Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Η ΑΥΣΤΗΡΗ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

Όσο εκπληκτική ήταν η αποφασιστική επιλογή του Timothy Bradley, για την  αυστηρή χορτοφαγική του δίαιτα (που στερείται κάθε ζωική πρωτεΐνη όπως χοιρινό κρέας, βόειο κρέας,κρέας πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων)  που κέρδισε και τον πρωταθλητή του μποξ από τις Φιλιππίνες Manny Pacquiao κατά την διάρκεια της προπόνησης, δεν είναι κάτι νέο στον αθλητικό κόσμο.
Ο εννέα φορές χρυσός Ολυμπιονίκης και αυστηρά χορτοφάγος Carl Lewis, ο οποίος ψηφίστηκε «Αθλητής του Αιώνα» από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και ονομάστηκε «Ολυμπιονίκης  του Αιώνα» από  το αμερικάνικο περιοδικό των σπορ Sports  Illustrated, αναφέρθηκε στο βιβλίο του σεφ Jannequin Bennett “Very Vegetarian”  ότι το καλύτερο του έτος όσον αφορά τους αγώνες στίβου ήταν το πρώτο έτος που είχε ξεκινήσει μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή. «Επιπλέον, συνεχίζοντας την αυστηρά χορτοφαγική διατροφή, το βάρος μου είναι  υπό έλεγχο, και μου αρέσει ότι  αυτό  φαίνεται», είπε στην εισαγωγή του βιβλίου.

 Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές  και γνωστοί χορτοφάγοι – όπως συντάχθηκαν σε λίστα στο βιβλίο “The Food Revolution” από τον John Robbins και διάφορους ειδικούς στην διατροφή συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων της  Suzanne Havala “The Complete Idiot’s Guide to Being Vegetarian”, της Anika Avery-Grant “The Vegetarian Female”και της Lisa Dorfman ” The Vegetarian Sports Nutrition” – είναι o Ridgely Abele, νικητής οκτώ εθνικών πρωταθλημάτων στο καράτε,  o Surya Bonaly, ολυμπιακός  πρωταθλητής στο καλλιτεχνικό πατινάζ, o Peter Burwash, νικητής του Davis Cup και αστέρας στο επαγγελματικό τένις, ο Andreas Cahling, σουηδός πρωταθλητής του bodybuilding, ο Chris Campbell, ολυμπιονίκης πρωταθλητής στην πάλη, η Nicky Cole, η πρώτη γυναικά που περπάτησε στο βόρειο πόλο, η  Ruth Heidrich, έξι φορές  Ironwoman, o Keith Holmes, παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων κιλών στο μποξ και ο Dave Scott,  έξι φορές  Ironman στο τρίαθλο. Και η λίστα συνεχίζεται.
 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφολόγος και συγγραφέας βιβλίων Sally Beare είπε κάποτε ότι ένας αρσενικός ενήλικος γορίλλας 800 λιβρών αναπτύσσεται με μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή βασισμένη σε λαχανικά, σπόρους και καρπούς. «Είναι αλήθεια ότι  πιο πρόσφατη έρευνα στην αθλητική διατροφή δείχνει ότι οι κορυφαίοι αθλητές μας, μετά από χορτοφαγική δίαιτα, όχι μόνο δημιουργούν δυνατούς μυς, αλλά και βελτιώνουν  την αντοχή τους, όπως ο γορίλλας που είναι ένας από τους πιο στενούς συγγενείς μας».
Ο καθηγητής Russell Chittenden από το Πανεπιστήμιο του Yale, στις αρχές της δεκαετίας του 1900, ήταν ένας από τους πρώτους, ο οποίος αμφισβήτησε το μεγάλο μύθο για την αναγκαιότητα των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης. Διεύθυνε τουλάχιστον τρεις μελέτες που εξέτασαν το ζήτημα του κατά πόσον το κρέας και οι υψηλής διατροφικής αξίας πρωτεΐνες του ήταν πραγματικά απαραίτητες για την βέλτιστη της επίδοση των αθλητών. 
Ο Dr, Neil Nedley, συγγραφέας του βιβλίου “Proof Positive”, είπε ότι το επιστέγασμα της έρευνας Chittenden ήταν μια μελέτη των καλά εκπαιδευμένων αθλητών.
Στην αρχή της μελέτης του, αυτοί οι αθλητές ήταν όλοι σε μια τυπική δίαιτα με βάση το κρέας. Ο  Chittenden πρότεινε στην συνέχεια να στραφούν σε  μια βασισμένη σε φυτικά προϊόντα διατροφή για πέντε μήνες. Στο τέλος της περιόδου μελέτης , όταν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης αναλύθηκαν πάλι, οι αθλητές είχαν μια εντυπωσιακή βελτίωση 35%. Όπως ο Dr. Collin Campbell, ομότιμος καθηγητής της Διατροφικής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Cornell, σε μια συνέντευξη του στο Inquirer Science and Health, σχολίασε: «μόνο η διαιτητική αλλαγή θα μπορούσε να επιφέρει αυτά τα αξιοσημείωτα αποτελέσματα». Ο Campbell  διαπραγματεύεται αυτή στο άρθρο του “Muscling Out the Meat Myth”.
« Αυτό που πρότεινε ο Chittenden χρόνια τώρα επαναλαμβάνεται εκ νέου από εκατοντάδες φωνές. Τρώγοντας την σάρκα των ζώων και παίρνοντας ζωικές πρωτεΐνες που  δεν είναι αναγκαίες , δεν επιτυγχάνεται η βέλτιστη πρόσληψη πρωτεΐνης για την αποδοτικότητα και τις επιδόσεις», δήλωσε ο Nedley.
Η Αμερικάνικη Διαιτητική Ένωση το έθεσε λακωνικά όταν δήλωσε το 1988 « Είναι η θέση της  Αμερικάνικης Διαιτητικής Ένωσης ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι υγιεινές και διατροφικά επαρκείς μόνο όταν σχεδιάζονται κατάλληλα». 

http://www.frysvegetarian.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου