Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Η άθληση σταματά τη γήρανση του εγκεφάλου

Όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχει ένας σαραντάρης, τόσο βραδύτερη γήρανση είναι πιθανό να εμφανίσει ο εγκέφαλός του, όταν πια γίνει εξηντάρης. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, οι άνθρωποι με κακή σωματική κατάσταση στα 40 τους, έχουν μικρότερο όγκο εγκεφάλου στα 60 τους, αλλά και χειρότερη νοητική λειτουργία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Νικόλ Σπαρτάνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, μελέτησαν στοιχεία για 1.271 άτομα, τα οποία στην αρχή της έρευνας είχαν μέση ηλικία 41 ετών και είχαν υποβληθεί σε έλεγχο της φυσικής κατάστασής τους με τεστ κοπώσεως κ.α.

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Νερό – Το φυσικό ιατρικό – ιαματικό θαύμα!!

Υδωρ: Η συνταγή της υγείας
Του F.BATMANGHELIDJ ,M.D.
Ο F.BATMANGHELIDJ κυκλοφορεί το 1997 το βιβλίο του WATER: Rx FOR A HEALTHIER PAIN-FREE LIFE όπου μετά από 16 χρόνια ερευνών ανακαλύπτει ότι το νερό από μόνο του θεραπεύει επώδυνες αρρώστειες από το σώμα. Εξέτασε τους λόγους που αναπτύσσουμε επώδυνες αρρωστιες και πως το νερό μπορεί να θεραπεύσει τους κύριους σωματικούς πόνους.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Η σούπα του Ιπποκράτη

Της Στέλλας Μπανούση
Πρόκειται για μια σούπα δυναμίτη! Και μη θεωρείτε ότι θα φάτε ένα άνοστο πιάτο. Πρόκειται στη κυριολεξία για μια υπέροχη γευστική σούπα. Ενισχύει τη καλή υγεία και είναι παντός καιρού. Τρώγεται δηλαδή χειμώνα καλοκαίρι και καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες. Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι απλά, μόνο φροντίστε να είναι βιολογικά. Επίσης, καλό θα είναι να τη βράσετε σε εμφιαλωμένο νερό προσθέτοντας μια κουταλιά ελαιολάδου προς το τέλος του βρασμού. Προτιμήστε να μην τη βράσετε σε δυνατή φωτιά αλλά αντίθετα να τη σιγοβράσετε ώστε να αξιοποιήσετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που σας προσφέρει η συνταγή.

Παιδικό πάχος: Τρόποι να το αποφύγετε

Της Χριστίνας Φοντόρ
 
Γνωρίζουν οι γονείς ότι η παιδική παχυσαρκία αποτελεί πρόβλημα υγείας;
 
Είναι πολύ βασικό οι γονείς να αποδεχτούν ότι η παιδική παχυσαρκία είναι πρόβλημα υγείας και χρήζει άμεσης επίλυσης. Επίσης, οι γονείς οφείλουν να είναι ενημερωμένοι για τις κοινωνικές, οικονομικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της παιδικής παχυσαρκίας. Πολύ συχνά, ιδιαίτερα οι γονείς που είναι και οι ίδιοι παχύσαρκοι, θεωρούν το βάρος του παιδιού τους φυσιολογικό, ενώ, στην πραγματικότητα, αυτό είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο!

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Το ακτινίδιο προστατεύει το DNA μας

Το ακτινίδιο αποτελεί ένα εγγενές φρούτο της Κίνας, το οποίο μεταφέρθηκε στην  Ζηλανδία τον 20ο αιώνα όπου... και άρχισε να καλλιεργείται μαζικά κάποιες δεκαετίες αργότερα. Σήμερα, η Ιταλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Γαλλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αποτελούν τους κυριότερους παραγωγούς του ακτινιδίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα ακτινίδια μπορούν να ασκούν ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες χάρη στο πλούσιο σε ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτο-θρεπτικά συστατικά περιεχόμενό τους. Μεταξύ των ποικίλων αυτών ευεργετικών επιδράσεων που έχουν αποδοθεί στα συστατικά τους είναι και η αντιοξειδωτική δράση. Η αντιοξειδωτική δράση των συστατικών του μπορεί να οδηγεί σε προστασία του DNA των ανθρωπίνων κυττάρων από βλάβες που επάγονται από το οξυγόνο.

Φρούτα και λαχανικά του χειμώνα - Ποια η θρεπτική τους αξία

Τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία και υπέροχη γεύση και πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως για να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας. 
Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που προτιμούμε και συνηθίζουμε να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, σε σαλάτες ή μαγειρεμένα, δεδομένου ότι οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την κατανάλωση τους, πολλές φορές και ως υποκατάστατα πλήρων γευμάτων.Αντίθετα, το χειμώνα οι περισσότεροι από εμάς μειώνουμε την κατανάλωση τους, τη στιγμή που στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία λαχανικών και φρούτων για να διαλέξουμε.
 
Τα χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή διατροφική αξία και υπέροχη γεύση και πρέπει να αποτελούν βασικό συστατικό της διατροφής μας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, κυρίως για να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας.
Παρακάτω δίνονται διατροφικά στοιχεία για τα πιο δημοφιλή φρούτα και λαχανικά που βρίσκουμε στον πάγκο της λαϊκής κατά τους χειμερινούς μήνες.
 

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Το φρέσκο κόκκινο κρέας πρόκειται να προστεθεί στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων» του ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόκειται να προσθέσει το επεξεργασμένο κρέας στη λίστα με τις πλέον καρκινογόνες ουσίες, μαζί με το αρσενικό και τον αμίαντο, ενώ και το φρέσκο κόκκινο κρέας θα προστεθεί στην «εγκυκλοπαίδεια καρκινογόνων», πιθανότατα με αξιολόγηση επικινδυνότητας ελαφρώς χαμηλότερη από το επεξεργασμένο κρέας.

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Από τι κινδυνεύουν οι παχύσαρκοι έφηβοι ως ενήλικοι;

Το να είναι ένας έφηβος πολύ υπέρβαρος ή παχύσαρκος κατά τη διάρκεια της εφηβείας του συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, αργότερα στη ζωή του, σύμφωνα με μία μεγάλη νέα σουηδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη μελέτη που αναδεικνύει την επίπτωση της παχυσαρκίας στους εφήβους, καθώς οι έως τώρα έρευνες για τον καρκίνο του εντέρου είχαν, κυρίως, εστιασθεί στους ενήλικες.

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Τεστ: Δείτε αν έχετε τάσεις συναισθηματικής υπερφαγίας

Θα είναι μεγάλο ψέμα να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν έχει στραφεί ποτέ στο φαγητό ή στα γλυκά σε περιόδους έντονου στρες, στεναχώριας, θυμού ή γενικότερα συναισθηματικής φόρτισης.
Η συναισθηματική υπερφαγία αποτελεί συνήθη μηχανισμό αντιμετώπισης μιας δυσάρεστης κατάστασης, αποφυγής του πόνου ή αναζήτησης της απόλαυσης.

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Η γυμναστική στη μέση ηλικία επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων

Η γυμναστική στη μέση ηλικία φαίνεται ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής αναφέρουν στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
Μάλιστα όσο πιο πολλά είδη φυσικής δραστηριότητας κάποιος κάνει, τόσο καλύτερο για την υγεία του.

Φρένο στον καρκίνο του λάρυγγα βάζει η διακοπή του καπνίσματος

Φρένο στον καρκίνο του λάρυγγα βάζει η παγκόσμια αντικαπνιστική εκστρατεία με την διακοπή του καπνίσματος από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο!
Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία , τα τελευταία χρόνια,  έχουμε μείωση ( σε ποσοστό  2 με 3%) στην εμφάνιση νέων  περιστατικών του καρκίνου του λάρυγγα χάρη στην αύξηση των μη καπνιστών!

Παχυσαρκία: Έρευνα-σοκ για τις επιπτώσεις των αντιβιοτικών

Μια νέα επιστημονική μελέτη εντόπισε ακόμα ισχυρότερες αποδείξεις ότι τα αντιβιοτικά στην πρώιμη παιδική ηλικία μπορεί να συμβάλλουν στην μεγαλύτερη, και πιο μακρά σε χρονική διάρκεια, αύξηση του σωματικού βάρους!

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι κάποια μακροχρόνια προβλήματα υγείας συνδέονται με την υπερβολική έκθεση σε αντιβιοτικά. Δεν είναι μόνο τα φάρμακα αυτά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, καθώς τα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά, αλλά αλλάζουν το σώμα μας, ιδίως εκείνο των μικρών παιδιών, με δυνητικά πολύ ανθυγιεινούς τρόπους.

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Μπορούν οι μεταβολές του καιρού να επηρεάσουν τον πόνο στις αρθρώσεις;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό;

Μπορούν οι μεταβολές του καιρού να επηρεάσουν τον πόνο στις αρθρώσεις; Ναι θα απαντήσουν οι περισσότεροι από εκείνους που υποφέρουν από αρθρίτιδα. Ακόμη και ο Ιπποκράτης το 400 πχ είχε παρατηρήσει ότι πολλές παθήσεις σχετίζονταν με τις αλλαγές της εποχής.

Κακή χοληστερίνη: Πόσα καρύδια να τρώτε την ημέρα για να τη ρίξετε

Πολύτιμος «σύμμαχος» ενάντια στην κακή χοληστερίνη αποδεικνύονται τα καρύδια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
Μικρή ποσότητα του νόστιμου ξηρού καρπού την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και σοβαρών επιπλοκών, όπως ένα έμφραγμα, διαπίστωσαν ερευνητές του Ερευνητικού Οργανισμού Βιοεπιστημών (LSRO).

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Πράσο, ιδανικό σε θρεπτικά συστατικά χωρίς καθόλου λίπος!

Το πράσο είναι πλούσιο σε κάλιο και σίδηρο, ενώ αποτελεί και πηγή των βιταμινών Α και C.
Λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χωρίς καθόλου λίπος, το πράσο είναι ιδανικό για τα χειμωνιάτικα πιάτα σας. Άλλωστε ο χειμώνας είναι ο μήνας του!
Τι μας προσφέρει: Το πράσο είναι πλούσιο σε κάλιο και σίδηρο, ενώ αποτελεί και πηγή των βιταμινών Α και C. Στην αγορά το βρίσκουμε τους χειμωνιάτικους μήνες, είτε ελληνικό, είτε εισαγωγής.