Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας

Της Άντρης Βασιλείου:

Η μαύρη σοκολάτα, πέραν του ότι είναι νόστιμη, είναι πλέον γνωστό ότι κάνει καλό στην υγεία. Οι σπόροι κακάο, βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλάβες στα κύτταρα και στα όργανά μας κατ’ επέκταση. Επίσης οι φλαβανόλες που εμπεριέχονται στην μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές.

Η Μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο από τη σοκολάτα γάλακτος. Τα προϊόντα μαύρης σοκολάτας έχουν 30% έως 70% κακάο, με κάποιες μαύρες ποικιλίες να περιέχουν πάνω από 80% κακάο.

Μερικά οφέλη της μαύρης σοκολάτας
• Έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στη μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην ομαλότερη λειτουργία των αρτηριών, συμβάλλοντας έτσι σε πιθανή μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο.

• Βοηθάει στη μείωση της κακής (LDL) χοληστερόλης συμβάλλοντας σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.

• Παρέχει αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας το σώμα μας από εξωτερικές και εσωτερικές φθορές, δηλαδή προστατεύει από την κυτταρική και αγγειακή φθορά. Με αυτόν τον τρόπο επιβραδύνεται και η γήρανση του δέρματος.

• Μεταξύ των άλλων η μαύρη σοκολάτα περιέχει και θεοβρωμίνη η οποία έχει διουρητική δράση, βοηθώντας τον οργανισμό μας στη μη κατακράτηση υγρών.

• Αγχολυτική δράση. Συμβάλλει στην αύξηση επιπέδων σεροτονίνης και ενδορφινών τα οποία ρυθμίζουν τη διάθεση χαρίζοντάς μας ευφορία.

Παρά τα οφέλη της, η μαύρη σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται σε λογικές ποσότητες. Περιέχει ζάχαρη και λιπαρά, έτσι η υπερκατανάλωση θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους. Καταναλώστε μικρότερη ποσότητα μαύρης σοκολάτας προκειμένου να πάρετε τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις προσλαμβανόμενες θερμίδες.

• Μαύρη σοκολάτα σκέτη: 470 θερμίδες στα 100 g
• Μαύρη σοκολάτα ημίγλυκη: 500 θερμίδες στα 100 g
• Κουβερτούρα: 450 θερμίδες στα 100 g

Επομένως πείτε ναι στην μαύρη σοκολάτα αλλά με μέτρο!

Άντρη Βασιλείου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

http://www.sotiranews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου