Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το Αδυνάτισμα (Μέρος I)

Του Στέλιου Αριστοδήμου

Περίπου 97 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) έχει κηρύξει την παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία! Αυτό το οποίο πρέπει να μας ανησυχεί δεν είναι απλά ο μεγάλος αριθμός, αλλά οι συνεχόμενες αυξητικές  τάσεις. Το % παχυσαρκίας το 2005 είναι περισσότερο από διπλάσιο σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα και αυτό οφείλεται ο τρόπος ζωής του σημερινού ανθρώπου. Απο οικονομικής άποψης, στις ΗΠΑ δαπανώνται $39 δις/χρόνο σχετικά με ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία!



Το Νational Institute of Health (NIH)  καθορίζει τα κριτήρια ως εξής:
Υπέρβαρος θεωρείτε κανείς όταν ο δείκτης μάζας είναι (ΒΜΙ) 25-29.9.

Η κατηγορία  όπου θεωρείτε κανείς παχύσαρκος, χωρίζεται σε βαθμίδες, ανάλογα με τον βαθμό σοβαρότητας:

•    Ι βαθμού: ΒΜΙ: 30-34.9
•    ΙΙ βαθμού ΙΙ: 35-39.9άγωνο
•    ΙΙΙ βαθμού: >40

 Ο Δείκτης Μάζας μπορεί να υπολογιστεί με πολύ απλό τρόπο. Είναι το σωματικό μας βάρος δια το ύψος μας στο τετράγωνο.
π.χ. Βάρος 70 κιλά, Ύψος 1,70 εκατοστά = 24.22 Τα φυσιολογικά όρια από θέμα υγείας είναι 18.5-25.


Κληρονομική προδιάθεση & παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων όπως κληρονομικότητα, περιβάλλον, κοινωνία, φυλή, ψυχολογία, φυσική δραστηριότητα κα.

Μία από τις πολλές έρευνες που έγιναν ήταν από τον Dr Stunkard από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, όπου 540 υιοθετημένα παιδιά είχαν δείξει ότι παρουσίαζαν μεγαλύτερη σύνδεση Σωματικού Βάρους και Δείκτη Μάζας (ΒΜΙ) με τους βιολογικούς τους γονείς παρά με τους ανθρώπους που τα υιοθέτησαν.

Παρόλα αυτά ο τρόπος ζωής μας είναι αποφασιστικός παράγοντας τόσο για την διατήρηση του ιδανικού βάρους όσο και για την πρόληψη χρόνιων παθήσεων (διαβήτης, υπέρταση κ.α.).
 

Προβλήματα υγείας & παχυσαρκία

1.    Αυξημένος κίνδυνος για στεφανιαία νόσο (Η στεφανιαία νόσος αναφέρεται σε προβλήματα που παρουσιάζονται στις στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες αιματώνουν το μυοκάρδιο).

Το αυξημένο σωματικό βάρος συνδέεται με την ψηλή αρτηριακή πίεση.

Για κάθε αύξηση βάρους 10 Κg έχουμε αύξηση 3mmHg στη συστολική και 2 mmHg στη διαστολική. Η συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή χώρα συνδέεται με προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ανθρωπομετρικές μετρήσεις από εξειδικευμένο Health & Fitness Specialist, συμπεριλαμβάνουν την συσχέτιση της περιμέτρου σε μέση και ισχίο καθορίζοντας τον βαθμό επικινδυνότητας για προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα (δείκτης μέσης / ισχίου).
 
2.    Εγκεφαλικό επεισόδιο

Τα ψηλά επίπεδα LDL (κακής χοληστερόλης) και ολικής χοληστερόλης τα οποία παρουσιάζονται συχνά σε άτομα με παχυσαρκία, είναι συνδεδεμένα με την εναποθήκευση αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες. Οι αθηρωματικές πλάκες ευνοούν την δημιουργία θρόμβου, ο οποίος όταν μπει στην κυκλοφορία και σταματήσει στις αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο, εμποδίζουν την αιμάτωση προκαλώντας το εγκεφαλικό επεισόδιο ,
 
3.    Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ

 80% των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη είναι παχύσαρκοι. Νεαροί υπέρβαροι ενήλικες έχουν 4πλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη σε σχέση με άτομα κανονικού βάρους, ίδιας ηλικίας.
 
4.    Προβλήματα αναπνευστικού συστήματος

Το αυξημένο λίπος στο θώρακα και στην γύρω περιοχή, περιορίζει την μηχανική λειτουργικότητα του αναπνευστικού συστήματος δυσκολεύοντας έτσι την αναπνοή.
 
5.    Αρθρίτιδα & μυοσκελετικά προβλήματα

Το αυξημένο βάρος έχει σαν συνέπεια την συνεχόμενη πίεση στις αρθρώσεις. Προβλήματα αρθρίτιδας, οσφυαλγίας, και πόνοι στα γόνατα, μειώνουν το επίπεδο ποιότητας ζωής στα άτομα αυτά.

6.    Μεταβολικό Σύνδρομο


Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η  ΜΕΙΩΣΗ ΒΑΡΟΥΣ 10%!

Τοποθετείστε ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ στόχους. Δεν στοχεύουμε στο ιδανικό βάρος.

Οι στόχοι θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, χρονικά καθορισμένοι, επιτεύξιμοι και ρεαλιστικοί! Τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι βάζουν πολύ μακρινούς στόχους οι οποίοι βασίζονται σε επιθυμίες και όχι σε ρεαλιστικούς στόχους. Θα πρέπει να «σπάσουμε» τον τελικό στόχο σε πολλούς μικρούς. Μικρά επιτυχημένα βήματα οδηγούν στην μεγάλη επιτυχία.

Κανόνας SMART:

•         Specific/ Συγκεκριμένοι
•         Measurable / Μετρήσιμοι
•         Action-oriented/ Καθορισμός Δράσης
•         Realistic/ Ρεαλιστικοί
•         Time/ Χρονικά Καθορισμένοι
 

Πρόσφατες κλινικές έρευνες αποδεικνύουν ότι:

•    Μείωση 10% με 20% βάρους, οδηγεί σε σημαντική μείωση ή διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής για διαβήτη.
•    Μείωση σε 5% βάρους παρουσιάζει σημαντική μείωση αρτηριακής πίεσης.
•    Μείωση 5 με 10% βάρους παρουσιάζει σημαντική μείωση στην ολική χοληστερόλη και στα τριγλικερίδια.(-11% βάρους => -16% χοληστερόλη & 23% τριγλυκερίδια. Andersen et al 1995).
•    Μείωση 5 -10% βάρους οδηγεί σε μείωση των πόνων στη μέση, οστεοαρθρίτιδας, αύξηση αυτοπεποίθησης και διάθεσης.

http://www.fit-blaster.com


Stelios Aristodemou
''Health & Fitness Specialist'' ACSM, ACE, B.Sc.
Mob.: +357 99685152
stelios@bodydesign.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου