Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Περιβαλλοντικό πρόβλημα το 2050 η παραγωγή βοείου κρέατος

Ο δυτικός τρόπος ζωής, συνιστά παγκόσμιο πρόβλημα για την υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Τη Μεσογειακή δίαιτα και τη χορτοφαγία ως λύση στο πρόβλημα συστήνουν οι επιστήμονες, καθώς ο τρόπος ζωής στη Δύση έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα ποσοστά διαβήτη, παχυσαρκίας, καρκίνου και εκπομπών CO2, και απειλεί την υγεία των ανθρώπων αλλά και το περιβάλλον.
Η υγεία και το περιβάλλον επηρεάζονται από τις δίαιτες των ανθρώπων, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές τάσεις στις εκατό πιο πυκνοκατοικημένες χώρες την περίοδο 1961-2009. Οι διατροφικές τάσεις αλλάζουν ανάλογα με το αυξημένο εισόδημα και την αστικοποίηση, όπως προκύπτει από την έρευνα. Η τάση πηγαίνει προς τη Δύση, περιλαμβάνοντας πολύ κρέας, λίπος και ζάχαρη, είπαν οι ερευνητές. Την ίδια στιγμή που η πρόσληψη ανθυγιεινών τροφίμων αυξάνεται, η ποσότητα των υγιεινών προϊόντων διατροφής μειώνεται.
«Εκείνοι που ζουν σε πόλεις τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά και αντίθετα, αγοράζουν φθηνό φαγητό από έξω με κενές θερμίδες», είπε ο Ντέιβιντ Τίλμαν από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στο σουηδικό κανάλι SVT. Αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα ορατή σε χώρες όπως το Μεξικό, η Κίνα και η Τυνησία, πρόσθεσε.
Μέχρι το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα καταναλώνει λιγότερα φρούτα και λαχανικά, 60% περισσότερες «κενές θερμίδες» και περίπου 50% περισσότερα κρέας από ό, τι σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επίσης, αναμένεται ότι αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων και επίσης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Παράλληλα, η παραγωγή βοείου κρέατος, καθώς και κάποιων ψαριών, θα είναι περιβαλλοντικό πρόβλημα, και η ποσότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή τροφίμων θα μπορούσε να διπλασιαστεί εάν ο δυτικός τρόπος ζωής συνεχίσει να εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αποκαλύπτει η μελέτη.
«Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, θα είμαστε περίπου 30% περισσότερος πληθυσμός στη γη το 2050, αλλά οι εκπομπές CO2 θα αυξηθούν κατά 80% συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα», είπε ο Τίλμαν. «Αυτό που τρώμε είναι εξίσου σημαντικό για το περιβάλλον με το τι αυτοκίνητα οδηγούμε. Η βιομηχανία τροφίμων προκαλεί περισσότερες εκπομπές άνθρακα από ό, τι όλα τα αυτοκίνητα και τα μέσα μεταφοράς μαζί», συνέχισε.
Η πιο φιλική προς το περιβάλλον διατροφή είναι η Μεσογειακή, δηλαδή να είναι κάποιος χορτοφάγος ή να συνδυάζει μια δίαιτα λαχανικών και ψαριών, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου