Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Το ακτινίδιο προστατεύει το DNA μας

Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εγγενές φρούτο της Κίνας, το οποίο μεταφέρθηκε στην  Ζηλανδία τον 20ο αιώνα όπου... και άρχισε να καλλιεργείται μαζικά κάποιες δεκαετίες αργότερα. Σήμερα, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αποτελούν τους κυριότερους παραγωγούς του ακτινιδίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ακτινίδια μπορούν να ασκούν ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες χάρη στο πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτο-θρεπτικά συστατικά περιεχόμενό τους. Μεταξύ των ποικίλων αυτών ευεργετικών επιδράσεων που έχουν αποδοθεί στα συστατικά τους είναι και η αντιοξειδωτική δράση. Η αντιοξειδωτική δράση των συστατικών του μπορεί να οδηγεί σε προστασία του DNA των ανθρωπίνων κυττάρων από βλάβες που επάγονται από το οξυγόνο.

Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα - Ποια η θρεπτική τους αξία

Τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία και υπέροχη γεύση και πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως για να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας. 
Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που προτιμούμε και συνηθίζουμε να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, σε σαλάτες ή μαγειρεμένα, δεδομένου ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την κατανάλωση τους, πολλές φορές και ως υποκατάστατα πλήρων γευμάτων.Αντίθετα, το χειμώνα οι περισσότεροι από εμάς μειώνουμε την κατανάλωση τους, τη στιγμή που στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων για να διαλέξουμε.
 
Τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία και υπέροχη γεύση και πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως για να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας.
Παρακάτω δίνονται διατροφικά στοιχεία για τα πιο δημοφιλή φρούτα και λαχανικά που βρίσκουμε στον πάγκο της λαϊκής κατά τους χειμερινούς μήνες.
 

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Το φρέσκο κόκκινο κρέας πρόκειται να προστεθεί στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων» του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να προσθέσει το επεξεργασμένο κρέας στη λίστα με τις πλέον καρκινογόνες ουσίες, μαζί με το αρσενικό και τον αμίαντο, ενώ και το φρέσκο κόκκινο κρέας θα προστεθεί στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων», πιθανότατα με αξιολόγηση επικινδυνότητας ελαφρώς χαμηλότερη από το επεξεργασμένο κρέας.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Από τι κινδυνεύουν οι παχύσαρκοι έφηβοι ως ενήλικοι;

Το να είναι ένας έφηβος πολύ υπέρβαρος ή παχύσαρκος κατά τη διάρκεια της εφηβείας του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, αργότερα στη ζωή του, σύμφωνα με μία μεγάλη νέα σουηδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη μελέτη που αναδεικνύει την επίπτωση της παχυσαρκίας στους εφήβους, καθώς οι έως τώρα έρευνες για τον καρκίνο του εντέρου είχαν, κυρίως, εστιασθεί στους ενήλικες.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Τεστ: Δείτε αν έχετε τάσεις συναισθηματικής υπερφαγίας

Θα είναι μεγάλο ψέμα να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν έχει στραφεί ποτέ στο φαγητό ή στα γλυκά σε περιόδους έντονου στρες, στεναχώριας, θυμού ή γενικότερα συναισθηματικής φόρτισης.
Η συναισθηματική υπερφαγία αποτελεί συνήθη μηχανισμό αντιμετώπισης μιας δυσάρεστης κατάστασης, αποφυγής του πόνου ή αναζήτησης της απόλαυσης.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Η γυμναστική στη μέση ηλικία επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων

Η γυμναστική στη μέση ηλικία φαίνεται ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής αναφέρουν στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Μάλιστα όσο πιο πολλά είδη φυσικής δραστηριότητας κάποιος κάνει, τόσο καλύτερο για την υγεία του.

Φρένο στον καρκίνο του λάρυγγα βάζει η διακοπή του καπνίσματος

Φρένο στον καρκίνο του λάρυγγα βάζει η παγκόσμια αντικαπνιστική εκστρατεία με την διακοπή του καπνίσματος από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο!
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία , τα τελευταία χρόνια,  έχουμε μείωση ( σε ποσοστό  2 με 3%) στην εμφάνιση νέων  περιστατικών του καρκίνου του λάρυγγα χάρη στην αύξηση των μη καπνιστών!

Παχυσαρκία: Έρευνα-σοκ για τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών

Μια νέα επιστημονική μελέτη εντόπισε ακόμα ισχυρότερες αποδείξεις ότι τα αντιβιοτικά στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλλουν στην μεγαλύτερη, και πιο μακρά σε χρονική διάρκεια, αύξηση του σωματικού βάρους!

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι κάποια μακροχρόνια προβλήματα υγείας συνδέονται με την υπερβολική έκθεση σε αντιβιοτικά. Δεν είναι μόνο τα φάρμακα αυτά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς τα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά, αλλά αλλάζουν το σώμα μας, ιδίως εκείνο των μικρών παιδιών, με δυνητικά πολύ ανθυγιεινούς τρόπους.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Μπορούν οι μεταβολές του καιρού να επηρεάσουν τον πόνο στις αρθρώσεις;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό;

Μπορούν οι μεταβολές του καιρού να επηρεάσουν τον πόνο στις αρθρώσεις; Ναι θα απαντήσουν οι περισσότεροι από εκείνους που υποφέρουν από αρθρίτιδα. Ακόμη και ο Ιπποκράτης το 400 πχ είχε παρατηρήσει ότι πολλές παθήσεις σχετίζονταν με τις αλλαγές της εποχής.

Κακή χοληστερίνη: Πόσα καρύδια να τρώτε την ημέρα για να τη ρίξετε

Πολύτιμος «σύμμαχος» ενάντια στην κακή χοληστερίνη αποδεικνύονται τα καρύδια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
Μικρή ποσότητα του νόστιμου ξηρού καρπού την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και σοβαρών επιπλοκών, όπως ένα έμφραγμα, διαπίστωσαν ερευνητές του Ερευνητικού Οργανισμού Βιοεπιστημών (LSRO).

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Πράσο, ιδανικό σε θρεπτικά συστατικά χωρίς καθόλου λίπος!

Το πράσο είναι πλούσιο σε κάλιο και σίδηρο, ενώ αποτελεί και πηγή των βιταμινών Α και C.
Λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς καθόλου λίπος, το πράσο είναι ιδανικό για τα χειμωνιάτικα πιάτα σας. Άλλωστε ο χειμώνας είναι ο μήνας του!
Τι μας προσφέρει: Το πράσο είναι πλούσιο σε κάλιο και σίδηρο, ενώ αποτελεί και πηγή των βιταμινών Α και C. Στην αγορά το βρίσκουμε τους χειμωνιάτικους μήνες, είτε ελληνικό, είτε εισαγωγής.

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

14 λόγοι για να σταματήσετε το κάπνισμα

Λόγοι υγείας
 
   1. Καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο: Το κάπνισμα αποτελεί μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις από ότι η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή η παχυσαρκία. Ακόμη χειρότερα, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή μπορεί να χειροτερέψει την επιβλαβή επίδραση του καπνίσματος στην καρδιά σας. Καπνίζοντας έστω και 1 έως 4 τσιγάρα την ημέρα αυξάνεται ο κίνδυνος της στεφανιαίας νόσου. Ένας καπνιστής είναι 2 έως 3 φορές περισσότερο πιθανό να πεθάνει από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο από ένα μη-καπνιστή. 

Τηλεόραση και παιδί

Η παραμονή μπροστά στην τηλεόραση δημιουργεί Προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης στον άνθρωπο αλλά κυρίως στα παιδιά.

Η τηλεόραση σε αντίθεση με αυτά που συμβαίνουν στην πραγματική ζωή, αποτελείται από μια πολύ γρήγορη διαδοχή εικόνων, σκηνικών και γεγονότων. Οι οπτικοί αυτοί ερεθισμοί ελκύουν πολύ την προσοχή των παιδιών αλλά παράλληλα τα διεγείρουν υπερβολικά. Η τηλεόραση εκτός από παχυσαρκία, βίαιη συμπεριφορά και επιθετικότητα που προκαλεί στα παιδιά, φαίνεται τώρα ότι είναι αιτία ελλειμματικής προσοχής. Όσο περισσότερο χρόνο σπαταλούν τα παιδιά ηλικίας από ενός μέχρι τριών ετών για να βλέπουν τηλεόραση, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες τους για να παρουσιάζουν αργότερα, όταν θα είναι επτά ετών, προβλήματα προσοχής και συγκέντρωσης.

Εννέα ημέρες χωρίς ζάχαρη ρίχνουν πίεση, χοληστερίνη και τριγλυκερίδια

Οι άνθρωποι που σταματούν να τρώνε τρόφιμα με ζάχαρη μπορεί να δουν εντυπωσιακές βελτιώσεις στην υγεία τους μέσα σε μόλις εννέα ημέρες, ακόμα κι αν δεν μειώσουν τις θερμίδες τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα είχαν συμβεί εντυπωσιακές αλλαγές στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης σε μικρή ομάδα παχύσαρκων παιδιών και εφήβων, παρότι δεν είχαν χάσει ούτε γραμμάριο σωματικού βάρους.

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Νιώθετε ότι θα λιποθυμήσετε; Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Η απότομη πτώση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (υπογλυκαιμία) ή της αρτηριακής πίεσης (υπόταση) είναι δύο συνήθεις αιτίες της λιποθυμίας, κατάσταση γνωστή στον ιατρικό χώρο και ως συγκοπή.
Βέβαια, μια μεμονωμένη λιποθυμία μπορεί να μην οφείλεται σε σοβαρή αιτία κι έτσι να μη θεωρηθεί ανησυχητική, σε κάθε περίπτωση όμως αποτελεί απειλή για τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου, καθώς ενέχει σημαντικό κίνδυνο τραυματισμού σε περίπτωση πτώσης.