Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Φυτά: τα φυσικά φίλτρα αέρος

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, έχει ωθήσει πολλούς από εμάς να περνάμε πολλές ώρες εντός κλειστών χώρων.
Είτε πρόκειται για το σπίτι, είτε για την εργασία μας το να έχουμε καλή ποιότητα αέρος μέσα σε κλειστούς χώρους είναι πολύ σημαντικό.
Η λίστα των φυτών που φιλτράρουν τον αέρα, δημιουργήθηκε από την ΝΑΣΑ κατόπιν μελέτης για το πως μπορεί να υπάρχει καθαρός αέρας στους διαστημικούς σταθμούς. Όλα τα φυτά μπορούν να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και να παράγουν οξυγόνο, τα φυτά όμως που ακολουθούν μπορούν να εξαλείψουν σημαντικά ποσοστά από: βενζόλιο*, μεθανάλη ή φορμαλδεΰδη* και από το TCE*.

Σύμφωνα με την λίστα των φυτών που φιλτράρουν τον αέρα όπως αυτά προκύπτουν απ’ την μελέτη της NASA είναι τα :
Φίκος
Κισσός
Ορχιδέα
Δράκενα
Μπαμπού
Σπαθίφυλλο
Χρυσάνθεμα
Aglaonema ή αλλιώς Chinese evergreen
Chlorophytum comosum γνωστό και ως “αράχνη”
Gerbera (είδος μαργαρίτας) κ.α.
Η λίστα υπάρχει και στην wikipedia και μπορείτε να την βρείτε: ΕΔΩ
*Βενζόλιο ~ Πρόκειται για μια ιδιαίτερα τοξική ένωση που  μπορεί να προκαλέσει σειρά προβλημάτων υγείας μακρυπρόθεσμα ή και βραχυπρόθεσμα. Το βενζόλιο, υπάρχει σε κάποιες μπογιές/ βαφές, κόλες, στην βενζίνη, σε αφρούς, σε πλαστικά και προϊοντα από καουτσούκ, σε καπνούς τσιγάρων,  σε φαρμακευτικά προϊόντα, σε κάποια σαμπουάν.
*Μεθανάλη ή φορμαλδεΰδη ~ Είναι επίσης μία εξαιρετικά τοξική ένωση που προσβάλλει κυρίως τα μάτια, τη μύτη και το λάρυγγα. Προσοχή, μπορεί να βρεθεί σε διάφορα προϊόντα, όπως κόλες, νοβοπάν, ή πεπιεσμένων προϊοντων ξύλου, σαπούνια, μωρομάντηλα, χαρτομάντηλα, οδοντόκρεμμες, τρόφιμα μακράς διαρκείας κ.α.
*TCE (trichloroethylene) ~ Η οποία επίσης είναι επιβλαβής και καρκινογόνο. Υπάρχει σε βαφές/μπογιές, κόλες, μελάντια εκτύπωσης.

Πηγή: botanokipos.gr
το είδα  http://stopalimentarius.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου