Το σύνολο των θερμίδων, το είδος των τροφίμων που καταναλώνουμε, η μείωση των δαπανών και η απώλεια της προσωπικής μας ακεραιότητας είναι οι βασικότεροι παράγοντες της σημερινής κουλτούρας. Λόγω της φύσης των διαταραχών του μεταβολισμού περισσότεροι άνθρωποι παρά ποτέ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην απώλεια του περιττού βάρους και τη διατήρηση του σωστού.
Πολλοί θεωρούν ότι το καρπούζι δεν είναι θρεπτικό όπως τα άλλα φρούτα και λαχανικά. Έτσι έχει επικρατήσει γενικά η άποψη ότι το καρπούζι προσφέρει μόνο νερό και ζάχαρη. Πράγματι, το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό, ενώ η περιεκτικότητα του σε ζάχαρο ανέρχεται μόνο στο 5%.
Επιπλέον, το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, λυκοπένιο, β-καροτένιο, κάλιο, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητά του σε σάκχαρο και θερμίδες είναι χαμηλή (1 φλιτζάνι τσαγιού καρπούζι περιέχει μόνο 40 θερμίδες), ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπη και χοληστερόλη.