Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Μακροζωία – Υγεία: Μερικοί διδάξαντες

Ας δούμε ένα κλασσικό παράδειγμα ανθρώπου που άλλαξε δρόμο και αντί για το σουβλατζίδικο της γειτονιάς επέλεξε το βοτανάδικο της περιοχής, και τι αποκόμισε τελικά! Αν και για να φτάσετε τα 150, που είναι και το θέμα μας, δεν χρειάζεται να ξεγράψετε το σουβλατζίδικο της γειτονιάς. Αλλά με μέτρο, βρε παιδάκι μου. Αυτό το πράγμα που μπουκωνόμαστε λες και το γουρούνι θα ζωντανέψει και θα το σκάσει μέσα από το σουβλάκι, είναι αδιανόητο!

Κοιτάξτε λοιπόν καλά αυτόν τον ΥΠΕΡΟΧΟ κύριο της φωτογραφίας που τρέχει αγέρωχος σαν άτι και ξέρω ότι τον ζηλεύετε αφόρητα. Και τώρα κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να τον φανταστείτε 40 ετών, να κάθεται σε μια πολυθρόνα με μια μπύρα στο ένα χέρι, ένα τσιγάρο στο άλλο, ένα χάμπουγκερ στραπατσαρισμένο στον καναπέ δίπλα του, μια σαμπρέλα στην μέση, μάτια κόκκινα από την πολλή τηλεόραση και εγκεφαλικά κύτταρα καμμένα από τα πολλά ναρκωτικά. Κι όμως, δεν πρόκειται για σενάριο, είναι η πραγματική ιστορία αυτού του υπέροχου και πανέμορφου ανθρώπου.
Και το όνομα αυτού Rich Roll. 

Στα 40 του χρόνια αποφάσισε ότι δεν ήθελε να πεθάνει πριν τα 60 του με επιβαρυμένη υγεία και χωρίς να έχει απολαύσει τα τέσσερα παιδιά του. Και έφερε στην κυριολεξία τα πάνω κάτω. Από λαπάς του καναπέ έγινε super αθλητής αγώνων αντοχής με νίκες και ρεκόρ, αν και σχεδόν 45, κι αυτό είναι το λιγότερο τρελό αν αναλογιστούμε ότι ξεκίνησε κιόλας να αθλείται στα 40! Από junk foodarian, όπως λέω εγώ, το γύρισε στην χορτοφαγία. Ώπα, ένα λεπτάκι, γιατί δεν θέλω να παρεξηγούμαστε. Εδώ κάνουμε μια μικρούτσικη παρένθεση
Καταρχάς δεν είμαι χορτοφάγος, δεν θεωρώ πως η χορτοφαγία είναι για όλους, δεν βλέπω την διατροφή ηθικά και ηθικιστικά, και για την ακρίβεια λυπάμαι όσους το κάνουν. Από την άλλη θεωρώ πως η βιομηχανία τροφίμων εκμεταλλεύεται μονίμως τους καταναλωτές για να μας στρέψει τον έναν ενάντια στον άλλον ώστε να μην στρέψουμε το βλέμμα μας στην δική τους εκμετάλλευση. Όταν αναφέρομαι στην βιομηχανία τροφίμων, τσουβαλιάζω συνειδητά και τη βιομηχανία που επικεντρώνεται στην κρεοφαγική διατροφή, και αυτή που επικεντρώνεται στην λεγόμενη “υγιεινή” διατροφή. Είναι ένα θέμα τεράστιο που θα το αναπτύξουμε σε άλλη ανάρτηση εν καιρώ. Μ’ αρέσουν ωστόσο ΠΟΛΥ οι χορτοφαγικές συνταγές και προσφάτως ανακάλυψα και τις ωμοφαγικές, τις οποίες επίσης συστήνω, ασχέτως διατροφικής κατεύθυνσης και επιλογής. Θεωρώ εαυτόν παμφάγο, και αυτή είναι η διατροφή στο σπίτι μας, για μας και τα παιδιά μας. Αν όμως οι κόρες μου κάποτε μου ανακοινώσουν ότι θέλουν να γίνουν χορτοφάγοι θα τις βοηθήσω, θα τους βρω ωραιότατες συνταγές, αλλά ΠΡΩΤΑ θα τις συμβουλεύσω να κάνουν εξετάσεις, γιατί η αυστηρά χορτοφαγική διατροφή δεν ενδείκνυται καθόλου για όλους ανεξαιρέτως ή/και δια παντός. Και για να τελειώνω, ΝΑΙ, θεωρώ πως πρέπει να τρώμε κρέας ΜΕ ΜΕΤΡΟ! Και όσοι κρεοφάγοι του μέτρου με διαβάζετε, σας επιτρέπω ένα χαμογελάκι επιτυχίας -ένα μόνο όμως, γιατί δεν είμαστε χαιρέκακοι άνθρωποι- γιατί η αλήθεια είναι, και θα το δείτε παρακάτω, πως από τους καταγεγραμμένους υπεραιωνόβιους, ΜΟΝΟ μία γιαγιά ήταν χορτοφάγα, και πάλι όχι όλη της την ζωή, ενώ ΟΛΟΙ οι άλλοι έτρωγαν κρέας ΜΕ ΜΕΤΡΟ! Σας ζάλισα με τα κεφαλαία, αλλά να σκέφτεστε ότι γλιτώσατε τα bold που μου τρώνε τα χέρια τόση ώρα να τα βάλω… Ξαναδιαβάστε το αυτό το παραπάνω: Το 99,9% των υπεραιωνόβιων κατανάλωναν κρέας με μέτρο, αλλά σίγουρα ΔΕΝ το είχαν διαγράψει από την διατροφή τους. Επίσης σημειώστε πως αρκετοί αιωνόβιοι τουλάχιστον ήταν μανιώδεις καπνιστές.
That being said, που λέμε και στο χωριό μου, φυσικά και θαυμάζω όσους μπορούν να κάνουν τέτοιες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, και στην διατροφή και στην καθημερινότητά τους, και είναι κάτι που πάντα θα επικροτώ και θα ζηλεύω.
Ο Rich Roll δεν ξύπνησε ξαφνικά βέβαια και είπε: “οκ, τώρα πετάμε ό,τι έχουμε στο σπίτι και το ρίχνω στα μαρούλια”. Αυτό είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό, ειδικά για έναν οργανισμό φορτωμένο με τόσες τοξίνες, όχι μόνο μέσω της διατροφής αλλά και ουσιών. Άρχισε την άσκηση μελετημένα, έκοβε σταδιακά “κακές” τροφές και συνήθειες προσθέτοντας στην θέση τους “καλές” τροφές,  μέχρι που έφτασε σήμερα να είναι αυτό που είναι, και σ’ αυτό το σημείο σας παρακαλώ πολύ να ξανακοιτάξετε την φωτογραφία και να σημειώσετε πως είναι σήμερα 45 χρονών ο άνθρωπος! Που σημαίνει επίσης πως κατάφερε ό,τι κατάφερε σε πολύ λιγότερο από 5 χρόνια, γιατί την ημέρα των 40ων γενεθλίων του έφαγε την επιφοίτηση!
Αχ, να το, το βλέπω να ‘ρχεται! Έχετε πάρει εκείνο το φοβερό ύφος που συνοδεύεται από κούνημα κεφαλιού, που σημαίνει: “Καλά τώρα. Βρήκες κι εσύ έναν άνθρωπο και κάτι έγινε. Αυτά είναι εξαιρέσεις. Εγώ δεν ξέρω κανέναν δικό μου που να έκανε τέτοια υπέρβαση”. Την πατήσατε, γιατί εγώ ξέρω και παραξέρω! Και μάλιστα είναι σχεδόν ίδιο παράδειγμα με αυτού του κυρίου. Σύζυγος πολύ καλής φίλης, γύρω στα 40 του κι αυτός, πλαδαρός, υπέρβαρος, κουρασμένος, καπνιστής μέχρι αηδίας, και ξαφνικά το έριξε στο ποδήλατο, την υγιεινή διατροφή, αλλά όχι και χορτοφαγία και θυμάμαι ότι τον κοίταζα όταν έφευγε για μια “βόλτα” με το ποδήλατο -με το βόλτα εννοούσε από Αθήνα μέχρι Κόρινθο ας πούμε- και αρνιόμουν να δεχτώ μέσα μου ότι έβλεπα καλά. Μου φαινόταν αδιανόητο. Η πλάκα ήταν όταν κάποτε μου είπε γεμάτος ενθουσιασμό: “Θέλεις λίγο μούσλι με γάλα καρύδας;” Τον είχα κοιτάξει με συγκρατημένη αηδία, γιατί τότε ήμουν αποκλειστικά junk foodarian και του απάντησα με ένα ευγενικό “Όχι”, προσθέτοντας από μέσα μου “…μην ξεράσω”.
Τώρα τον καταλαβαίνω καλύτερα. Όχι, δεν έχω κάνει καμία υπέρβαση, δεν το σκέφτομαι καν προς το παρόν, αλλά τα τελευταία χρόνια όντως μ’ αρέσει πολύ το μούσλι, και πολλά άλλα “υγιεινά” που κάποτε δεν άντεχα ούτε την θέα τους!
Δεν έχετε καμία δικαιολογία λοιπόν, παρά μόνο το απολύτως σεβαστό: “Μ’ αρέσω ακριβώς όπως είμαι και νιώθω υπέροχα” κι εκεί θα σας βγάλω και το καπέλο. Αλλά όποιος μαζοχιστής από σας  θέλει να κλάψει κι άλλο, να βρει έναν καλό λόγο για να αυτομαστιγωθεί ή απλά να βρει μια πηγή έμπνευσης για να κάνει το μεγάλο βήμα, μπορεί να διαβάσει περισσότερα στο επίσημο site του Rich Roll, εδώ: http://www.richroll.com/
Και προχωράμε σε λιγότερο θεαματικές εμφανισιακά περιπτώσεις, αλλά περισσότερο σοκαριστικές από πλευράς ηλικίας. Αν παραμένετε καπνιστές, ανάψτε ένα τελευταίο τσιγάρο -αν και δεν είναι απαραίτητο να το κόψετε τελικά- γιατί δεν σας βλέπω να “βγάζετε” χωρίς εγκεφαλικό επεισόδιο τα παρακάτω.
Ξεκινάμε με τους επιβεβαιωμένα υπεραιωνόβιους άνω των 115 ετών, που είναι οι ακόλουθοι:

  1. Jeanne Calment, 1875 – 1997, 122 ετών και 164 ημερών, Γαλλία

  2. Sarah Knauss, 1880 – 1999, 119 ετών και 97 ημερών, Η.Π.Α.

  3. Lucy Hannah, 1875 – 1993, 117 ετών και 248 ημερών, Η.Π.Α.

  4. Marie-Louise Meilleur, 1880 – 1998, 117 ετών και 230 ημερών, Καναδάς

  5. María Capovilla, 1889 – 2006, 116 χρονών και 347 ημερών, Εκουαδόρ

  6. Tane Ikai, 1879 – 1995, 116 ετών και 175 ημερών, Ιαπωνία

  7. Elizabeth Bolden, 1890 – 2006, 116 ετών και 118 ημερών, Η.Π.Α..

  8. Besse Cooper (ζει ακόμα), 1896 – ?, 116 ετών και 10 ημερών, Η.Π.Α

Υπάρχουν κι άλλοι που μπορείτε να τους δείτε στο wiki, εδώ:http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_verified_oldest_people, ενώ στο επόμενο λινκ θα δείτε καταγραφές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί για άτομα άνω των 117, έως και 138! http://en.wikipedia.org/wiki/Longevity_claims

Όταν λέμε επιβεβαιωμένοι, εννοούμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία επίσημα έγγραφα που αποδεικνύουν την ηλικία και τουλάχιστον ένα εξ’ αυτών έχει καταγραφεί πριν την ενηλικίωσή τους, και έχουν επικυρωθεί από την επίσημη ερευνητική ομάδα Γεροντολογίας ή/και την ερευνητική ομάδα των Ρεκόρ Γκίνες. Πέρα απ’ αυτούς όμως, υπάρχουν προφανώς και αυτοί που δεν επιβεβαιώνονται, είτε επειδή δεν υπήρχαν τέτοιες ερευνητικές ομάδες στην εποχή τους, είτε επειδή “ξέμειναν” με ένα ή δύο επίσημα έγγραφα και καταγραφές, είτε επειδή τα τρία ή περισσότερα έγγραφα έχουν ημερομηνία καταγραφής στην ενήλικη ζωή τους, οπότε και υπάρχουν πολλές πιθανότητες απάτης, για λόγους σύνταξης ή για να γλυτώσουν στρατιωτικές θητείες κλπ, κλπ.. Αυτοί είναι πολλοί περισσότεροι απ’ όσο φαντάζεστε, αλλά θα μιλήσουμε σήμερα για δύο εξ’ αυτών, μια γυναίκα κι έναν άντρα, που έχουν πολλούς θαυμαστές και άλλους τόσους ερευνητές να τρέχουν πίσω από καταγραφές τρίτων και έγγραφα για να διαπιστώσουν την αλήθεια.
Ας γνωρίσουμε την κα Luo Meizhen, κυρίες και κύριοι. Σεβασμό παρακαλώ. Η κυρία είναι 127 ετών!
Καλά, 100 δεν την κάνεις πάντως. Φαίνεται τουλάχιστον 110!

ΕΔΩ ΜΕ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟΓΙΟ ΤΗΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΓΕΝΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΤΡΥΦΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ… 61 ΕΤΩΝ!


Ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται, αλλά η μόνη απόδειξη που έχει είναι μια ξεφτισμένη ταυτότητα που εκδόθηκε το 1949 από το Κομμουνιστικό Κόμμα, βάσει τοπικών εγγράφων που όμως προφανώς δεν παίρνουν έγκριση ως σίγουρα βάσιμα. Ωστόσο, βάσει στοιχείων της Γεροντολογικής ερευνητικής ομάδας, υπάρχουν επίσης έγγραφα για άτομα που πέθαναν σε πολύ μεγαλύτερη ηλικία στην ίδια περιοχή, που θεωρείται παγκοσμίως πρώτη στους υπεραιωνόβιους. Κάποιος φαίνεται να πέθανε το 1911 σε ηλικία 142 ετών! Άντε να βγάλεις άκρη τώρα!

Η κα Luo γιόρτασε τα γενέθλιά της στις 26 Αυγούστου -δεν ξέρω αν είχε 127 κεράκια η τούρτα, μην με τρελαίνετε τώρα, αλλά για να το γιορτάσει έφαγε ένα μπολ ρύζι, δύο φέτες χοιρινό, ένα κομμάτι πάπια και ένα κοτόπουλο, καθώς και δύο κομμάτια τούρτας! Δώσ’ του, γιαγιά!!! Παρακάτω την βλέπετε να τρώει το καθημερινό πρωινό της, αυγά ομελέτα και ρύζι… Είπατε τίποτα για χοληστερίνη; Συγγνώμη, αλλά ποια χοληστερίνη; Οι κότες που ανασαίνουν καθαρό οξυγόνο και τρώνε αγνά πρωτεϊνικά σκουληκάκια χωρίς φυτοφάρμακα δεν γεννούν αυγά, γεννούν χρυσάφι!
Αλλά αρκετά με την κα Luo γιατί νιώθω να συγχύζομαι. Πάμε στο καλύτερο, στον υπέρτατο μύθο και κυριολεκτικά και μεταφορικά, τον βασιλιά των υπεραιωνόβιων -και βάλε, τον υπέρτατο άρχοντα των τελευταίων αιώνων… Όχι, δεν αναφέρομαι στον Σεν Ζερμαίν, ο οποίος αν και πολύ αγαπημένος πάσχει ακόμα περισσότερο σε έγγραφες αποδείξεις.
Αναφέρομαι φυσικά στον Li Chin Yuan, ο οποίος στην φωτογραφία παρακάτω φέρεται πως είναι 250 ετών, και προφανώς τον μάτιασαν τον άνθρωπο γιατί έξι χρόνια αργότερα πέθανε, αφού πρώτα έφαγε έναν σκασμό σε δεξίωση που παρέθεσαν προς τιμήν του για τα πολλά χρόνια ζωής του. Είναι μετά να μην φοράς χάντρα θαλασσιά; Φτου φτου φτου!

Ναι, αυτό που βλέπετε μπροστά στο στήθος του είναι… τα νύχια του. Ίσως είναι κάποιο μυστικό μακροζωίας,

πρέπει να το διερευνήσουμε…


Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτόν τον άνθρωπο! Σίγουρα αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους είναι τι στοιχεία έχουμε, έστω και όχι ακριβώς ακράδαντα, για την ηλικία του. Ας δούμε λοιπόν…
-Καταρχάς ο ίδιος ισχυριζόταν πως γεννήθηκε το 1776, και άρα όταν πέθανε θα ήταν 197 ετών.
-ΌΜΩΣ, το 1930 ο καθηγητής και  πρύτανης του Πανεπιστημίου Minkuo, Wu Chung-chien, ανακάλυψε αρχεία που “αποδεικνύουν ότι είχε γεννηθεί το 1677.
-Υπάρχουν επίσης επίσημα αρχεία, σύμφωνα με τα οποία η Αυτοκρατορική Κινέζικη Κυβέρνηση του απένειμε ειδικό τιμητικό έπαθλο για την προσφορά του στην πατρίδα, ενώ τον συνεχάρη στα 150α και 200α γενέθλιά του.
Μήπως είχε ξεχάσει τα γενέθλιά του; Ή μήπως επρόκειτο για κάποιον διαφορετικό άνθρωπο με το ίδιο όνομα;
-Κάτι που φαίνεται να στηρίζει αλλά και να καταρρίπτει ταυτόχρονα τους ισχυρισμούς και των δύο πλευρών, είναι ότι το 1928, σε επίσημο αφιέρωμα των New York Times, αναφέρθηκαν στο ότι παραδόξως δεν έμοιαζε μεγαλύτερος από 60 ετών! Αυτό που τους έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι είχε πολύ μακριά νύχια στο δεξί του χέρι….
-Σε εκείνο το αφιέρωμα/έρευνα των New York Times, αναφέρθηκαν επίσης στο γεγονός πως πολλοί υπεραιωνόβιοι της γειτονιάς του Λι έλεγαν πως οι παππούδες τους τον ήξεραν ως παιδιά, και τότε ήταν ήδη μεγάλος σε ηλικία. Όλα αυτά βέβαια μπορεί κάλλιστα να είναι υπερβολές των συντοπιτών του. Αλλά μπορεί και όχι…
Αυτό το οποίο κανείς δεν αμφισβήτησε, γιατί δεν υπήρχε και λόγος άλλωστε, ήταν ότι ως παιδί διάβαζε και έγραφε και ταξίδεψε σε πολλές επαρχίες της περιοχής, συγκεντρώνοντας βότανα και μαθαίνοντας για αυτά από γνώστες. Μέχρι τα 100 του περίπου πούλαγε τα βότανα που συνέλεγε ο ίδιος, ενώ μετά πούλαγε βότανα που του έφερναν άλλοι. Θα κουράστηκε πια ο άνθρωπος να παίρνει τα βουνά και τα όρη!!! Ο Λι ήταν επίσης φημισμένος δάσκαλος της Ταοϊστικής τέχνης του Qigong, κάτι που μάλλον δεν πρέπει να μας εκπλήσσει.
Ένας από τους “μαθητές” του ήταν ο πολέμαρχος Wu Pei-fu, ο οποίος τον πήρε στο σπίτι του προσπαθώντας να μάθει από εκείνον το μυστικό για να φτάσει τα 250! Ένας άλλος μαθητής του είπε πως ο Λι του είχε πει πως το μυστικό είναι να έχει ήρεμη καρδιά, να κάθεται σαν χελώνα, να περπατά ζωηρός σαν περιστέρι και να κοιμάται σαν σκύλος. Θα εξηγήσουμε παρακάτω τι εννοούσε πιθανά, πάντως αξίζει να αναφέρουμε πως η υπεραιωνόβια Besse Cooper λέει πως οφείλει την ηλικία της στο ότι “κοιτάζει την δουλειά της -ότι δεν ασχολείται με το τι κάνουν οι άλλοι δηλαδή, και δεν τρώει junk food”.
Επιστρέφοντας στον μυθικό Λι, έλεγε ότι έθαψε 23 συζύγους και ζούσε με την 24η, που ήταν γύρω στα 60, ενώ υπάρχει επίσημο αρχείο για 14 γάμους και 180 παιδιά! Έλεος! Συγγνώμη για το σχόλιο, και συνεχίζουμε…

Εδώ στα νιάτα του, γιατί πήξαμε στις μασέλες!


Τι εννοούσε όμως ο Λι με την προτροπή του στον μαθητή του; Μήπως το να “κάθεται σαν την χελώνα” έχει καμία σχέση με την στάση του Quigong ‘χελώνα που κοιμάται’; Κανείς δεν ξέρει. Το πιο πιθανό είναι να εννοούσε απλά αυτό που διαβάζουμε. Ήρεμη καρδιά, όταν καθόμαστε να καθόμαστε κι όχι να είμαστε σαν σε αναμμένα κάρβουνα, όταν περπατάμε να περπατάμε με ζωηράδα κι όχι σαν να κοιμόμαστε όρθιοι, κι όταν κοιμόμαστε να μην μας γυροφέρνουν σκέψεις, να αφηνόμαστε στον ύπνο, αλλά να μην βυθιζόμαστε σ’ αυτόν. Οι σκύλοι φημίζονται για το πώς πετάγονται την ώρα του ύπνου και αμέσως ξανακοιμούνται χωρίς προσπάθεια.
Ας κλείσουμε με μερικά λόγια του ίδιου, από συνέντευξή του την δεκαετία του 1920:
Όταν ήμουν 139 ετών, και προτού γνωρίσω τον Δάσκαλό μου, περπατούσα και έκανα δυναμικό βάδισμα, σύμφωνα με τις αρχές των πολεμικών τεχνών. Το αποτέλεσμα ήταν να θεωρεί ο κόσμος πως ήμουν κάτι σαν θεός ή αξιόλογος ξιφομάχος. Αυτό με διασκέδαζε τότε. Νομίζω πως έχω ζήσει τόσα χρόνια και διατηρώ εξαιρετική την υγεία μου επειδή από την ηλικία των 40 ετών τίποτε δεν με αναστατώνει. Γι’ αυτό η καρδιά μου είναι πολύ ήρεμη, και γαλήνια και δεν αρρωσταίνω και είμαι πάντα υγιής και ευτυχής.
Στην ηλικία των 50 ετών που ανέβηκα στο βουνό να μαζέψω βότανα, συνάντησα έναν γηραιό άντρα που ζούσε στο απομονωμένο βουνό. Δεν έμοιαζε να είναι υπεράνθρωπος, αλλά έκανε μεγάλα βήματα όταν περπατούσε, λες και πετούσε στον αέρα. Όσο και να προσπάθησα δεν μπόρεσα να τον φτάσω. Αργότερα τον ξανασυνάντησα. Γονάτισα μπροστά του και τον ικέτεψα να μου πει το μυστικό του. Μου έδωσε μερικά άγρια φρούτα και μου είπε “Το μόνο μου μυστικό είναι ότι τρώω αυτά τα φρούτα”. Πήρα τα φρούτα, και ανακάλυψα πως ήταν τα Γκότζι Μπέρις. Από τότε καταναλώνω τρία κιαν Κινέζικων Γκότζι Μπέρις. -Σημείωση: το ένα κιάν ισοδυναμεί με πέντε γραμμάρια. Έκτοτε ειμαι πολύ υγιής και ευκίνητος. Περπατώ εκατό λι -Σημείωση: το ένα λι ισοδυναμεί με μισό χιλιόμετρο, και δεν αισθάνομαι κουρασμένος. Απέκτησα περισσότερη δύναμη και αντοχή από έναν συνηθισμένο άνθρωπο”.
Και σε όλα αυτά τα απίστευτα που παραδέχεται ο ίδιος, να προσθέσουμε και το αυταπόδεικτο για κάθε έναν που τον γνώριζε. Έφτανε σχεδόν τα 2 μέτρα! Για την εποχή του, αλλά και για την φυλή του, ήταν και παραμένει λαμπρή εξαίρεση. Αλλά προσωπικά πιστεύω ότι ίσως οφείλεται στην αυξητική ορμόνη που περιέχει το γκότζι μπέρι και κάποια άλλα από τα βότανα που κατανάλωνε σε μεγάλες ποσότητες καθημερινά. Παρενέργεια να σου πετύχει, ε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου