Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Αποκαλύπτουμε τους 5 μύθους της διατροφής!

Ας αποκαλύψουμε τους 5 μύθους της διατροφής, που όλοι έχουμε ακούσει και δεν ξέρουμε αν πρέπει να πιστέψουμε!
Μύθος 1: Μην τρώτε μετά τις 20:00Ποια ώρα θα φάτε δεν έχει σημασία, αντιθέτως η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι μείζονος σημασίας!
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε συχνότητα γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, προκειμένου να μπορέσετε πιο εύκολα να διασπάσετε το βραδινό φαγητό και να μην το αποθηκεύσετε ως λίπος. Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε πόντους, είναι να παρακολουθείτε την πρόσληψη των θερμίδων σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να υπερβαίνετε τον αριθμό των θερμίδων που είναι απαραίτητες για εσάς.

Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι πολλές γυναίκες καταναλώνουν το μεγαλύτερο μέρος των ημερήσιων θερμίδων τους κατά τη διάκεια του δείπνου ή και μετά από αυτό, λόγω στρες και συναισθηματικής υπερφαγίας. Καλό θα είναι λοιπόν να λάβετε υπόψιν ότι, τρώγοντας λανθασμένα είδη τροφίμων τη νύχτα – δηλαδή τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά – μπορεί να επηρεάσουν την πέψη, κάνοντάς σας να μην μπορείτε να κοιμηθείτε φυσιολογικά. Ως εκ τούτου, ο ανεπαρκής ύπνος σας προκαλεί να φάτε παραπάνω την επόμενη ημέρα, με σκοπό να αναπληρώσετε τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ώστε το μεγαλύτερο σε ποσότητα γεύμα σας να είναι το μεσημεριανό, και στη συνέχεια, να καταναλώσετε ένα ελαφρύ δείπνο. Όμως, αν σας αρέσει να «τσιμπολογείτε» κάτι μετά το δείπνο, «κρατήστε» 150-200 θερμίδες για αργότερα. Ιδανικές εναλλακτικές είναι το γάλα και το γιαούρτι που βελτιώνουν την ποιότητα ύπνου λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε τρυπτοφάνη.

Μύθος 2: Τα light τρόφιμα αδυνατίζουνΕίναι αλήθεια ότι τα light προϊόντα μπορούν να σε βοηθήσουν να ελέγξεις το βάρος σου! Πρόκειται για τρόφιμα και ροφήματα στα οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (π.χ. light αναψυκτικά ή ζελέ) ή έχουν «μειωμένα» λιπαρά σε σύγκριση με τα «κανονικά» (π.χ. γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών). Όμως, για να παρατηρήσεις…κάθοδο στη ζυγαριά, φρόντισε να τα επιλέγεις στη θέση των αντίστοιχων «κανονικών», σε ίσες ποσότητες (δηλαδή, να μην τρως τις… διπλάσιες), στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.
Μύθος 3: Μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε, εφ ‘όσον είναι υγιεινό!
Τα υγιεινά τρόφιμα εξακολουθούν να περιέχουν θερμίδες, ζάχαρη, νάτριο και λίπος.
Το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, το μέλι και το φυστικοβούτυρο, το αβοκάντο, τα αποξηραμένα φρούτα, το πλιγούρι και οι φρέσκοι χυμοί – όλα αυτά τα τρόφιμα είναι υγιεινά, αλλά δεν ακυρώνουν τις θερμίδες. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά υψηλής θερμιδικής αξίας – μισό αβοκάντο έχει 161 θερμίδες και 18 κάσιους έχει 163 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τοποθετήσετε απερίσκεπτα ένα κουτάλι σε ένα βάζο με μέλι μόνο και μόνο επειδή είναι καλό για σας – μια κουταλιά της σούπας θα σας «κοστίσει» 105 θερμίδες. Το να μετράτε τις θερμίδες και να παρακολουθείτε τις μερίδες εξακολουθεί να είναι σημαντικό, ακόμα και όταν τρώτε θρεπτικά τρόφιμα.
Μύθος 4: Το νερό σταματά το λόξυγκα.Ο λόξυγγας είναι ένα σύνθετο αντανακλαστικό, το οποίο ενεργοποιείται από καταστάσεις όπως: Συναισθηματικό στρες, διάταση του στομαχιού λόγω υπερκατανάλωσης φαγητού, υπερβολικού αέρα, απότομων αλλαγών θερμοκρασίας, κατάχρησης αλκοόλ και καπνίσματος. Οφείλεται στην ξαφνική σύσπαση του διαφράγματος και των μεσοπλεύριων μυών. Προκαλείται μια γρήγορη και ακούσια εισπνοή που τελειώνει με κλείσιμο του λάρυγγα προκαλώντας έτσι το χαρακτηριστικό ήχο του λόξυγγα. Η συγκράτηση της αναπνοής, η πόση νερού, το δάγκωμα σε λεμόνι, η γαργάρα με κρύο νερό είναι μεταξύ αυτών που προτείνονται αλλά στις πλείστες περιπτώσεις δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση της αποτελεσματικότητας των μεθόδων αυτών.
Μύθος 5: Το άσπρο ψωμί παχαίνει περισσότερο από το μαύρο!Επικρατεί η άποψη ότι το μαύρο ψωμί είναι προτιμότερο από το άσπρο ιδιαίτερα σε περιόδους που κάνουμε δίαιτα. Η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη. Μία φέτα άσπρο ψωμί προσφέρει περίπου 70 θερμίδες όπως και το μαύρο. Η διαφορά ανάμεσά τους είναι ότι το μαύρο ψωμί έχει περισσότερες φυτικές ίνες και προσφέρει πιο γρήγορα το αίσθημα κορεσμού. Η επιλογή του μαύρου ψωμιού οφείλεται στις θετικές επιδράσεις των φυτικών ινών. Λόγω της αυξημένης ποσότητας των φυτικών ινών το μαύρο ψωμί έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, αυτό σημαίνει ότι εκκρίνεται σιγά σιγά και σε μικρότερη ποσότητα η ινσουλίνη στον οργανισμό μας με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας. Το μαύρο ψωμί περιέχει υψηλή ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου αλλά και φυλλικό οξύ.
myth
Γεωργία Καπώλη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ» – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέας Κορινθίας
πηγή: logodiatrofis.gr
http://www.fitoni.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου