Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Μπορούν οι μεταβολές του καιρού να επηρεάσουν τον πόνο στις αρθρώσεις;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό;

Μπορούν οι μεταβολές του καιρού να επηρεάσουν τον πόνο στις αρθρώσεις; Ναι θα απαντήσουν οι περισσότεροι από εκείνους που υποφέρουν από αρθρίτιδα. Ακόμη και ο Ιπποκράτης το 400 πχ είχε παρατηρήσει ότι πολλές παθήσεις σχετίζονταν με τις αλλαγές της εποχής.

gsavo320Δισκοπάθεια, εκφυλισμένοι δίσκοι, σπονδυλική στένωση, αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, είναι μερικές από τις παθήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό στην λειτουργικότητα της πάσχουσας περιοχής, γεγονός που με προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία φλεγμονής και οιδήματος. Αύξηση δηλαδή της ποσότητας των υγρών που περιβάλλουν τους ιστούς. Όταν επιπλέον υγρό συσσωρεύεται στη περιοχή, τότε μπορεί να «ενοχληθούν» ευαίσθητοι ιστοί, όπως είναι για παράδειγμα οι νευρικές ρίζες στη σπονδυλική στήλη ή οι αισθητικοί νευρώνες στα μαλακά μόρια γύρω από τις αρθρώσεις και να προκληθεί πόνος.



Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί περίπου ως ένα ημίκλειστο υδραυλικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι αν αυξηθεί η εξωτερική πίεση που δέχεται το σώμα, αυτή η αύξηση μεταφέρεται παντού μέσα στο σώμα. Για να το καταλάβουμε αρκεί να σκεφτούμε ένα μπαλόνι γεμάτο νερό. Αν το πιέσουμε οπουδήποτε, αυτή η πίεση μεταφέρεται ομοιόμορφα παντού. Όταν λοιπόν μεταβληθεί η πίεση έξω από το σώμα, λόγω μεταβολής της βαρομετρικής πίεσης (η πίεση που ασκεί ο αέρας στο περιβάλλον), τότε θα υπάρξει και μεταβολή της πίεσης στα υγρά γύρω από τους ευαίσθητους στη πίεση ιστούς με αποτέλεσμα την αυξομείωση του πόνου.

Ouranos euexiaΗ χαμηλή βαρομετρική πίεση γενικά συνδέεται με το κρύο, τον υγρό καιρό και την αύξηση του πόνου.

Ο καθαρός και ξηρός καιρός συνδέεται με υψηλό βαρομετρικό και μείωση του πόνου.
  • Στην πρώτη περίπτωση έχουμε αύξηση του οιδήματος λόγω μειωμένης εξωτερικής πίεσης,
  • ενώ στη δεύτερη μείωση του οιδήματος, λόγω αύξησης της εξωτερικής πίεσης.

Αυτός ο συσχετισμός στη μεταβολή του καιρού με την μεταβολή του πόνου, ακόμα χαρακτηρίζεται εμπειρικός, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες για να το στοιχειοθετήσουν. Μάλιστα υπάρχουν εκείνοι που το αμφισβητούν χαρακτηρίζοντας την αύξηση του πόνου ‘ψυχοσωματική’. Κατά τη γνώμη μου αυτές οι απόψεις δεν βοηθούν και πολύ εκείνους που υποφέρουν.
Μελέτες πάντως έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός ότι εκείνοι
οι ασθενείς με εκφυλιστικές παθήσεις, που ζουν σε ζεστό κλίμα, υποφέρουν λιγότερο από εκείνους τους ασθενείς με τις ίδιες παθήσεις, που ζουν σε κρύο και υγρό κλίμα. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν αποτελεί και λόγο για αλλαγή τόπου κατοικίας, καθώς αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων αυτού του φαινομένου απαιτεί την βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας του σώματος με αποτέλεσμα την αποσυμπίεση των ευαίσθητων ιστών, όπως είναι οι νευρικές ρίζες. Αυτό επιτυγχάνεται με εξειδικευμένες τεχνικές όπως είναι η ‘Θεραπεία   Λειτουργικής Αποκατάστασης – Manual Therapy’.
Άρθρογράφος:  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΙΓΓΙΝΑΓΚΑΣ, MT, CST, MNT    Αρθρογραφεί και στο :http://physio.gr
http://www.4disabled.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου