Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Η μέθοδος σωματικής άσκησης Pilates

Το Pilates είναι μια μορφή άσκησης, που αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates, η οποία δίνει έμφαση στην ισορροπημένη ανάπτυξη του σώματος μέσω της δύναμης του πυρήνα. Το Pilates είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και διαδεδομένα συστήματα άσκησης παγκοσμίως. Πολλοί είναι αυτοί που γυμνάζονται με τη μέθοδο Pilates αλλά και που ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν. Αθλητές και χορευτές λατρεύουν αυτή την μέθοδο άσκησης. Επιπλέον αρκετοί ηλικιωμένοι αλλά και γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη επιλέγουν να γυμναστούν με αυτό τον τρόπο έτσι ώστε να αποκαταστήσουν τη σωματική τους υγεία.



Το Pilates είναι μια ευπροσάρμοστη μέθοδος. Tο κλειδί για την επιτυχία της άσκησης Pilates είναι η τροποποίηση. Όλες οι ασκήσεις αναπτύσσονται με κατάλληλες τροποποιήσεις για ασφαλή εξάσκηση σε όποια φυσική κατάσταση κι αν βρίσκεστε.

Δύναμη πυρήνα 
Το θεμέλιο του Pilates βρίσκετε στη δύναμη του πυρήνα. Οι μύες του πυρήνα είναι οι εσωτερικοί μύες της κοιλιακής χώρας και της πλάτης. Όταν οι μύες του κορμού είναι δυνατοί, όπως έχουν αναπτυχθεί στο Pilates, τότε λειτουργούν σε συνδυασμό με τους πιο επιφανειακούς μύες του κορμού για την υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης και της κίνησης. Αναπτύσσοντας τη δύναμη του πυρήνα σας, αναπτύσσετε ταυτόχρονα τη σταθερότητα σε όλο σας τον κορμό. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που το Pilates βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου της πλάτης. Δεδομένου ότι ο κορμός είναι ορθά σταθεροποιημένος, η πλάτη χαλαρώνει από την πίεση και έτσι το σώμα γίνεται πιο ευκίνητο.

Οι έξι βασικές αρχές του Pilates

  1. Εστίαση
  2. Έλεγχος
  3. Ροή
  4. Αναπνοή
  5. Ακρίβεια
  6. Αυτοσυγκέντρωση

Αυτές οι έξι αρχές είναι απαραίτητες για ένα ποιοτικό και αποτελεσματικό Pilates. Το Pilates τονίζει την ποιότητα έναντι της ποσότητας, και θα το διαπιστώσετε αυτό σε αντίθεση με πολλά άλλα συστήματα άσκησης, καθώς δεν περιλαμβάνει πολλές επαναλήψεις για κάθε κίνηση. Όταν εκτελείτε πλήρως τη κάθε άσκηση και με ακρίβεια, τότε θα δείτε αξιόλογα αποτελέσματα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Το Pilates είναι μια μοναδική μέθοδος άσκησης. Η δύναμη του πυρήνα και η σταθερότητα του κορμού, σε συνδυασμό με τις έξι αρχές κάνουν το Pilates να ξεχωρίζει από πολλά άλλα είδη άσκησης. Η άρση βαρών για παράδειγμα, μπορεί να χρειάζεται ιδιαίτερα τη δύναμη των χέριων ή των ποδιών χωρίς να λαμβάνεται υπόψην ότι τα μέρη αυτά είναι συνδεδεμένα με το υπόλοιπο σώμα. Αυτοί που πραγματικά πετυχαίνουν στο άθλημά τους είναι αυτοί που μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την δύναμη του πυρήνα, κατί που το Pilates εξασκεί από την αρχή.

Στρωματάκια και εξοπλισμός
Οι ασκήσεις του Pilates γίνονται είτε σε στρωματάκι στο έδαφος, είτε σε ειδικό εξοπλισμό που έχει αναπτύξει ο Joseph Pilates. Τα όργανα γυμναστικής που χρησιμοποιούνται στο Pilates δουλεύουν συνήθως με την αντίσταση του σωματικού βάρους στο μηχάνημα με τη βοήθεια ελατηρίων. Ο μεταρρυθμιστής είναι ίσως το πιο γνωστό κομμάτι εξοπλισμού αντίστασης που θα συναντήσετε σε ένα στούντιο Pilates.

Joseph Pilates 
Η μέθοδος άσκησης Pilates αναπτύχθηκε από τον Joseph Pilates τη δεκαετία του 1920. Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για αιχμαλώτους πολέμου, ενώ αργότερα διαπιστώθηκε πόσο ωφελεί τους ανθρώπους που θέλουν να έχουν άριστη φυσική κατάσταση. Η δουλεία κρατήθηκε ζωντανή όλα αυτά τα χρόνια μέσα από μια μικρή ομάδα μαθητών του Joseph Pilates γι' αυτό και σήμερα απολαμβάνουμε την πλούσια εξέλιξη του Pilates.


http://www.fit-blaster.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου