούμε το spinner σαλάτας. Τυλίγουμε τα φύλλα σε χαρτί κουζίνας και φυλάμε σε σακούλα τροφίμων. Καταναλώνουμε όσο πιο σύντομα μπορούμε.
Βολβοί: Βυθίζουμε τους βολβούς σε λεκάνη με νερό να μαλακώσουν τα χώματα. Πλένουμε προσεκτικά,  σκουπίζουμε και τυλίγουμε σε χαρτί κουζίνας. Βάζουμε σε σακούλα τροφίμων. Παρότι διατηρούνται πολύ καιρό, είναι προτιμότερο να καταναλώσουμε τους βολβούς, μέσα στις επόμενες  10 ημέρες.

Πώς τα χρησιμοποιούμε:
Τα παντζάρια τρώγονται ωμά και μαγειρευτά. Φοράμε γάντια και ποδιά όταν χειριζόμαστε τους  κόκκινους βολβούς, είτε ωμούς είτε βρασμένους, γιατί λεκιάζουν χέρια και ρούχα.
Τα φύλλα:
  • Τα τρυφερά φύλλα και βλαστοί τρώγονται ωμά, σε σαλάτα.
  • Τα μεγαλύτερα φύλλα και βλαστοί  τρώγονται σαν βραστή σαλάτα. Επειδή οι βλαστοί θέλουν περισσότερο χρόνο βρασίματος από τα φύλλα, τους χωρίζουμε και ρίχνουμε πρώτους στην κατσαρόλα. Μόλις τσιμπιούνται με το νύχι, ρίχνουμε και τα φύλλα.
  • Μπορούν να σωταρισθούν με σκορδο και γενικά να μαγειρευτούν όπως το σπανάκι και τα σέσκουλα.
Οι βολβοί:
  • Ο καλύτερος τρόπος , να πάρεις στο μέγιστο τα θρεπτικά συστατικά τους, είναι ο χυμός. Δοκιμάστε τον συνδυασμό παντζάρι-καρότο-μήλο-λεμόνι ή παντζάρι-πορτοκάλι-μήλο, αν και όποιος πίνει χυμούς για την υγεία του γνωρίζει καλύτερα τι χρειάζεται ο ίδιος.
  • Λεπτοτριμμένα παντζάρια στον τρίφτη, προστίθενται σε όλες τις χειμωνιάτικες και ανοιξιάτικες σαλάτες. Ταιριάζουν πολύ με το χρένο, το μήλο και το πορτοκάλι και τα καρύδια.
  • Κομμένα σε λεπτές λεπτές φέτες στο μαντολίνο μπαίνουν στη σαλάτα ή γίνονται καρπάτσιο.  Γίνονται και τσιπς, στεγνώνοντας τα σε χαμηλό φούρνο ή σε αποξηραντή.
  • Παρότι συνηθίζουμε να βράζουμε τους βολβούς σε νερό, γίνονται καλύτεροι όταν ψηθούν στο φούρνο ή στον ατμό. Αφαιρούμε τη φλούδα μετά το βράσιμο ή ψήσιμο.
  • Οι βολβοί κάνουν εξαιρετικό τουρσί για να συνοδέψει τα καλοκαιρινά bbq, κρεάτων ακόμα και ψαριών.
  • Έχετε δοκιμάσει κέτσαπ παντζαριών; Αλέστε στο μπλέντερ μαγειρεμένους βολβούς, με αλάτι, ζάχαρη, ξύδι και ελαιόλαδο και έχετε έτοιμη μια σάλτσα που συνοδεύει ψημένο τυρί ή απλώνεται στα burgers σαν κέτσαπ!
  • Με τους βολβούς πατζαριών μπορούμε να κάνουμε ψωμί, κέϊκ, muffins, μαρμελάδα, γλυκόξινες σάλτσες, άλλειμμα για το ψωμί αλλά και λικέρ και χαλβά!
  • Αν σας περισσέψουν, ωμά ή ψητά, κόψτε σε μικρά καρέ και φυλάξτε στον καταψύκτη. Είναι έτοιμο υλικό για να κάνετε μια κατακόκκινη χειμωνιάτικη σούπα
Δοκιμάστε τις συνταγές :
Ξέρετε πως:
Τα πατζάρια με τη σημερινή μορφή έχουν αναπτυχθεί  τα τελευταία 200χρόνια περίπου. Πρόγονοί τους ήταν τα θαλλασσινά παντζάρια, πολύ ανθεκτικά φυτά που φυτρώνουν σε ακροθαλασσιές και έχουν βρώσιμα μόνο τα φύλλα τους.

 http://biobox.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου