Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ KΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ

Τα κύρια συστατικά που περιέχονται στο κρέας και είναι υπεύθυνα για τυχών διαταραχές στη υγεία μας είναι τα εξής:
Τοξίνες αποσύνθεσης και συντήρηση
Ως γνωστόν βάσει των φυσικών νόμων, μετά τον θάνατο ξεκινάει ακαριαία η διαδικασία αποσύνθεσης της σάρκας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επικίνδυνες τοξίνες, όπως η πτωμαΐνη. Πρόκειται για μια διαδικασία μη αναστρέψιμη, και οι μόνοι τρόποι καθυστέρησης (στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό) είναι η ψύξη του κρέατος, η οποία τις περισσότερες φορές κρίνεται ανεπαρκής, και οι κτηνοτρόφοι καταφεύγουν συνήθως στη χρήση χημικών, τα οποία επίσης βοηθούν στη διατήρηση του κόκκινου χρώματος της αποσυντιθέμενης σάρκας.

11 τροφές που ενισχύουν τη μνήμη

Οι τροφές που βοηθούν κατά κύριο λόγο στην ενίσχυση της μνήμης έχουν κόκκινο ή μοβ χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το φυτοχημικό που τις χρωματίζει, η ανθοκυάνη, είναι το ίδιο φυτοχημικό που είναι καλό για το μυαλό μας.

12 Ιατρικές εξετάσεις προς αποφυγή

“Εκατομμύρια Αμερικανοί όλο και περισσότερο συνειδητοποιούν ότι, όταν πρόκειται για  υγειονομική περίθαλψη, το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο,” δήλωσε ο Δρ Christine Cassel, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ABIM. «Μέσα από αυτές τις λίστες των τεστ και των διαδικασιών, ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε τις συνομιλίες μεταξύ των γιατρών και των ασθενών ως προς το τι πραγματικά χρειάζονται.”
Στις Ηνωμένες Πολιτείες  ειδικοί σύλλογοι, που αντιπροσωπεύονται πάνω από 500.000 γιατρούς έχουν αναπτύξει καταλόγους πέντε πραγμάτων που οι γιατροί και οι ασθενείς θα πρέπει να διερωτηθούν και να αναγνωρίσουν τη σημασία της συνομιλίας του γιατρού με τον ασθενή για τη βελτίωση της φροντίδας και την εξάλειψη των περιττών εξετάσεων και διαδικασιών.

«Αυτά είναι τα ύποπτα τρόφιμα για καρκινογενέσεις με αποδείξεις»

Σύμφωνα με μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Διεθνούς Ινστιτούτου Καρκίνου οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο είναι περίπου γνωστές…
30% οφείλεται στο κάπνισμα, 33% στα τρόφιμα, 5% στην κληρονομικότητα και το υπόλοιπο
32% στις ακτινοβολίες, τους ιούς και τις ορμόνες. Στα τρόφιμα οφείλεται το 1/3 των καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η διατροφική «διαπαιδαγώγηση» των παιδιών

Η ζωή σε ένα σπίτι με παιδιά δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Η καθημερινή ρουτίνα θυμίζει ένα μαραθώνιο που γίνεται όμως με ταχύτητες αγωνίσματος 100 μέτρων. Όλοι (εκτός από τα παιδιά) συνήθως βρίσκονται σε μια διαρκή υπερδιέγερση. Εργασία, σπίτι, υποχρεώσεις.
Ένα διαρκής κύκλος στον οποίο δεν συμμετέχουν πάντοτε όλοι ισομερώς γιατί οι υποχρεώσεις είναι πολλές και διαφορετικές για τον κάθε γονιό.

Οι αντικαταστάτες του κρέατος

Με τον όρο «ανάλογα κρέατος» εννοούνται όλα τα μη ζωικά προϊόντα, τα οποία προσεγγίζουν τα φυσικά χαρακτηριστικά (υφή, χρώμα, γεύση, μορφή) και τις χημικές ιδιότητες (υψηλά ποσοστά πρωτεϊνών) ορισμένων τύπων κρέατος, παραγόμενα είτε με φυσικό τρόπο, είτε με τεχνικές διαδικασίες και αρωματικές ουσίες.

Το Νερό και η Τροφή μας

(Αυτά τα αγαθά θα πρέπει να προστατεύσουμε και όχι να ανησυχούμε για τις κλιματικές αλλαγές…)Της Βίκυς Χρυσού
Ο άνθρωπος για να επιζήσει έχει ανάγκη από τρία βασικά αγαθά:
Αέρα, Νερό και Τροφή. Δίχως αέρα αντέχουμε μόλις μερικά λεπτά…
Δίχως νερό μερικές ώρες και δίχως τροφή ίσως μερικές εβδομάδες…

Η ιπποκράτεια δίαιτα κατά της γήρανσης

Όσο πιο άσπρα και επεξεργασμένα είναι τα δημητριακά και το ψωμί που τρώμε, τόσο λιγότερη είναι η ζωοποιητική τους δύναμη και η θρεπτική τους αξία.
Μάλιστα με τον χημικό τρόπο που σήμερα επεξεργάζονται και παράγονται απ’ τις βιομηχανίες τροφίμων αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.
Τα λευκά άλευρα δεν περιέχουν τίποτε άλλο εκτός από άμυλο, που προέρχεται απ’ το κέντρο του σπόρου, που είναι περιοχή πολύ φτωχή σε ηλιακή ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Η αγνή διαδικασία της ολικής αλέσεως, της ζυμώσεως και του σωστού ψησίματος αποτελούν τις προσπάθειες του αρχαίου ανθρώπου να συνδυάσει το εύπεπτο με το νόστιμο και το υγιεινό.

Μοβ φρούτα εναντίον Αλτσχάιμερ, Καρδιοπάθειας και Καρκίνου

Τα φρούτα με σκούρο μοβ χρώμα μπορεί να μας προστατεύουν από νόσους όπως το Αλτσχάιμερ, η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.
Οι πιθανότητες αναπτύξεως της νόσου του Πάρκινσον και σκληρύνσεως κατά πλάκας επίσης μπορεί να ελαττωθούν με τη συστηματική κατανάλωση φρούτων όπως τα σμέουρα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα και τα μαύρα σταφύλια.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, που πραγματοποίησαν την ανάλυση, εκτιμούν ότι πρέπει να έχει φωτεινό μοβ χρώμα τουλάχιστον το ένα από τα τρία φρούτα που καθημερινά πρέπει να τρώμε για να έχουμε καλή υγεία.

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Υπερκινητικότητα και Διάσπαση Προσοχής: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρακάκης για την Εναλλακτική Δράση
Αν το παιδί σας είναι «ζωηρό», ίσως σας πέρασε από το μυαλό ότι μπορεί να είναι υπερκινητικό.
Η διάσπαση προσοχής και η υπερκινητικότητα ή ΔΕΠ/Υ, είναι μία διαταραχή που προβληματίζει πολύ τις σύγχρονες οικογένειες. Περίπου το 2-4% των παιδιών έχουν ΔΕΠ/Υ και αναλογικά εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα αγόρια.
Παρατηρήστε καλά αν το παιδί σας…
 Αφήνει συχνά ημιτελείς αφηγήσεις ή ενέργειες;

Η διαφορά μεταξύ των υβριδίων και των μεταλλαγμένων.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρωτηθεί τι διαφορά υπάρχει υπάρχει μεταξύ των υβριδίων και των μεταλλαγμένων. Κατ’ αρχήν, στη φύση ,γίνονται στο πέρασμα των χρόνων, φυσικές μεταλλάξεις ανάλογα με τις γεωκλιματικές διαφοροποιήσεις και τις ανάγκες που δημιουργούνται στα φυτά και τα ζώα για να εξυπηρετηθεί η επιβίωσή τους και οι αντίστοιχες ισορροπίες.

Κρόκος Κοζάνης: το “καμάρι” της Ελλάδας

Ενα από τα πιο θρεπτικά μπαχαρικά, ο κρόκος Κοζάνης, εκτός του ότι νοστιμίζει το φαγητό μας, συγκεντρώνει πολλαπλές φαρμακευτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, περνώντας μπροστά στη λίστα με τα ωφέλιμα μπαχαρικά.
Κάτι ήξερε η Κλεοπάτρα που χρησιμοποιούσε το διάσημο αυτό μπαχαρικό στα καλλυντικά της, αφού ο κρόκος Κοζάνης ή η ελληνική ζαφορά όπως μπορεί επίσης να το συναντήσετε, συγκαταλέγεται στα πιο πολύτιμα μπαχάρια που έκαναν «θραύση» από τα αρχαία χρόνια.

Μύθοι και Αλήθειες για την Χορτοφαγία

Μύθος ή αλήθεια ;
1. Οι χορτοφάγοι τρώνε μόνο σαλάτες.
Μύθος, η χορτοφαγική διατροφή είναι μία πλήρης διατροφή αναγνωρισμένη σε όλο τον κόσμο, μάλιστα σε πολλές χώρες υπάρχουν σχολές αποκλειστικά για χορτοφάγους μάγειρες. Για εμάς που ζούμε στην Ελλάδα οι χορτοφαγικές επιλογές είναι ακόμα περισσότερες, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 60% της Ελληνικής κουζίνας αποτελείται από χορτοφαγικές συνταγές όπως μπριάμ, φασολάκια, γεμιστά, κολοκυθοκεφτέδες, ρεβυθοκεφτέδες, φάβα και εκατοντάδες άλλες συνταγές που βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι μας.

Τροφές που έχουν μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό βαθμό τοξικότητας για το σώμα.

Κυριαρχεί η αντίληψη ότι δεν υπάρχουν κακές τροφές, παρά μόνο τροφές που… θα πρέπει να καταναλώνουμε περιορισμένα.
Υπάρχουν κάποιες τροφές όμως που έχουν μηδενική θρεπτική αξία και υψηλό βαθμό τοξικότητας για το σώμα.
Αναψυκτικά
Πόσα αναψυκτικά ήπιατε σήμερα;
Στην Ελλάδα 300.000.000 λίτρα αναψυκτικών τύπου κόλα το χρόνο…

Εποχικότητα φρούτων και λαχανικών

Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων & λαχανικών θα πρέπει να τα αγοράζουμε στην εποχή τους. Με αυτόν τον τρόπο έρχονται στο πιάτο μας πιο ‘’φυσικά ‘’, με καλύτερη γεύση και εμφάνιση. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση , να τα αγοράζουμε φρέσκα. Επισημαίνουμε ότι για να θεωρηθούν φρέσκα, πρέπει ο τόπος παραγωγής τους να μην είναι μακρύτερα  των 100 χιλιομέτρων από τον τόπο πώλησής τους.
Παρατίθεται  πιο κάτω η διαθεσιμότητα των φρούτων & λαχανικών, όλο το χρόνο ανά μήνα .  Τα τρόφιμα με αστερίσκο ( * ) ,βρίσκονται στην καλύτερή τους εποχή ( μήνας  αιχμής ). Σημειώνουμε τέλος ,ότι τα φρούτα & λαχανικά εισαγωγής, διατίθενται όλο τον
χρόνο στο εμπόριο.