Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Αυτά τα αντιβιοτικά πάρτε τα άφοβα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως η αντοχή των μικροβίων έχει εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή για την παγκόσμια υγεία και για αυτό ενοχοποιείται κυρίως η υπερκατανάλωση των αντιβιοτικών χαπιών. Στην πρώτη παγκόσμια έρευνά του για τη μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά, που διεξήχθη σε 114 χώρες, ο ΠΟΥ εστιάσθηκε σε επτά κύρια βακτήρια, τα οποία ευθύνονται για συχνές σοβαρές ασθένειες, όπως η πνευμονία, η διάρροια και οι λοιμώξεις του αίματος. Όπως ανακάλυψε, σε ορισμένες χώρες δύο βασικές οικογένειες αντιβιοτικών είναι πλέον αναποτελεσματικές σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς στους οποίους χορηγούνται.

Αυτή η τόσο δυσάρεστη εξέλιξη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη αφού σήμερα τα αντιβιοτικά αποτελούν μία από τις πιο συχνά συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές αγωγές. Μοιραία λοιπόν έχουμε αναπτύξει αντοχή ακόμη και σε μικρόβια τα οποία κάποτε μπορούσαν με μια απλή αντιβίωση να θεραπευτούν.
Η φύση τελικά αποδεικνύεται πιο ισχυρή. Και μας προσφέρει 5 ισχυρά φυσικά αντιβιοτικά που δεν απαιτούν συνταγογράφηση.
Σκόρδο
Το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί από την ιατρική διαφόρων χωρών σε όλο τον κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε το 1700 για την αντιμετώπιση της πανούκλας. Το σκόρδο διαθέτει ισχυρές αντιβιοτικές, αντιικές, αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και μπορεί να συμβάλει στην προστασία και τη διευκόλυνση της απομάκρυνσης των μη φιλικών βακτηρίων. Έχει επίσης πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά, τα οποία καταστρέφουν τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το δραστικό συστατικό του σκόρδου, η αλισίνη, είναι εκείνη που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των βλαβερών βακτηρίων. Για να την ενεργοποιήσετε, πρέπει να το φάτε ωμό, με ένα ζεστό ρόφημα ή σε ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα.
Κολλοειδής άργυρος
Ο κολλοειδής άργυρος είναι γνωστός ως αποτελεσματικό αντιβιοτικό εδώ και αιώνες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, ο Alfred Searle, ιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας Searle, ανακάλυψε ότι με αυτόν μπορούσε να εξολοθρεύσει τους πιο θανατηφόρους παθογόνους οργανισμούς. Ο Searle δήλωσε ότι η χρήση κολλοειδούς αργύρου σε ανθρώπους σε πολλές περιπτώσεις είχε εκπληκτικά αποτελέσματα. Το κύριο πλεονέκτημά του ήταν ότι προκαλούσε ραγδαίο θάνατο στα μικρόβια χωρίς τοξική δράση έναντι του ξενιστή.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο κολλοειδής άργυρος μπορεί να καταστρέψει μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως το βακτήριο MRSA, τον ιό της γρίπης των πτηνών και τον ιό SARS.
Αιθέριο έλαιο ρίγανης
Το αιθέριο έλαιο ρίγανης καταστρέφει τα παθογόνα βακτήρια χωρίς να διαταράσσει τα ωφέλιµα. Είναι επίσης αντιικό και αντιμυκητιακό, πράγμα το οποίο το καθιστά έναν ισχυρό συνδυασμό 3 σε 1 που μπορεί να συναγωνιστεί τα φαρμακευτικά σκευάσματα, ενώ εμποδίζει την εμφάνιση αντίστασης στα αντιβιοτικά. Το βασικό αντιμικροβιακό συστατικό του είναι η καρβακρόλη. Πρέπει να φροντίσετε η πηγή που θα χρησιμοποιήσετε να διαθέτει περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε καρβακρόλη προκειμένου να δείτε αποτελέσματα.
Εχινάκεια
Η εχινάκεια χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τη θεραπεία ενός ευρέως φάσματος μολύνσεων. Παραδοσιακά, είναι αποτελεσματική στη θεραπεία των ανοιχτών πληγών, της διφθερίτιδας, των δηλητηριάσεων του αίματος και άλλων ασθενειών που οφείλονται σε βακτήρια. Σήμερα, αυτό το ισχυρό βότανο χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για τα κρυολογήματα και τη γρίπη χάρη στην ικανότητά του να καταστρέφει τις πιο επικίνδυνες μορφές βακτηρίων όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο οποίος προκαλεί το θανατηφόρο MRSA.
Μέλι
Ίσως το πιο εύγευστο φυσικό αντιβιοτικό που υπάρχει έχει τη μορφή του μελιού Μανούκα. Αν εφαρμοστεί τοπικά μπορεί να καταστρέψει ένα ευρύ φάσμα παθογόνων οργανισμών συμπεριλαμβανομένων του MRSA και των σαρκοβόρων βακτηρίων. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα βακτήρια δεν παρουσίασαν καμία ανθεκτικότητα στο μέλι Μανούκα, πράγμα το οποίο θα το καθιστούσε αναποτελεσματικό.

http://www.health4you.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου