Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Ένα καρότο την ημέρα …ποιον καρκίνο κάνει πέρα;

Οι άντρες που καταναλώνουν σε συστηματική βάση καρότα μπορεί να μειώνουν κατά το ένα πέμπτο τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος στους άντρες (ο πρώτος είναι ο καρκίνος του πνεύμονα), αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 13% των νέων κρουσμάτων της νόσου που καταγράφονται ετησίως.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) μάλιστα υπολογίζει ότι κάθε άντρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να εκδηλώσει καρκίνο του προστάτη και μία στις 37 να χάσει τη ζωή του εξαιτίας του.
Δεν είναι γνωστό ποια από τα συστατικά των καρότων παρέχουν αυτό το όφελος, αλλά είναι γνωστό ότι τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή καροτενοειδών - μίας ομάδας ουσιών που τους προσδίδουν το λαμπερό χρώμα τους και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Επιπλέον η συχνή κατανάλωση καρότου έχει επίσης συνδεθεί με 20% μείωση των πιθανοτήτων καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση και 50% μείωση στη συχνότητα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Επίσης, έχει αντι-υπερτασικές, φαρμακευτικές ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά θα πρέπει να αποθηκεύετε τα καρότα μακριά από μήλα, αχλάδια, πατάτες και άλλα φρούτα και λαχανικά που παράγουν αέριο αιθυλενίου, δεδομένου ότι η έκθεση σε αυτό το αέριο, τα καθιστά πικρά.
Τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν λίγες θερμίδες. 100g καρότα έχουν μόλις 48 θερμίδες και ως εκ τούτου είναι ιδανικά για όσους κάνουν δίαιτα. Οι ίνες στα καρότα βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χτυπήσετε φρέσκο χυμό από βιολογικά καρότα και να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο. Αν τον πίνετε κάθε πρωί, θα ανακουφίσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Επίσης, τα καρότα είναι ευεργετικά σε περιπτώσεις όπως η διάρροια.
Πώς να επιλέγετε και να αποθηκεύετε τα καρότα
Η επιλογή των καρότων έχει μεγάλη σημασία. Πάντα επιλέγετε εκείνα των οποίων οι ρίζες είναι σταθερές, λείες, σχετικά ίσιες και φωτεινές σε χρώμα. Όσο πιο βαθύ είναι το πορτοκαλί, τόσο περισσότερη η βήτα καροτίνη στο καρότο. Εάν τα πάρετε με τα φύλλα τους, θα πρέπει να έχουν έντονο πράσινο χρώμα, και να μην έχουν μαραθεί. Δεδομένου ότι τα σάκχαρα στα καρότα είναι συγκεντρωμένα στον πυρήνα τους, σε γενικές γραμμές, όσα έχουν μεγαλύτερη διάμετρο, θα έχουν μεγαλύτερο πυρήνα και επομένως θα είναι πιο γλυκά.
Τα καρότα είναι σκληρά λαχανικά που διατηρούνται για μεγαλύτερο διάστημα από ό,τι πολλά άλλα λαχανικά, όταν αποθηκεύονται σωστά. Για να τα διατηρήσετε φρέσκα, ελαχιστοποιήστε την ποσότητα της υγρασίας που χάνουν. Για να το κάνετε αυτό, φροντίστε να τα αποθηκεύετε στο πιο δροσερό μέρος του ψυγείου, σε μια πλαστική σακούλα ή τυλιγμένα σε απορροφητικό χαρτί, το οποίο θα μειώσει το ποσό της συμπύκνωσης. Αυτή η μέθοδος θα τα κρατήσει φρέσκα για περίπου δύο εβδομάδες.

 http://www.health4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου