Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη;

O κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη (cataract) αυξάνεται όταν κάποιος λαμβάνει στατίνες (statins) βρήκαν Αμερικανοί επιστήμονες σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Ophthalmology. «Βάσει των ευρημάτων μας φάνηκε να υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στη λήψη στατινών και στην εμφάνιση καταρράκτη» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Άισακ Μάνσι, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Southwestern του Τέξας.

Οι βιταμίνες Β προσφέρουν μικρή προστασία έναντι του εγκεφαλικού

Σε μια μετα-ανάλυση που εξέτασε τα αποτελέσματα 14 κλινικών δοκιμών, όπου είχαν συμμετάσχει περίπου 55.000 εθελοντές, Κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ζενγκζού, βρήκαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα του συμπλέγματος βιταμινών Β, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7% κατά μέσο όρο. Η μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  «Neurology» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θετικός ρόλος των βιταμινών οφείλεται στο ότι ρίχνουν την ομοκυστεΐνη. Ένας όφελος της τάξης του 7% δεν είναι βέβαια μεγάλο αλλά για κάποιους ανθρώπους  μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Τροφές που ανεβάζουν κρυφά την χοληστερίνη

Είναι η διατροφή σας ωφέλιμη για την καρδιά σας; Ακόμα κι αν δεν έχετε κάποιο σημάδι ή σύμπτωμα ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, είναι σημαντικό να προσέχετε και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Η αύξηση της χοληστερόλης του αίματος αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και αποτελεί έναν από τους κύριους ενόχους για την εμφάνιση της καρδιακής νόσου.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Με «συμμάχους» τους γονείς η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Αθήνα
Άμεση ενημέρωση των γονιών που έχουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά εν όψει της νέας σχολικής περιόδου, συστήνει η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Διατροφή και ημικρανίες

Ποιες τροφές θα ήταν καλό να αποφεύγετε;
Μια από τις αιτίες που προκαλούν πονοκεφάλους ή ημικρανίες είναι η διατροφή, την  οποία ελάχιστοι άνθρωποι λογαριάζουν ως «αιτία» για τέτοιου είδους προβλήματα. Για αυτό το λόγο να είστε πάντα προσεκτικοί στις διατροφικές σας επιλογές ώστε να αποφύγετε οποιοδήποτε «απρόσμενο επισκέπτη». Μάθετε πιο κάτω τις τροφές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο!

Υπάρχουν τροφές που προλαμβάνουν τα καρδιακά νοσήματα;

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους με μοιραία πολλές φορές αποτελέσματα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατάλληλη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς μας.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν και θα σας προστατέψουν από καρδιακά νοσήματα:

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η καθιστική ζωή αφαιρεί χρόνια

Η καθιστική ζωή και η παντελής έλλειψη άσκησης έχουν κατηγορηθεί πολλάκις για την κακή κατάσταση της υγείας. Πλέον οι κακές αυτές συνήθειες συνδέονται και με την παχυσαρκία ενώ νεώτερες μελέτες δείχνουν πως, αυτές μας οι επιλογές, μπορούν να κόψουν χρόνια από τη ζωή μας!

Άνοια δεν είναι μόνο η Νόσος Alzheimer

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άνοια είναι νόσος και την ταυτίζουν με τη Νόσο Alzheimer (ΝΑ). Η άνοια όμως δεν είναι νόσος, αλλά σύμπτωμα. Ο όρος αυτός αναφέρεται στην έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας όπως αυτή εκδηλώνεται με διαταραχές στη μνήμη, στην κριτική ικανότητα, στην πράξη, στη συμπεριφορά, στην ικανότητα μάθησης και στο λόγο.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο... πυρετός της μπάμιας και η σημαντική διατροφική της αξία

Μπορεί να μην είναι και το πιο αγαπητό λαχανικό για τους περισσότερους, λόγω κυρίως της κολλώδους ουσίας του, αλλά οι μπάμιες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας, περιέχουν πλήθος από βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα μας ομορφαίνουν.

Aπαχη πρωτεΐνη: οι καλύτερες διατροφικές πηγές της

Η πρωτεΐνη μπορεί να μας βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά, καθώς «κόβει» την όρεξη και μας προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση. Ωστόσο είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τη σωστή ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης, για να απολαμβάνουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία και την ομορφια μας.

Γιατί πρέπει να βάζουμε ωμό το λάδι στο φαγητό

Το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο υγιεινό λάδι, αλλά όταν το βράζουμε χάνει πολλά από τα πολύτιμα συστατικά του, αναφέρουν επιστήμονες από την Πορτογαλία.

Η παράλειψη του πρωινού είναι επικίνδυνη για την υγεία μας

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, φαίνεται ότι η συνήθεια που έχουν πολλοί άνθρωπο να μην τρώνε πρωινό, μπορεί να είναι επιβαρυντική για την καρδιά και τα αγγεία τους.

Μια διατροφή επαρκής σε ασβέστιο μπορεί αυξάνει τη διάρκεια ζωής μιας γυναίκας

Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά, που πρέπει απαραίτητα να προσλαμβάνουμε μέσα από τη διατροφή μας. Το ζητούμενο είναι αν παίρνουμε όσο χρειάζεται, μιας και νέα έρευνα έρχεται να πιστοποιήσει το γεγονός ότι μια πλούσια σε ασβέστιο διατροφή, μπορεί να αυξήσει την διάρκεια ζωής για τις γυναίκες.
Η εν λόγω μελέτη πραγματοποιήθηκε το Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία 9.033 ανδρών και γυναικών, μεταξύ του 1996 και του 2007 και στη συνέχεια εξέτασαν αν το ασβέστιο που προσλάμβαναν από τη διατροφή τους αλλά και από συμπληρώματα είχαν κάποια επίδραση στην υγεία τους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που προσλάμβαναν έως 1.000 mg ανά ημέρα μπορεί να ζουν περισσότερο. Οι υψηλές προσλήψεις ασβεστίου στην παρούσα μελέτη συνδέθηκαν με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, ανεξάρτητα από το αν η πηγή προήλθε από συμπληρώματα ή πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα.

Οι καλύτερες πηγές ασβεστίου στη διατροφή μας είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μία μερίδα, που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι γάλα ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι ή 1 μικρό κομμάτι κίτρινο τυρί, περιέχει περίπου 300 mg ασβεστίου. Αν αναλογιστεί κανείς ότι μια ενήλικη υγιής γυναίκα θα πρέπει κάθε μέρα να προσλαμβάνει τουλάχιστον 900 mg, τα οποία μπορεί να φτάνουν μέχρι τα 1500 mg σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως γυναίκες με οστεοπόρωση ή στην εμμηνόπαυση, είναι απαραίτητη καθημερινά η κατανάλωση τουλάχιστον τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων.

Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

Πότε πρέπει να τρώτε υδατάνθρακες μέσα στην ημέρα

Για πολλούς οι υδατάνθρακες είναι ένα συστατικό απαγορευμένο ή αν όχι απαγορευμένο, τουλάχιστον υπό περιορισμό.
Παχαίνουν, κάνουν κυτταρίτιδα, κάνουν κατακρατήσεις και άλλα πολλά σενάρια κυριαρχούν στον κόσμο της διατροφής από αμαθείς, ημιμαθείς, προπονητές της διατροφικής εξέδρας, δήθεν ειδικούς.

Κανέλα και υγεία

Αποτελεί μια αγαπημένη γεύση για αρκετό κόσμο και ένα τρόπο να δίνουμε το κάτι διαφορετικό τόσο στα γλυκά όσο και στα αλμυρά πιάτα μας.