Τι ξέρουμε :
Το παντζάρι, ή κοκκινογούλι, είναι φυτό με βρώσιμα φύλλα και βολβό.
Στην Ελλάδα έχουμε πατζάρια μόνο με κόκκινους βολβούς, αν και στο
εξωτερικό βρίσκουμε λευκά, κίτρινα, σκούρα μωβ ή λευκά & κόκκινα σε
κύκλους.
Στην ίδια οικογένεια, beta vulgaris, ανήκουν :
*το ζαχαρότευτλο, το οποίο έχει λευκό βολβό και καλλιεργείται για την παραγωγή ζάχαρης
*το σέσκουλο, το οποίο έχει μόνο βρώσιμα φύλλα, χωρίς βολβό.
Οι μικρότεροι βολβοί είναι, συνήθως, τρυφερότεροι από τους
μεγαλύτερους. Ο φλοιός θα πρέπει να είναι φουσκωτός και λείος, όχι
ζαρωμένος και τα φύλλα φρέσκα, στητά και γυαλιστερά. Αυτά είναι σημάδια
πως τα παντζάρια έχουν βγει πρόσφατα από το χωράφι.