Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Μία ακόμα απάτη του πράσινου καφέ.


Featured Written by  Μανώλης Μανωλαράκης Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Πρόσφατα νεαρός και άπειρος συνάδελφος, διεκδίκησε το μερίδιο του από την δημοσιότητα, εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή, καλεσμένος γνωστής τηλεπαρουσιάστριας με άποψη και πολύχρονη εμπειρία. Το ερώτημα που κλήθηκε να απαντήσει, αφορούσε «το μαγικό σκεύασμα που φέρνει επανάσταση στο αδυνάτισμα», τα χαπάκια με εκχύλισμα πράσινου καφέ.

H ίδια η παρουσιάστρια μάλιστα φρόντισε από την αρχή να κάνει μία άκρως εντυπωσιακή εισαγωγή, μιλώντας για μία «νέα έρευνα διαιτολόγων» γύρω από τον πράσινο καφέ ο οποίος βοηθά στο να καεί το λίπος και έριξε λάδι στην φωτιά ή αλλιώς φούντωσε το ενδιαφέρον του κοινού τονίζοντας ότι το όνειρο του κάθε ενός που θέλει να χάσει κιλά είναι χωρίς να κάνει τίποτα να καίγεται το κακό λίπος.
Η «επιστημονική» συζήτηση που ακολούθησε περιστράφηκε γύρω από τις «θαυματουργές ιδιότητες» των χαπιών του πράσινου καφέ και την «έγκυρη» επιστημονική μελέτη που έφερε την συγκλονιστική αυτή αποκάλυψη στην επιφάνεια. Η έρευνα αυτή και νέα δεν είναι αλλά τα αποτελέσματά της δεν θα τα έλεγε κανείς εντυπωσιακά. Ο πλήρης τίτλος της έρευνας είναι : Vinson, J et al (2012). Randomized, double-blind, placebo-controlled, linear dose, crossover study to evaluate the efficacy and safety of a green coffee bean extract in overweight subjects. Diabetes Metab Syndr Obes; 5: 21–27. Αφορά την μελέτη της επίδρασης λήψης εκχυλίσματος πράσινου καφέ από παχύσαρκους και τις τυχόν παρενέργειες που υπάρχουν από αυτή.
Σε ένα δείγμα εθελοντών, χορηγήθηκαν για μία περίοδο 22 εβδομάδων συμπλήρωμα σε μορφή χαπιών εκχυλίσματος πράσινου καφέ με σκοπό να μελετηθεί στις διαφορετικές δοσολογίες η αποτελεσματικότητά του. Οι δοσολογίες ήταν υψηλής, χαμηλής και μηδενικής (placeco) περιεκτικότητας σε χλωρογενικό οξύ (CGO) την μαγική αδυνατιστική ουσία που περιέχεται (όπως ισχυρίστηκε ο νεαρός συνάδελφος) μόνο στους άψητους κόκκους του καφέ. Η μελέτη επιχείρησε να εκτιμήσει την επίδραση ης CGO χωρίς να υπάρχει διατροφική παρέμβαση, δηλαδή χωρίς να υπάρχει περιορισμός στην κατανάλωση θερμίδων ή κάποια μορφή δίαιτας.
Τα συμπεράσματα της έρευνας όπως παρουσιάστηκαν στην εκπομπή αλλά και ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΚΙΝΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΚΕΥΑΣΜΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΣΚΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ, ένα μάλιστα μπουκαλάκι ήταν διαρκώς στα χέρια της παρουσιάστριας, ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά! Μυθικές απώλειες έως και 17 κιλά (Kgr) σε 22 εβδομάδες (περίπου 6 μήνες) με μέση απώλεια 8-10 κιλά. Και όλα αυτά χωρίς κόπο, άσκηση, δίαιτα. Και εδώ ξεκινάει η παραπλάνηση και η εξαπάτηση του κοινού.
Το πρώτο ζήτημα που δεν αναφέρθηκε είναι ότι το δείγμα στην συγκεκριμένη έρευνα ήταν μόλις 16 άτομα εκ των οποίων τα 6 έλαβαν μηδενική δόση (placebo) CGO και δεν παρουσίασαν κάποια μεταβολή στο σωματικό τους βάρος. Έτσι τα όποια «εκπληκτικά» αποτελέσματα, προέκυψαν από 10 μόλις άτομα που πήραν υψηλή δόση (η=6) ή χαμηλή δόση (η=4) CGO. Με τόσο περιορισμένο δείγμα το όποιο αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αμφίβολο. Τα προβλήματα όμως δεν περιορίζονται σε αυτό μόνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η απώλεια βάρους ήταν 8 περίπου κιλά όμως από τον πίνακα 2 (εικόνα) όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα δεν προκύπτει πουθενά αυτή η απώλεια μιας και στην ομάδα χαμηλής πρόσληψης η απώλεια ήταν περίπου 1,5 κιλά και στην ομάδα υψηλής λήψης 2-2,5 κιλά.
pinakas2
Το εντυπωσιακό βέβαια στην περίπτωσή μας είναι, ότι αυτό το «λάθος» παίρνει τεράστιες διαστάσεις μιας τόσο η εταιρική ιστοσελίδα όσο και ο διαιτολόγος της εκπομπής μιλάνε για 17 κιλά απώλεια βάρους αναφερόμενοι στις 17 λίβρες lib που αναφέρει η βιβλιογραφία και εσφαλμένα προβάλει με πηχυαίους τίτλους στην ιστοσελίδα της η εταιρεία προσπαθώντας να προσελκύσει την προσοχή του κοινού. Λάθος στο λάθος και «δώσε κλότσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχινήσει» όπως λέει και η λαϊκή σοφία.
Αν σταθούμε στα αριθμητικά δεδομένα του πίνακα της έρευνας και όχι στις αυθαίρετες εκτιμήσεις των ερευνητών αλλά και του νεαρού διαιτολόγου (και της εταιρείας) τότε μία απώλεια 2,5 κιλών (μέγιστο) σε 6 μήνες είναι λιγότερο από μισό κιλό το μήνα.
Λάθος του διαιτολόγου, σκόπιμη παραπλάνηση, όπως και να το δει κανείς τόσο τα δεδομένα από την αρχική μελέτη, όσο και η παρουσίαση των ευρημάτων στη εκπομπή και την εταιρική ιστοσελίδα δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τα δεδομένα της ίδιας της έρευνας όπως παρουσιάζονται. Φουσκωμένα και διογκωμένα.
Και πόσο κοστίζει;
Με δεδομένο ότι για να καλύψει κανείς την μέγιστη δόση της έρευνας (1080mg) πρέπει να παίρνει 4 κάψουλες την ημέρα των 250 mg για 6 μήνες θα πρέπει να καταναλώσει συνολικά 4 Χ 180 = 720 χάπια ή 8 κουτιά των 90. Με τιμή 25 ευρώ το κάθε ένα (σε προσφορά) τότε για να χάσει κανείς 2,5 κιλά θα πρέπει να πληρώσει 200 ευρώ, ποσό σημαντικά μεγαλύτερο από το κόστος επίσκεψης σε διαιτολόγο που ΚΑΙ θα βοηθήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους ΚΑΙ θα συνδράμει σε σημαντική διαφοροποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς που θα συμβάλει σημαντικά στο να μην ξαναβάλει τα κιλά.
Συμπέρασμα
Η τραγική αλήθεια είναι ότι προφυλακτικά για το κοινό λειτούργησε η ίδια η τηλεπαρουσιάστρια η οποία με εμφατικό τρόπο τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνεται λήψη του οποιουδήποτε σκευάσματος χωρίς την συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού. (!)
Μπορεί ο νέος και άπειρος διαιτολόγος να κέρδισε 10 λεπτά διασημότητας, όμως έχασε σημαντικό τμήμα της αξιοπιστίας του και της εγκυρότητάς του, προβάλλοντας και αναμεταδίδοντας τουλάχιστον ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες.
Παραβίασε και αυτός, αλλά και η εταιρεία που πρόβαλε, ένα πλήθος κοινοτικών και εθνικών νομοθεσιών και σίγουρα κινήθηκε έξω από τα όρια και τα πλαίσια της δεοντολογίας του επαγγέλματος του διαιτολόγου.
Όσο για το εκχύλισμα του πράσινου καφέ; Για μία ακόμα φορά αποδείχτηκε ότι είναι μία τεράστια εμπορική απάτη σε βάρος των καταναλωτών που δυστυχώς αυτή τη φορά βρέθηκε ένας διαιτολόγος να υπηρετήσει.

προσοχή και προς αποφυγή παρεξηγήσεων ... τα χάπια με το εκχύλισμα πράσνου καφέ δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με το αγαπημένο μας ρόφημα...

ΠΗΓΗ  http://www.diatrofi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου