Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Η σούπα του Ιπποκράτη

Της Στέλλας Μπανούση
Πρόκειται για μια σούπα δυναμίτη! Και μη θεωρείτε ότι θα φάτε ένα άνοστο πιάτο. Πρόκειται στη κυριολεξία για μια υπέροχη γευστική σούπα. Ενισχύει τη καλή υγεία και είναι παντός καιρού. Τρώγεται δηλαδή χειμώνα καλοκαίρι και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά, μόνο φροντίστε να είναι βιολογικά. Επίσης, καλό θα είναι να τη βράσετε σε εμφιαλωμένο νερό προσθέτοντας μια κουταλιά ελαιολάδου προς το τέλος του βρασμού. Προτιμήστε να μην τη βράσετε σε δυνατή φωτιά αλλά αντίθετα να τη σιγοβράσετε ώστε να αξιοποιήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που σας προσφέρει η συνταγή.

Υλικά:
  • 1 πατάτα με τη φλούδα
  • 2 καρότα
  • 2 κολοκυθάκια
  • 2 κρεμμύδια
  • 4 κλωνιά φρέσκο σέλινο
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό
  • 5-6 φύλλα μαρουλιού ή παντζαρόφυλλα
Εκτέλεση:
Επιλέξτε βιολογικά λαχανικά, τα οποία θα κόψετε σε κομμάτια και θα τα σιγοβράσετε για 1 ώρα σε εμφιαλωμένο νερό. Καταναλώνετε τη σούπα ή μόνο το ζωμό των λαχανικών με 1 κουταλάκι ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι. Αυτό ήταν όλο! Καλή σας όρεξη!
πατάτεςΠατάτα: Γιατί με τη φλούδα; Οι φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στη φλούδα των φρούτων και λαχανικών και το ίδιο ισχύει και για την πατάτα. Πριν όμως τις χρησιμοποιήσουμε, θα πρέπει να καθαρίσουμε σχολαστικά τα αλλοιωμένα μέρη της εξωτερικής επιφάνειάς. Μια πατάτα μετρίου μεγέθους των 100γρ περιέχει 1,6γρ φυτικών ινών το οποίο καλύπτει περίπου το 15% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (25γρ). Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του βάρους, καθώς προκαλούν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού. Ακόμη επιδρούν θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στη μείωση της χοληστερόλης και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Κολοκυθάκια: Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή βιταμίνης Α. Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε γνωστά αντιοξειδωτικά συστατικά, περιέχουν και μια ποικιλία σπάνιων αντιοξειδωτικών, μεταξύ των οποίων καροτενοειδή, λουτεΐνη και ζεοξανθίνη. Αυτά τα συστατικά είναι γνωστά για τα οφέλη τους στην όραση και ιδιαίτερα στην προστασία που παρέχουν έναντι της σχετιζόμενης με την ηλικία εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.
καρόταΚαρότο: Περιέχει  αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, Β και C, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο,  θείο, ιώδιο,  μαγνήσιο,  χαλκός,  μαγγάνιο,  λεκιθίνη. Προφυλάσσει τις αρτηρίες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις μολύνσεις. Σύμφωνα με έρευνες η συστηματική κατανάλωση ενός καρότου την ημέρα μειώνει σημαντικά  τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες. Η περιεκτικότητα σε β-καροτένιο ενός μεσαίου καρότου περιορίζει κατά το ήμισυ τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του πνεύμονα ακόμη και σε πρώην συστηματικούς καπνιστές. Το μαγείρεμα δεν αλλοιώνει τη δράση του β-καροτένιου. Θεωρείται μάλιστα, ότι το ελαφρύ βράσιμο βοηθά την ευκολότερη απορρόφησή του από τον οργανισμό. Γι αυτό καλό θα ήταν να βάλετε τελευταίο στη σούπα σας.
κρεμμύδιαΚρεμμύδια: Φάρμακο για το αναπνευστικό σύστημα (καθαριστικό των πνευμόνων), καθώς και ευεργετικό στο αίμα και στις παθήσεις τού συκωτιού. Η φλούδα του κρεμμυδιού περιέχει την κερσετίνη μια πολύ σημαντική ουσία για τη ρύθμιση του σακχάρου και με άριστη δράση στην υγεία όλου του οργανισμού. Ειδικοί επιστήμονες καθώς και βοτανολόγοι, συστήνουν να μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια με τη φλούδα τους ώστε να πάρουμε υψηλές συγκεντρώσεις των πολύτιμων ουσιών, της μαγικής αυτής τροφής. Μην ανησυχείτε ότι θα διαλυθούν μέσα στο φαγητό σας. Το έχουμε δοκιμάσει και είδαμε ότι αφαιρούνται εύκολα μετά το βράσιμο!
Σέλινο: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως: φλαβονοειδή, τανίνες, πτητικά έλαια,αλκαλοειδή, στερόλες, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο, βιταμίνες A, B1, B2,C και Κ, σε φυλικό οξύ ενώ περιέχει και μια ορμόνη ανάλογη με τις ιδιότητες της ινσουλίνης.
Μαρούλι: Πλούσιο σε βιταμίνες A, C, E. Έχει και καρδιοπροστατευτική δράση, λειτουργώντας αντιοξειδωτικά. Περιέχει ζεαξανθίνη (καροτενοειδές), λουτεϊνη ουσίες με αντικαρκινική δράση. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), ουσία σημαντική για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Μαιντανός: Πλούσιος σε βιταμίνες Β12, Κ, Α και C, καθώς και σε β- καροτένιο. Καλή πηγή φυλλικού οξέος και σιδήρου. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, η οποία διαθέτει  αντιβακτηριδιακή δράση (βοηθά στην καταπολέμηση της χρόνιας κακοσμίας του στόματος). Τα αιθέρια έλαια που περιέχει (λιμονένιο, ευγενόλη) είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Όταν τρώγεται καθημερινά, μειώνει ή σταθεροποιεί τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Επίσης, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του νεφρού (εξαιρετικό διουρητικό). Έτσι, ο οργανισμός  απαλλάσσεται από το περιττό νάτριο, αλλά και από κάθε επιβλαβή ουσία.
Φύλλα παντζαριού: Αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου, ιωδίου, φωσφόρου, χαλκού, μαγνησίου, ψευδαργύρου και βιταμινών A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9 (φυλλικό οξύ). Επίσης, περιέχουν φαινόλες με αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς και φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου