Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Μια ζωή λιγότερο καθιστική

Γνωρίζουμε ότι το να είμαστε σωματικά δραστήριοι είναι καλό. Εξασκεί του μύες μας, την καρδιά και τους πνεύμονες, μας βοηθά να αισθανόμαστε καλύτερα και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων. Αυτά τα πλεονεκτήματα δεν προκύπτουν μόνο από τη συστηματική άσκηση, αλλά και από το να διατηρούμαστε σε συνεχή κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η σημασία του να αποφεύγουμε τον υπερβολικό καθιστικό χρόνο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι η σωματική αδράνεια σχετίζεται με 3,2 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως ανά χρόνο.1 Οι συστάσεις αναφέρουν ότι οι ενήλικες πρέπει να διαθέτουν 150 λεπτά ανά εβδομάδα σε μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (π.χ. τρέξιμο, έντονο περπάτημα, κολύμπι –οποιαδήποτε κίνηση σε κάνει να νιώθεις θερμός και ελαφρώς λαχανιασμένος). Τα παιδιά θα πρέπει να είναι σωματικά δραστήρια για τουλάχιστον 60 λεπτά ημερησίως. Τέτοιου βαθμού δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του μαστού και του παχέος εντέρου, του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων.1 Παρόλα αυτά πρόσφατα δεδομένα εγείρουν προβληματισμούς σχετικά με το ότι σημαντικοί κίνδυνοι για την υγεία, οι οποίοι σχετίζονται με εκτενείς περιόδους καθιστικών δραστηριοτήτων, συνεχίζουν να υπάρχουν, ακόμα κι αν τα άτομα ασκούνται συστηματικά.2

Οι ευεργετικές ιδιότητες της πατάτας

Οι πατάτες αποτελούν ένα πολύ κοινό τρόφιμο στις δίαιτες των περισσότερων Ευρωπαίων, αλλά πιθανόν κάποιες φορές να παραβλέπεται η διατροφική συνεισφορά αυτής της τόσο βασικής καλλιέργειας. Καταρχάς, υπάρχουν σημαντικές διατροφικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων πιάτων με πατάτες, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος, γεγονός που μπορεί να έχει επίδραση στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές την πατάτα ως τρόφιμο. Αυτό που κάνει τις πατάτες τόσο ιδιαίτερες είναι το ότι συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των αμυλούχων τροφίμων με αυτά των λαχανικών. 
Οι πατάτες εισήχθηκαν πρώτη φορά από την Νότιο Αμερική τον 16ο αιώνα, όμως χρειάστηκαν ακόμα 150 χρόνια πριν να γίνουν ένα από τα πιο σημαντικά τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης στην Ευρώπη. Σήμερα, οι κάτοικοι της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης παρουσιάζουν την υψηλότερη κατανάλωση πατάτας, όμως οι πατάτες παίζουν σημαντικό ρόλο στις δίαιτες σε όλο το μήκος της Ηπείρου, με μια μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση της τάξης των 94 κιλών το 2005.1 Παρακάτω παρουσιάζονται οι σημαντικές, αλλά και ενδιαφέρουσες διατροφικές πλευρές της πατάτας, τις οποίες αξίζει να έχουμε υπόψη μας στη συζήτηση για τη συνεισφορά της στη διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας.2

Συγκριτικό τεστ τροφών: Φακές vs φασόλια

Εισαγωγή
Η φακή είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Κυαμοειδών. Είναι ένα από τα πρώτα φυτά που ξεκίνησε να καλλιεργεί συστηματικά ο άνθρωπος. Η καταγωγή του φυτού της φακής είναι η Ανατολή και είναι μέρος της ανθρώπινης διατροφής από την Νεολιθική εποχή. Στην Ελλάδα η φακή καλλιεργείται ευρέως σχεδόν σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας. Τρώγονται κυρίως βραστές σαν σούπα η οποία ονομάζεται φακές, χρησιμοποιούνται σε διάφορες σαλάτες και σε πιάτα κρεατικών σαν γαρνιτούρα.

Τρως υγιεινά και γυμνάζεσαι; Τότε το ίδιο θα κάνει και το παιδί σου!

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υιοθέτηση της ισορροπημένης διατροφής και της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας ως τρόπου ζωής από τα παιδιά είναι η πληροφόρηση και η εκπαίδευση των ενηλίκων (των γονιών, των εκπαιδευτικών ).
Η παιδική ηλικία θεωρείται ως η τελευταία ευκαιρία για τους γονείς να επηρεάσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. Αυτό θεωρείται ότι συμβαίνει, γιατί τα παιδιά ακόμα δεν έχουν αποκτήσει την ανεξαρτησία τους και πολλές ώρες της ημέρας βρίσκονται κάτω από την επιτήρησή των γονέων τους.
Οι γονείς οφείλουν να προσφέρουν στο παιδί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη επιρροή που ασκούν σε αυτό. Καλό είναι λοιπόν, το οικογενειακό τραπέζι να περιλαμβάνει πληθώρα φρούτων, λαχανικών, ψαριού και δημητριακών ολικής άλεσης. Μην ξεχνάτε ότι το πρότυπο των ενηλίκων, ακόμα και των μεγαλύτερων αδερφών επηρεάζει άμεσα τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών αλλά και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας.

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των φλεγμονών των αρθρώσεων

Μετάφραση/Επιμέλεια: Σωτηρία Κακαγιά
Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να είναι αποτέλεσμα πλήθους ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας και της στένωσης της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Η φλεγμονή αποτελεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά μπορεί να αποτελέσει και η ίδια πρόβλημα όταν εμφανίζεται σε συνεχή βάση. Μαζί με τη φλεγμονή μπορεί να συνυπάρχει ερυθρότητα, πόνος, πρήξιμο και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας. Παρακάτω περιγράφονται οι 5 καλύτερες θεραπείες που μπορείτε να εφαρμόσετε στο σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένων και αλλαγών στον τρόπο ζωής σας και οι οποίες θα σας βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και των δυσάρεστων συμπτωμάτων της χωρίς χρήση φαρμάκων.

Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Συνταγή Θεραπείας με Νερό

Παρακάτω θα βρείτε μια ενδιαφέρουσα συνταγή θεραπείας με… νερό! Το άρθρο κυκλοφορεί ευρέως στον παγκόσμιο ιστό. Δυστυχώς η Εναλλακτική Δράση δεν εντόπισε κάποια αξιόπιστη πηγή που να επιβεβαιώνει όσα ισχυρίζονται οι συντάκτες του άρθρου. Δεδομένου όμως ότι η κατανάλωση νερού στην προτεινόμενη ποσότητα δεν μπορεί να επιφέρει παρενέργειες, δημοσιεύουμε το άρθρο με κάθε επιφύλαξη. Κρατήστε λοιπόν μικρό καλάθι αλλά σίγουρα δεν χάνετε τίποτα να το δοκιμάσετε.

Κακά και καλά λιπαρά: Ποια είναι και σε ποιες τροφές περιέχονται

Ποια λιπαρά χρειάζεται ο οργανισμός για τις λειτουργίες του; Μάθετε τα κορεσμένα, τα ακόρεστα και τα trans λιπαρά.

Ο οργανισμός χρειάζεται λιπαρά. Είναι κύρια ενεργειακή πηγή και βοηθούν επίσης να απορροφήσετε ορισμένες βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες.

Μόνο ορισμένα λιπαρά είναι κακά. Τα κορεσμένα και τα τρανς. Αυτά τα κακά λιπαρά ενισχύουν τις πιθανότητες να αναπτύξετε καρδιοπάθεια, αυξάνοντας 2 από τους κύριους παράγοντες κινδύνου, τη χοληστερόλη LDL και τα τριγλυκερίδια.

Ποια πρόσθετα τροφίμων είναι άκρως επικίνδυνα για τα παιδιά

Το καλύτερο είναι να μην αγοράζετε τρόφιμα με πρόσθετα. Όπου βλέπετε Ε… σε μια διατροφική ετικέτα, μπορείτε να καταλάβετε ότι εκεί μέσα λαμβάνει χώρα ένα “χημικό πάρτι…”
Ωστόσο, αν δεν το έχετε αποφασίσει ακόμα οριστικά να τα βγάλετε από τη ζωή σας, διαβάστε παρακάτω…
Επικίνδυνα για την υγεία των παιδιών αποδείχτηκαν, σύμφωνα με νέες μελέτες, έξι πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποιούνται συχνά σε παγωτά, σνακ και αναψυκτικά. Πρόκειται για τις τεχνητές χρωστικές ουσίες με κωδικούς Ε102, Ε104, Ε110, Ε122, Ε124 και E129. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός τους μπορεί να ευθύνεται για την υπερκινητικότητα των παιδιών.

Πεινάτε συνέχεια; Να ποια είναι η αιτία!!!

Επί σχεδόν ένα αιώνα, η αιτία της παχυσαρκίας αποδιδόταν σε έναν αμετάβλητο νόμο της φυσικής: τον πρώτο θερμοδυναμικό νόμο, ο οποίος πρεσβεύει ότι «κατά τη διάρκεια μιας θερμοδυναμικής διεργασίας, η μεταβολή στην εσωτερική ενέργεια ενός συστήματος είναι ίση με το αλγεβρικό άθροισμα του ποσού της θερμότητας που απορροφά το σύστημα από το περιβάλλον και του έργου των εξωτερικών δυνάμεων που επιδρούν πάνω στο σύστημα».

Λίγο ζεστό νερό μετά το γεύμα για καλή… χώνεψη; Μάθε αυτό και άλλα 9 κόλπα για να μην φουσκώνεις!

Θα έχεις ακούσει πολλές φορές τη φράση « είσαι ό,τι τρως». Αυτό είναι κατά βάση αλήθεια, γιατί δεν αρκεί μόνο να φας κάτι, αλλά να μπορεί ο οργανισμός σου και να το χωνέψει.
Ακόμα και αν φας το πιο υγιεινό φαγητό, αν έχεις αδύναμο γαστρικό σύστημα ή αν αντιμετωπίζεις προβλήματα στη χώνεψη, τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να διαλύσει καλά τις τροφές έτσι ώστε να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά τους. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς, υπάρχουν 10 απλές συμβουλές που θα διευκολύνουν τη διαδικασία της χώνεψης και θα μειώσουν το αίσθημα του πρηξίματος μετά από κάθε γεύμα.

Τα απίθανα οφέλη του σκόρδου για την υγεία και πως να το καταναλώνετε

Το σκόρδο, ένα πικάντικο και αρωματικό βότανο, χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους εδώ και πάνω από 5.000 χρόνια. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στο φαγητό τους ή ως φάρμακο. Στις μέρες μας, το σκόρδο παραμένει βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής αλλά και της κεντρικής Ασίας απ’ όπου και προέρχεται. Επίσης, αποτελούσε θεραπευτική μέθοδο στην αρχαία Ινδία και Κίνα, όπου οι γιατροί το χορηγούσαν συχνά σε ανθρώπους που έπασχαν από διάφορες ασθένειες.

η σαλάτα που ρίχνει την πίεση

Το αγνό, παρθένο ελαιόλαδο εκτός από γεύση σε μια σαλάτα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία του οργανισμού και ειδικότερα, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Αν μάλιστα, προσθέσετε στη σαλάτα σας και λίγους ξηρούς καρπούς και μερικές φέτες αβοκάντο, τότε πέρα από ένα υγιεινό γεύμα, προσφέρετε στον οργανισμό σας μια «βόμβα» υγείας!
Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα, τα ακόρεστα λίπη του ελαιόλαδου και των υπόλοιπων συστατικών σε συνδυασμό με το μαρούλι που καταλήγει στο στομάχι μας, δημιουργούν μια χημική αντίδραση από την οποία προκύπτουν νιτρο λιπαρά οξέα.

Τα συμπτώματα της Ψωριασικής Αρθρίτιδας που χτυπά τους νέους

Η Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αρθρίτιδα, η οποία παρατηρείται στο 5-17% των ασθενών με ψωρίαση.
Ποιους προσβάλλει; H ψωριασική αρθρίτιδα
εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 35-55 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και προσβάλλει περίπου εξίσου άνδρες και γυναίκες.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 0,17% έως 0,56% του παγκόσμιου  πληθυσμού υποφέρει από ψωριασική αρθρίτιδα.  Οι εκτιμήσεις παρουσιάζουν ιδιαίτερη διακύμανση πιθανόν λόγω έλλειψης ευρέως αποδεκτών κριτηρίων ταξινόμησης και δυσκολίας διάγνωσης της ψωριασικής αρθρίτιδας σε κλινικά πλαίσια.

Μέλι: Ισχυρό όπλο εναντίον μολύνσεων και άλλων ασθενειών

Το μέλι είναι από τα πρώτα τρόφιμα που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι για την επιβίωση τους.Σταδιακά, αντιλήφθηκαν ότι εκτός από τη θρεπτική δύναμη, το μέλι είχε ταυτόχρονα και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.Στην αρχαιότητα, το μέλι θεωρείτο φάρμακο για τη θεραπεία των πληγών. Στον τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών, υπήρχε μέλι το οποίο δεν είχε χαλάσει. Αναφέρεται ότι μπορούσε ακόμη να καταναλωθεί διότι το μέλι δεν χαλά ποτέ.

Γιατί μελανιάζω με το παραμικρό;

Δεν είναι λίγες οι φορές που με το παραμικρό χτύπημα εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος μας τα γνωστά σε όλους σημάδια που ονομάζουμε μελανιές. 
Περισσότερο ευάλωτες στις μελανιές είναι οι γυναίκες οι οποίες έχουν την τάση να εμφανίζουν στο δέρμα τους μώλωπες αμέσως μετά από ένα χτύπημα. Στην περίπτωση όμως που αυτές εμφανίζονται συχνά τότε πιθανό να υπάρχει κάποια διαταραχή στην πήξη του αίματος οφειλόμενη σε φάρμακα ή σε ασθένειες.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως θα τις αποφύγετε αλλά και πως θα τις αντιμετωπίσετε!