Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Γιατί σε μια δίαιτα αδυνατίζουμε περισσότερο την πρώτη εβδομάδα;

Επιμέλεια: Ευανθία Παγουρτζή
Η πλειοψηφία του κόσμου όταν ξεκινά μία δίαιτα χάνει περισσότερο βάρος την πρώτη εβδομάδα συγκριτικά με τις επόμενες. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;


Ας πούμε πως ένας άνθρωπος ξεκινάει μία δίαιτα ελαττώνοντας σημαντικά την καθημερινή του ενεργειακή πρόσληψη περίπου κατά 1000 θερμίδες. Θα χρειαστούν περίπου 3,5 μέρες για να χάσει αυτός ο άνθρωπος περίπου 0,5 κιλό λίπους. Παρ’ όλ΄ αυτά η απώλεια που φαίνεται στη ζυγαριά μέσα στο αρχικό αυτό διάστημα μπορεί να αγγίζει τα 1-2 κιλά. Το υπόλοιπο βάρος που χάθηκε λοιπόν από πού προέρχεται; Ένα μεγάλο ποσοστό της συνολικής απώλειας προέρχεται από τη μείωση νερού και υδατανθράκων.

Όταν περιορίζουμε την πρόσληψη τροφής (όπως συμβαίνει σε μία δίαιτα) ο οργανισμός προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του, στρέφεται προς τις υπάρχουσες αποθήκες ενέργειας οι οποίες είναι το λίπος και οι υδατάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται αποθηκευμένοι με την μορφή ηπατικού και μυϊκού γλυκογόνου. Τις πρώτες μέρες ένα μεγάλο μέρος των υδατανθράκων δηλαδή γλυκογόνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα γραμμάριο γλυκογόνου είναι αποθηκευμένο μαζί με 3 γραμμάρια νερού. Αυτό σημαίνει πως αν χάσουμε 300γρ γλυκογόνου θα χαθούν ταυτόχρονα και 900 γρ νερού που είναι μαζί αποθηκευμένα, συνολικά δηλαδή θα χαθούν 1,2 κιλά. Συγκεκριμένα, περίπου το 70% του βάρους που χάνεται κατά τις πρώτες μέρες αφορά απώλειες νερού, το 25% αφορά αποθήκες λίπους και το 5% αφορά ιστικές πρωτεΐνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωτεϊνικές απώλειες επίσης συνοδεύονται από απώλεια νερού, της τάξης των 4-5γρ ανά γραμμάριο πρωτεΐνης. Ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι πολύ «στερητικές» δίαιτες προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη απώλεια πρωτεϊνών.

Συμπερασματικά, η απώλεια λίπους από την καθ’ όλη τη διάρκεια μιας δίαιτας γίνεται περίπου με τον ίδιο ρυθμό, ενώ οι μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις στο βάρος, όπως για παράδειγμα συμβαίνει τις πρώτες μέρες οφείλονται κυρίως στις μεταβολές των υγρών.

William D. Άσκηση-Υγεία-Ευρωστία. Επιμέλεια Ελληνικής έκδοσης Λ. Συντώσης, Εκδόσεις Πασχαλίδης, 2002
ΠΗΓΗ http://www.askisi.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου