Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τα δύο βακτήρια που προκαλούν αρκετές τροφικές δηλητηριάσεις, τη σαλμονέλα και τοκολοβακτηρίδιο (e.coli).
Αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και ένα άλλο βακτήριο που αποτελεί αιτία δηλητηριάσεων το καμπυλοβακτήριο (campylobacter), το οποίο μάλιστα προκαλεί τις περισσότερες τροφικές δηλητηριάσεις στις ΗΠΑ στη Βρετανία και ενδεχομένως παγκοσμίως.
Οι περισσότερες μολύνσεις από το καμπυλοβακτήριο οφείλονται στην κατανάλωση ωμών ή μισομαγειρεμένων πουλερικών ή άλλων τροφίμων τα οποία μολύνθηκαν από βρώμικες επιφάνειες ήμαχαιροπίρουνα. Το βακτήριο φωλιάζει κυρίως στα λευκά κρέατα, κοτόπουλα και χοιρινά αλλά εξαφανίζεται με το καλό ψήσιμο.