Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

14 λόγοι για να σταματήσετε το κάπνισμα

Λόγοι υγείας
 
   1. Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο: Το κάπνισμα αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις από ότι η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η παχυσαρκία. Ακόμη χειρότερα, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή μπορεί να χειροτερέψει την επιβλαβή επίδραση του καπνίσματος στην καρδιά σας. Καπνίζοντας έστω και 1 έως 4 τσιγάρα την ημέρα αυξάνεται ο κίνδυνος της στεφανιαίας νόσου. Ένας καπνιστής είναι 2 έως 3 φορές περισσότερο πιθανό να πεθάνει από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο από ένα μη-καπνιστή. 
 
Το κάπνισμα αυξάνει τις καρδιακές παθήσεις και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου με τους εξής τρόπους:
 
- Βλάπτει άμεσα την εσωτερική επένδυση των αιμοφόρων αγγείων 
- Αυξάνει την τάση του αίματος να σχηματίσει θρόμβους 
- Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση του αίματος 
- Μειώνει την παροχή αίματος προς την καρδιά

 
   2. Πνευμονική νόσος: Η πίσσα στον καπνό του τσιγάρου είναι μία αποδεδειγμένη καρκινογόνα ουσία. Όταν καπνίζετε, η εισπνεόμενη πίσσα εισέρχεται στους πνεύμονές σας σαν καπνιά σε μια καμινάδα προκαλώντας μια αύξηση δέκα φορές μεγαλύτερου κίνδυνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.
Η ζημιά στους σωλήνες και τους ιστούς των πνευμόνων οδηγεί επίσης σε μια ασθένεια των πνευμόνων που ονομάζεται χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Αυξάνει τη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων άσθματος σε άτομα επιρρεπή στο άσθμα. Οι γρίπες, τα κρυολογήματα και η πνευμονία συμβαίνουν πολύ πιο συχνά σε άτομα που καπνίζουν.
 
   3. Άλλες μορφές καρκίνου: Η καρκινογόνες ουσίες στον καπνό δεν επηρεάζουν μόνο τους πνεύμονες σας, αλλά μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καρκίνο του λάρυγγα, του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του εντέρου, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του παγκρέατος.
 
   4. Ανικανότητα: Το κάπνισμα στενεύει και καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προμηθεύουν το πέος οδηγώντας σε προβλήματα στύσης στους άνδρες.
 
   5. Ουλίτιδα: Το κάπνισμα σας βάζει σε πολύ υψηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων των ούλων που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών.
 
   6. Πρόωρη γήρανση του δέρματος: Ο καπνός του τσιγάρου καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, οι πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα λείο και απαλό. Το αποτέλεσμα είναι οι ρυτίδες που σας κάνουν να φαίνεστε πολύ μεγαλύτερα από ότι η πραγματική ηλικία σας.
 
   7. Η νόσος του Αλτσχάιμερ: Οι άνθρωποι που καπνίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ σε νεαρή ηλικία. Οι ηλικιωμένοι που καπνίζουν έχουν ένα πιο γρήγορο ρυθμό πνευματικής πτώσης σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν καπνίζουν.
 
   8. Κίνδυνοι για την υγεία της οικογένεια σας: Το παθητικό κάπνισμα έως ένα βαθμό έχει κι αυτό όλους τους κινδύνους του καπνίσματος. Επιπλέον, τα παιδιά των γονιών που καπνίζουν έχουν υψηλότερο ποσοστό πονόλαιμου, βήχα, κρυολογήματος και λοίμωξης των αυτιών. Τα μωρά των μητέρων που καπνίζουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SID). Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ο καπνός κάνει τα μωρά πιο επιρρεπείς σε κολικούς.
 
   9. Τύφλωση: Οι καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μια σοβαρή και προοδευτική ασθένεια των ματιών που οδηγεί σε απώλεια της όρασης.
 
   10. Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Αν έχετε μια γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας, το κάπνισμα θα αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης της.
 
   11. Ροχαλητό: Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν τείνουν να ροχαλίζουν πολύ περισσότερο από εκείνους που δεν το κάνουν, το οποίο θα μπορούσε να συνδέεται με μειωμένη ποιότητα ύπνου. Ακόμα και οι άνθρωποι που εκτίθενται στον καπνό από άλλο καπνιστή ροχαλίζουν περισσότερο από ότι εκείνοι που δεν εκτίθενται.
 
   12. Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Το κάπνισμα σας θέτει σε κίνδυνο ανάπτυξης γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ) η οποία εκδηλώνεται ως καούρα.
 
   13. Καρκίνος του μαστού: Μελέτες δείχνουν επίσης ότι οι γυναίκες που καπνίζουν ίσως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι γυναίκες που αρχίζουν το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 20 ετών ή εκείνες που καπνίζουν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
 
   14. Οι άλλοι λόγοι που επηρεάζουν: Η βελτίωση της υγείας είναι αναμφίβολα ένα συντριπτικό όφελος της διακοπής του καπνίσματος. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότεροι τρόποι με τους οποίους η διακοπή του καπνίσματος  θα αλλάξει τη ζωή σας προς το καλύτερο. Ρίξτε μια ματιά..

 
Μόλις κόψετε το κάπνισμα:
 
Δεν θα είστε ένα κακό παράδειγμα για τα παιδιά σας και τα μικρότερα σας αδέλφια.
Θα εξοικονομήσετε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό.
Θα αισθάνεστε πιο ενεργητικοί κάθε μέρα.
Οι επιδόσεις και η αντοχή σας σε όλα τα αθλήματα και δραστηριότητες θα βελτιωθούν.
Θα σώσετε το δέρμα σας από την πρόωρη γήρανση.
Θα είστε σε θέση να εκτιμάτε την καλή οσμή και γεύση καλύτερα.
Τα δόντια και τα νύχια σας δεν θα φαίνονται κίτρινα και μη ελκυστικά.
Δεν θα έχετε πρόβλημα από τους γύρω σας λόγω της κακής σας αναπνοής.
Δεν θα πρέπει να ασχοληθείτε με την απόρριψη και την γκρίνια από την οικογένεια και τους φίλους σας.
Θα έχετε μια πιο θετική αυτο-εικόνα και περισσότερη εμπιστοσύνη στη δύναμη της θέλησης σας.

 
Πηγή: Healthcaremagic.com
http://www.fit-blaster.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου