Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πόσο Αθώο είναι το Ροχαλητό;

Δεν κοιμάστε ποτέ βαθιά και νιώθετε κουρασμένοι το πρωί; Βλέπετε εφιαλτικά όνειρα, είστε πάντα σε εγρήγορση και διακατέχεστε μονίμως από νευρικότητα; Ροχαλίζετε και διακόπτετε η αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα;

Ε τότε, πάσχετε από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας συνιστάται στη διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου και είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή επιβαρύνει τον καρδιακό ρυθμό και την οξυγόνωση του αίματος.

Πως μας προειδοποιεί το σώμα μας όταν είμαστε αγχωμένοι;

Οι εποχές που ζούμε ομολογουμένως ασκούν αφόρητη πίεση στους περισσότερους ανθρώπους και μας γεμίζουν με υπερβολικές δόσεις άγχους.

Ακόμη και όταν δεν το αισθανόμαστε το σώμα μας είναι εκείνο που αντιλαμβάνεται άμεσα την πίεση και στέλνει ηχηρό μήνυμα στον οργανισμό.

Ποιες τροφές επηρεάζουν την ψυχολογία και την διάθεσή μας;

Το γεγονός πως το φαγητό δεν αποτελεί μόνο ανάγκη αλλά κυρίως απόλαυση είναι σχεδόν κάτι που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν αυτή την παραδοχή ενώ συμπληρώνουν πως υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που σνδέονται με την καλή μας διάθεση, τον πόνο και το στρες.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

8 μυστικά που κάνουν τον μεταβολισμό σας να “τρέχει”!

Ίσως να έχετε προσπαθήσει πολλές φορές να χάσετε βάρος, χωρίς να καταφέρετε να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά θα πρέπει να γνωρίζετε 8 μυστικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό επισπεύδοντας την διαδικασία απώλειας βάρους…

5 κοινά λάθη στον ύπνο μας που μπορούμε να αλλάξουμε

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την συνολική υγεία μας. Τόσο σημαντικός που καμία υγιεινή διατροφή ή άσκηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη ενός καλού ύπνου. Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την κακή ποιότητα του ύπνου με ασθένειες, όπως η προσωρινή απώλεια μνήμης, τα προβλήματα συμπεριφοράς, την αύξηση του σωματικού βάρους, τον διαβήτη και πολλά άλλα.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

7 λόγοι για να τρώμε καρύδια καθημερινά!

της Μαρίας Παπαδοδημητράκη 
Οι ξηροί καρποί, ανάμεσά τους και τα καρύδια, υπήρξαν για πολλά χρόνια μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων λόγω του θερμιδικού τους φορτίου (μια χούφτα καρύδια, περίπου 30 γρ., δίνει 196 θερμίδες). Τα τελευταία χρόνια, όμως, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την υψηλή διατροφική τους αξία και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 1-2 μερίδες (30-60 γρ.). Πρόκειται για τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (2 γρ./30 γρ.), μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες (Β6, Ε).

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Μαγείρεμα στην κατσαρόλα : πόσο υγιεινό είναι;

Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα θεωρείται ιδανικός τρόπος παρασκευής φαγητού, γιατί είναι δυνατόν να επιτρέψει το μαγείρεμα χωρίς μεγάλη ποσότητα λαδιού σε αντίθεση με τον φούρνο ή το τηγάνι, ενώ παρέχει την δυνατότητα του βρασίματος των υλικών στον ατμό, για πιο υγιεινές συνταγές και μαγειρέματα.

Η φρουκτόζη. Είναι καλύτερη από την ζάχαρη;

Η φρουκτόζη ή οπωροσάκχαρο είναι οργανική ένωση  και ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των υδατανθράκων (μονοσακχαρίτες). Πρόκειται για ένα φυσικό σάκχαρο που συναντάται στα κυρίως στα φρούτα ενωμένος συνήθως με την γλυκόζη και θεωρείται ο γλυκύτερος μονοσακχαρίτης που βρίσκεται ελεύθερος στη φύση. Η φρουκτοζη μαζί με τη γλυκόζη αποτελούν τα 2 συστατικά του δισακχαρίτη  σακχαρόζης, της κοινής επιτραπέζιας ζάχαρης, καθώς επίσης και άλλων πολυσακχαριτών, όπως π.χ. της ινουλίνης. Τα τελευταία χρόνια επικράτησε η άποψη πως η φρουκτοζη είναι καλύτερης ποιότητας σάκχαρο από την κοινή μας ζάχαρη και προτάθηκε σαν φυσικό γλυκαντικό σε διαβητικούς ασθενείς. Είναι όντως καλύτερη από την ζάχαρη;

Οι τροφές με λυκοπένιο μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού και εμφράγματος

Το λυκοπένιο είναι ένα έντονα κόκκινο καροτένιο, μια καροτενοειδής χρωστική ουσία.
 Οι πιο πλούσιες σε περιεκτικότητα λυκοπενίου τροφές είναι οι ντομάτες, τα σαγκουίνια, τα αγριοτραντάφυλλα, η παπάγια και το γκουάβα. Παρόλο που το καροτένιο χημικά ορίζεται ως καροτένιο, δεν έχει τη δράση της βιταμίνης Α. Το ενδιαφέρον γύρω από το λυκοπένιο δεν αναπτύχθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 όταν βρέθηκε ότι η αντιοξειδωτική του δράση είναι διπλάσια αυτής του β-καροτένιου. Το καροτένιο υπάρχει στον ορό του ανθρώπινου οργανισμού και στο δέρμα καθώς και στο συκώτι, στα επινεφρίδια και στους πνεύμονες. Το γεγονός ότι το λυκοπένιο είναι το κυρίαρχο καροτενοειδές στον ανθρώπινο οργανισμό καταδεικνύει την ύψιστη βιολογική σημασία του για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τι είναι τα «Ε» και πως επιδρούν στην υγεία μας;

Στις μέρες μας έχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή παροχή πληροφορίας σε σχέση με τη διατροφή. Εξακολουθούμε, ωστόσο, να έχουμε απορίες, αλλά και παρανοήσεις, σχετικά με βασικά θέματα που αφορούν στο καθημερινό μας τραπέζι. Τα «Ε» είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις: όταν τα βλέπουμε στις ετικέτες των τροφίμων, οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε τί ακριβώς είναι, τι σημαίνει ο αριθμός που έχουν δίπλα και αν είναι ή δεν είναι επιβαρυντικά για την υγεία μας.

Ποια είναι η διατροφική και θρεπτική αξία των οσπρίων;

Αθήνα
Τα όσπρια αποτελούν μια ολόκληρη κατηγορία φυσικών τροφών στην οποία περιλαμβάνονται τα φασόλια, οι φακές, η φάβα, τα ρεβίθια, ο αρακάς, τα λούπινα, το λαθούρι, τα κουκιά κ.α. Πρόκειται για τα αποξηραμένα ώριμα σπέρματα συγκεκριμένων φυτών, τα οποία ονομάζονται ψυχανθή.

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη θνησιμότητα αλλά και το σωματικό βάρος

Νέα Υόρκη
Οι άνθρωποι που τρώνε κάθε μέρα τουλάχιστον μια μερίδα ξηρούς καρπούς έχουν 20% μικρότερη πιθανότητα να αποβιώσουν από οποιαδήποτε αιτία τα επόμενα 30 χρόνια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Επίσης μελέτη διαπιστώνει ότι όσοι τρώνε καθημερινά ξηρούς καρπούς έχουν τελικά χαμηλότερο σωματικό βάρος από εκείνους που δεν τρώνε καθόλου ξηρούς καρπούς.

Λιγότερο «καθισιό» για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, που ήταν στις 24 Οκτωβρίου, έχει στόχο να μας αφυπνίσει και να μας «ξεσηκώσει» για να αναλάβουμε δράση!

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει και πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση απο μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, σύμφωνα με την οποία περιορίζοντας τις καθιστικές δραστηριότητες και αυξάνοντας τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού, σε συνδιασμό πάντα με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να συμβάλλουμε στην αποφυγή συσσώρευσης περιττών κιλών, αλλά και γενικότερα στη θωράκιση της υγείας μας.

Πώς θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου;

Είναι φορές που έχετε έντονο το αίσθημα βάρους και ενοχλήσεις στην κοιλιακή χώρα, φουσκώματα, αέρια ή και δυσκοιλιότητα; Αυτά είναι μερικά από τα συμπτώματα, τα οποία «μαρτυρούν» ότι πάσχετε από το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου και συνήθως συνοδεύονται με οξύ πόνο.

Είστε ό,τι τρώτε: Συμβουλές διατροφής για κάθε ηλικία

Δεν είναι μυστικό ότι ακολουθώντας μια διατροφή που περιλαμβάνει γλυκά και τηγανητά φαγητά θα κάνετε κοιλίτσα και παχάκια. Αλλά τι πρέπει να τρώτε για να παραμείνετε κομψοί και δυνατοί;
Οι τροφές που έχουν αποτελέσματα στα 20, δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχουν τα ίδια αποτελέσματα στα 40, τα 50 και άνω.

Ο Δρ Μιχάλης Παπαχαραλάμπους, ειδικός Παθολόγος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιγήρανσης μας αποκαλύπτει πώς θα παραμείνουμε υγιείς σε κάθε δεκαετία.