Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η ζυγαριά δεν λέει πάντα την αλήθεια

Η ζυγαριά αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό και ταυτόχρονα τον καλύτερο φίλο για πολλούς ανθρώπους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που το πρώτο που κάνουν το πρωί μόλις ξυπνήσουν είναι ζύγισμα σε μία ζυγαριά.

Μήπως όταν ασκείστε κοκκινίζετε σαν παντζάρι

Οι ένοχοι για την απίστευτη ερυθρότητα στο πρόσωπό σας, όταν ασκείστε είναι τα τριχοειδή αγγεία σας, δηλαδή τα μικρά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, που διαστέλλονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, προκειμένου να βοηθήσουν το σώμα να παραμείνει δροσερό. Τ
α άτομα με ευαίσθητο δέρμα μάλιστα μπορεί να παραμένουν κόκκινα, έστω και αφού έχουν ξεπλύνει το πρόσωπό τους με νερό.

Δείτε πόσες χρήσεις μπορεί να έχει το γάλα!

Το γάλα κάνει πολύ καλό στα οστά μας, αλλά έχει και άλλες πολλές χρήσεις πέρα από την κατανάλωση του ως ρόφημα!Δείτε τι μπορείτε να κάνετε με το γάλα:
Μπορείτε να αφαιρέσετε λεκέ από μελάνι: Είτε από στυλό είτε από εκτυπωτή, αυτοί οι λεκέδες δύσκολα εξαφανίζονται. Εκτός κι αν βάλετε επάνω του λίγο γάλα πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο. Τα ένζυμα που περιέχονται στο γάλα διαλύουν το μελάνι, χωρίς να καταστρέφουν το υλικό.

Προσοχή στα trans λιπαρά σε τρόφιμα που τρώνε τα παιδιά

Αποτελούν μια κατηγορία λιπαρών που δεν τα θέλουμε στη διατροφή μας και πολύ περισσότερο στη διατροφή των παιδιών. Μιλάμε για τα trans λιπαρά οξέα, που προκύπτουν κυρίως κατά τη διαδικασία του τηγανίσματος, αλλά και γενικότερα κατά το μαγείρεμα και τη θερμική επεξεργασία των τροφίμων με φυτικά σπορέλαια.

Υψώστε διατροφικό τοίχος στις ιώσεις και τα κρυολογήματα

Το φθινόπωρο έφτασε φέρνοντας μαζί τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μερικά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και διατροφικές συνήθειες που μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο κατά των ιώσεων είναι:

Το ξέρατε ότι το ψωμί του τοστ είναι και καθαριστικό;

Μπορεί να έχετε φάει άπειρα τοστάκια, αλλά να μην έχει περάσει καν από το μυαλό σας ότι οι φέτες του ψωμιού του τοστ έχουνε και άλλες χρήσεις!

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Οι στατίνες αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη;

O κίνδυνος εμφάνισης καταρράκτη (cataract) αυξάνεται όταν κάποιος λαμβάνει στατίνες (statins) βρήκαν Αμερικανοί επιστήμονες σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό JAMA Ophthalmology. «Βάσει των ευρημάτων μας φάνηκε να υπάρχει ένας συσχετισμός ανάμεσα στη λήψη στατινών και στην εμφάνιση καταρράκτη» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Άισακ Μάνσι, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Southwestern του Τέξας.

Οι βιταμίνες Β προσφέρουν μικρή προστασία έναντι του εγκεφαλικού

Σε μια μετα-ανάλυση που εξέτασε τα αποτελέσματα 14 κλινικών δοκιμών, όπου είχαν συμμετάσχει περίπου 55.000 εθελοντές, Κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ζενγκζού, βρήκαν ότι όσοι λάμβαναν συμπληρώματα του συμπλέγματος βιταμινών Β, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7% κατά μέσο όρο. Η μετα-ανάλυση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  «Neurology» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο θετικός ρόλος των βιταμινών οφείλεται στο ότι ρίχνουν την ομοκυστεΐνη. Ένας όφελος της τάξης του 7% δεν είναι βέβαια μεγάλο αλλά για κάποιους ανθρώπους  μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

Τροφές που ανεβάζουν κρυφά την χοληστερίνη

Είναι η διατροφή σας ωφέλιμη για την καρδιά σας; Ακόμα κι αν δεν έχετε κάποιο σημάδι ή σύμπτωμα ή οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, είναι σημαντικό να προσέχετε και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Η αύξηση της χοληστερόλης του αίματος αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και αποτελεί έναν από τους κύριους ενόχους για την εμφάνιση της καρδιακής νόσου.

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Με «συμμάχους» τους γονείς η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας

Αθήνα
Άμεση ενημέρωση των γονιών που έχουν παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά εν όψει της νέας σχολικής περιόδου, συστήνει η Ευαγγελία Χαρμανδάρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Διατροφή και ημικρανίες

Ποιες τροφές θα ήταν καλό να αποφεύγετε;
Μια από τις αιτίες που προκαλούν πονοκεφάλους ή ημικρανίες είναι η διατροφή, την  οποία ελάχιστοι άνθρωποι λογαριάζουν ως «αιτία» για τέτοιου είδους προβλήματα. Για αυτό το λόγο να είστε πάντα προσεκτικοί στις διατροφικές σας επιλογές ώστε να αποφύγετε οποιοδήποτε «απρόσμενο επισκέπτη». Μάθετε πιο κάτω τις τροφές, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο!

Υπάρχουν τροφές που προλαμβάνουν τα καρδιακά νοσήματα;

Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους με μοιραία πολλές φορές αποτελέσματα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κατάλληλη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς μας.
Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν και θα σας προστατέψουν από καρδιακά νοσήματα:

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η καθιστική ζωή αφαιρεί χρόνια

Η καθιστική ζωή και η παντελής έλλειψη άσκησης έχουν κατηγορηθεί πολλάκις για την κακή κατάσταση της υγείας. Πλέον οι κακές αυτές συνήθειες συνδέονται και με την παχυσαρκία ενώ νεώτερες μελέτες δείχνουν πως, αυτές μας οι επιλογές, μπορούν να κόψουν χρόνια από τη ζωή μας!

Άνοια δεν είναι μόνο η Νόσος Alzheimer

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άνοια είναι νόσος και την ταυτίζουν με τη Νόσο Alzheimer (ΝΑ). Η άνοια όμως δεν είναι νόσος, αλλά σύμπτωμα. Ο όρος αυτός αναφέρεται στην έκπτωση της εγκεφαλικής λειτουργίας όπως αυτή εκδηλώνεται με διαταραχές στη μνήμη, στην κριτική ικανότητα, στην πράξη, στη συμπεριφορά, στην ικανότητα μάθησης και στο λόγο.

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ο... πυρετός της μπάμιας και η σημαντική διατροφική της αξία

Μπορεί να μην είναι και το πιο αγαπητό λαχανικό για τους περισσότερους, λόγω κυρίως της κολλώδους ουσίας του, αλλά οι μπάμιες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία μας, περιέχουν πλήθος από βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά και μάλιστα μας ομορφαίνουν.