Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας

Της Άντρης Βασιλείου:

Η μαύρη σοκολάτα, πέραν του ότι είναι νόστιμη, είναι πλέον γνωστό ότι κάνει καλό στην υγεία. Οι σπόροι κακάο, βασικό συστατικό της μαύρης σοκολάτας, είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή, ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις βλάβες στα κύτταρα και στα όργανά μας κατ’ επέκταση. Επίσης οι φλαβανόλες που εμπεριέχονται στην μαύρη σοκολάτα βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από παθήσεις, όπως οι καρδιαγγειακές.

8 ξηροί καρποί που οφείλουμε να βάλουμε στη διατροφή μας

Οι ξηροί καρποί είναι μάλλον υποτιμημένοι, παρά τις ευεργετικές τους ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Έχει αποδειχθεί ότι μας βοηθούν να μειώσουμε τη χοληστερόλη, να ελέγξουμε το βάρος μας, ακόμα και να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως δεν καταναλώνουμε αρκετούς ξηρούς καρπούς λόγω της κακής φήμης ότι, πέρα από θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσιοι και σε θερμίδες. Είναι, όμως, σημαντικό να τους προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή, μιας και είναι γεμάτη πολύτιμες πρωτεΐνες, ακόρεστα λιπαρά και βιταμίνες. Ας δούμε οκτώ από αυτούς τους ξηρούς καρπούς.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Τα πολλαπλά οφέλη της εφίδρωσης

Μπορεί για εσάς ο ιδρώτας να είναι κάτι αντιαισθητικό και ενοχλητικό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που πιθανόν να συνοδεύεται και από κακοσμία, αλλά θα πρέπει να μάθετε ότι τα οφέλη του στον οργανισμό μας είναι αρκετά και απαραίτητα.
Δείτε λοιπόν ποια είναι αυτά και την επόμενη φορά που θα ιδρώσετε απλά απολαύστε το:
-Αποτοξινώνει τον οργανισμό
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αποτοξίνωση του οργανισμού μας είναι η εφίδρωση. Ο ιδρώτας μπορεί να απομακρύνει από το σώμα τα υπολείμματα του αλκοόλ, της χοληστερόλης και του αλατιού. Το σώμα απελευθερώνει τοξίνες χρησιμοποιώντας ως μέσο τον ιδρώτα. Επίσης ο ιδρώτας καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες που μπορούν να φράξουν τους πόρους και να προκαλέσουν στο δέρμα σπυράκια.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Αγελαδινό γάλα και ανησυχίες υγείας

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις υγείας από τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων και μερικών χορτοφάγων, εξακολουθούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων ενώ οι κυβερνητικές πολιτικές εξακολουθούν να τα προωθούν - παρά τις επιστημονικές αποδείξεις που αμφισβητούν τα οφέλη τους για την υγεία και υποδεικνύουν πιθανούς κινδύνους για την υγεία μας.

Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Όλη η αλήθεια για την Β12


Για τους περισσότερους χορτοφάγους, βίγκανς και ωμοφάγους το θέμα της Β12 είναι γνωστό. Οι εταιρείες συμπληρωμάτων έχουν κάνει τους ανθρώπους να τρέχουν να προμηθευτούν τα συμπληρώματα εκείνα που θα τους προστατεύσουν από την έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης. Είναι όμως αυτή η σωστή οδός; Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε αρκετά θέματα σχετικά με την Β12 προσπαθώντας να συνδυάσουμε πληροφορίες από διαφορετικές αξιόπιστες πηγές (που δεν υποστηρίζονται από οικονομικά συμφέροντα).

Η έλλειψη Β12 είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, αλλά ΠΟΤΕ δεν πρόκειται ΜΟΝΟ για έλλειψη αυτής της βιταμίνης. Οι ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα ποτέ δεν συμβαίνουν μεμονωμένα. Τα εμφανή συμπτώματα έλλειψης Β12 είναι η κόπωση, η χλωμάδα, η ανορεξία, παραισθήσεις, παράνοια, απώλεια βάρους κλπ. Η συνεχή κόπωση θεωρείται το πιο σοβαρό σύμπτωμα και όποιος νομίζει πως έχει έλλειψη Β12 να το διασταυρώσει άμεσα με τη βοήθεια ειδικών. Η Πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος δρόμος.

πώς θεραπεύτηκα αλλάζοντας τις διατροφικές μου συνήθειες

Το παρόν άρθρο μας το στέλνει η κ. Ελένη Οικονομοπούλου και την ευχαριστούμε που μοιράζεται μαζί μας την εμπειρία της. 
Θα ήθελα απλώς να επιβεβαιώσω την αξία της φυτικής διατροφής και των φρέσκων φυτικών τροφών στη πρόληψη και θεραπεία. Αφενός μόλις έκοψα το κρέας σταμάτησα να πέφτω στο κρεβάτι από εμπύρετες αμυγδαλίτιδες και κρίσεις λουμπάγκο που χρειάζονταν ενέσεις voltaren για να σηκωθώ, αφετέρου δε, όταν άρχισα να αποφεύγω κατόπιν τελείως τα ζωικά, όσο μπορούσα,

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Τα οφέλη της θάλασσας για την υγεία

Το καλοκαίρι έφτασε μαζί και το απέραντο γαλάζιο που όλο τον χρόνο ονειρευόμαστε να βουτήξουμε μέσα του. Το θαλασσινό νερό από αρχαιοτάτων χρόνων έχει αναγνωριστεί ευεργετικό για την υγεία των ανθρώπων. Πρώτος ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της ιατρικής,  αναφέρθηκε στην έννοια της θαλασσοθεραπείας για να αναφερθεί στις μαγικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Πολύ αργότερα, ο Γάλλος βιολόγος Rene Cento, έπειτα από συστηματική έρευνα απέδειξε πως το θαλασσινό νερό έχει την ίδια σύσταση με το πλάσμα του αίματος, πράγμα που συμβάλει σημαντικά στην ομορφιά και την υγεία μας.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

“ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΑΡΙΑ”

Έχει επουλωτικές ιδιότητες και πολλά Ω3 λιπαρά ευεργετικά για την καρδιά και αντικαρκινικής δράσης
Η γλιστρίδα είναι ένα… ευεργετικό ζιζάνιο. Παλιότερα χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά στη διατροφή στις αγροτικές περιοχές και όχι μόνο. Έχει ιδιαίτερη γεύση είναι πολύ ωφέλιμη και έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Αυξημένη χοληστερίνη: Ρίξτε τη με αυτά τα φρούτα και λαχανικά

Η χοληστερίνη ή χοληστερόλη είναι μια λιπαρή ουσία απαραίτητη στον οργανισμό για την παραγωγή βιταμίνης D, ορμονών και χολικού οξέος.
Ένα μεγάλο μέρος της χοληστερόλης παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό στο συκώτι. Επιπλέον, ποσότητα αυτής προσλαμβάνουμε και από ορισμένα ζωικά τρόφιμα όπως κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα.
Όταν τα επίπεδα χοληστερίνης ανεβαίνουν και είναι υψηλότερα από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός, τότε πρέπει να προσέξετε, καθώς η υψηλή χοληστερίνη συχνά οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα και καρδιοπάθειες.

Ο ΠΑΡΑΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ (Η Πρωτεϊνη Στην Χορτοφαγία)

Η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν οι περισσότεροι όταν μαθαίνουν ότι είμαι χορτοφάγος (vegan), είναι η εξής: « από πού παίρνεις την πρωτεΐνη ;»

Είναι γεγονός ότι το ζήτημα της πρωτεΐνης, απασχολεί (αδίκως!) σήμερα όχι μόνο τους αθλητές, αλλά και όσους αθλούνται ή ενδιαφέρονται για την υγεία τους.


 Το θέμα της πρωτεΐνης πήρε μεγάλες διαστάσεις μετά το 1980: 

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Γάλα: Η χειρότερη πηγή ασβεστίου! Σοκαριστική η αλήθεια για το ασβέστιο στο γάλα!

Η χειρότερη πηγή ασβεστίου
Μήπως αυτό σημαίνει ότι μα έχουν κοροϊδέψει και το γάλα δεν περιέχει ασβέστιο;
Φυσικά όχι. Το γάλα περιέχει πολύ ασβέστιο αλλά σε μια μορφή που είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί από τον άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα το ασβέστιο περνάει από το σύστημα του σώματός μας και… εξέρχεται από αυτό σαν άχρηστο
Μόνο στο ωμό γάλα το ασβέστιο είναι εύκολα απορροφήσιμο. Από την άλλη ωστόσο είναι αδύνατο να βρεις ωμό φρέσκο μη παστεριωμένο γάλα. Το ένζυμο φωσφατάση που βρίσκεται στο ωμό γάλα είναι αυτό που κάνει το ασβέστιο εύκολα απορροφήσιμο . Δυστυχώς η φωσφατάση, καταστρέφεται εντελώς κατά την διάρκεια της διαδικασίας της παστερίωσης.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Γάλα το Ναρκωτικό Δηλητήριο

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η τέλεια τροφή της φύσης,
αλλά, μόνο αν είστε μοσχάρι.
Πιθανότατα θα έχετε ακούσει το σλόγκαν «Το γάλα περιέχει κάτι για τον καθένα».
Εκτός από ασβέστιο κι άλλα μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες,
τι άλλο θα μπορούσε να σας προσφέρει το γάλα;
«Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν κάτι που δεν περιέχει καμία άλλη τροφή: Μόλυνση!»
John A. McDougal, MD, του Σχεδίου McDougal και της Ιατρικής McDougal
————–
 «Μα γιατρέ μου, τι θα γίνει με τα δόντια και τα οστά μου εάν σταματήσω να πίνω γάλα;»
«Τίποτα! Τίποτα που δεν θα συνέβαινε έτσι κι αλλιώς!»
Frank A. Oski MD, πρώην πρόεδρος του τμήματος Παιδιατρικής Του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης
————-
«Οι πολιτισμοί με μεγάλη κατανάλωση γάλακτος, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης,
μια ασθένεια που σπάνια συναντάται σε πολιτισμούς που δεν καταναλώνουν γάλα».
Hans Deehl, Dr HSc, Dynamic Living

14 υπερτροφές-"θαύματα της φύσης": Ποιες και πόσο θρεπτικές είναι

Ως «υπερτροφές» (super foods) χαρακτηρίζονται οι τροφές που περιέχουν πολύ περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με άλλες, συστατικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και με επιπλέον θετικές επιδράσεις. Κάθε χώρα του κόσμου έχει προικιστεί με τουλάχιστον μία θεραπευτική τροφή που μεγαλώνει κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια μας. Η πιο διάσημη υπερτροφή της Ελλάδας είναι βέβαια η αγαπημένη μας ελιά και το διάσημο ζουμί της, το ελαιόλαδο. Σε άλλα μέρη του κόσμου οι ντόπιοι έχουν ανάλογες τροφές οι οποίες θεωρούνται πολύ υψηλής αξίας σε θρεπτικά συστατικά. Αν και η επιστήμη τώρα ανακαλύπτει τα μυστικά της διατροφής των προγόνων μας και μας ενημερώνει καθημερινά γι’ αυτήν την «καινούρια» κατηγορία τροφών, οι υπερτροφές είναι πολύ απλά οι αρχαιότεροι καρποί και φρούτα που φυτρώνουν πάνω στον πανέμορφο πλανήτη μας. Μερικές από αυτές είναι το Ελαιόλαδο, Ιπποφαές, Αλόη, Κακάο, Goji berry, Μάκα από το Περού, Λάδι καρύδας, Μέσκιτ από το Μεξικό, Νόνι από την Γαλλική Πολυνησία, Βανίλια, Σπιρουλίνα, Αρώνια, Ακάϊ, Μύρτιλλο, Αμάρανθος κ.α. 

Βάζεις γάλα στον καφέ; Στο εξής θα πάψεις να το κάνεις. Μάθε γιατί!

Όταν πίνουμε τον καφέ μας συνήθως προσθέτουμε γάλα για να τον κάνουμε πιο ελαφρύ και γευστικό...
 
Η συνήθειά μας αυτή έχει όμως σαν αποτέλεσμα την αύξηση αποβολής του ασβεστίου από τον οργανισμό μας.
 
Σύμφωνα με έρευνες, όταν το γάλα συνδυαστεί με υψηλή ποσότητα καφεΐνης αυξάνεται η απέκκριση ασβεστίου στα ούρα και προκαλείται αυξημένη έκκριση ασβεστίου στο έντερο.

Kαπνίζεις με την τσίμπλα στο μάτι! Δες τι σου προκαλεί το πρωινό τσιγάρο...

Όσο συντομότερα μετά το πρωινό ξύπνημα ανάβει ένας καπνιστής το πρώτο τσιγάρο της ημέρας, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να εκδηλώσει καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη...
 
Όπως έδειξε όσοι ανάβουν το πρώτο τσιγάρο μέσα σε μία ώρα από τη στιγμή που ξυπνούν έχουν έως και 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους το ανάβουν μετά από 1 ώρα - και όσο νωρίτερα το ανάβουν, τόσο το χειρότερο.