Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

10 εύκολοι τρόποι να μειώσετε την κατανάλωση αλατιού

Ο κίνδυνος δεν είναι η αλατιέρα.

Ακόμα κι αν δεν τρελαίνεστε για τηγανητές πατάτες ή μπρέτσελ, τρώτε περισσότερο αλάτι από ότι φαντάζεστε. Το νάτριο, βασικό συστατικό του αλατιού, μπορεί να βρίσκεται κρυμμένο σε μέρη που ούτε υποψιαζόμαστε, όπως η κέτσαπ, τα έτοιμα γεύματα, οι στιγμιαίες σούπες και μερικά φάρμακα.

Γιατί είναι επιβλαβές το νάτριο;

Η υψηλή συγκέντρωση νατρίου μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών στο σώμα. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για ανθρώπους με υψηλή πίεση, καρδιακά προβλήματα και ασθένειες του συκωτιού και των νεφρών. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτές τις παθήσεις πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την πρόσληψη νατρίου. Αλλά υπάρχει μια διαφωνία για το εάν όλοι πρέπει να ανησυχούν για την πρόσληψη αλατιού. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προτείνει να  προετοιμάζουμε και να μαγειρεύουμε το φαγητό με λιγότερο αλάτι. Ο μέσος ενήλικας Αμερικανός καταναλώνει περίπου 2.500 με 5.000 μιλιγκράμ νατρίου την ημέρα, ενώ ο οργανισμός μας χρειάζεται 1.100 με 3.300 μιλιγκράμ την ημέρα, περίπου μισό με ενάμισι κουταλάκι του γλυκού!

Από που προσλαμβάνουμε τόσο πολύ νάτριο στην διατροφή μας;

Θυμηθείτε όλες τις φορές που προσθέσατε αλάτι κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ή επιπρόσθετα σε ένα έτοιμο γεύμα. Προς έκπληξη μας το αλάτι που προσθέτουμε εμείς δεν συγκρίνετε με το κρυμμένο «νάτριο» που βρίσκεται στα κατεργασμένα τρόφιμα και στα ψημένα προϊόντα. Μερικά παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι οι σάλτσες για σαλάτα, η μουστάρδα, το μείγμα καρυκευμάτων για τα κρέατα, τα τυριά, το έτοιμο φαγητό, οι πίκλες, λαχανικά σε κονσέρβες, έτοιμες σούπες και διάφορες σάλτσες. Ακόμα και τα κοινά φάρμακα όπως τα αντιόξινα, τα καθαρτικά και ορισμένα για τον βήχα περιέχουν συστατικά νατρίου.
Για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πρόσληψη νατρίου θα πρέπει να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και να μειώσουμε την πρόσληψη της ποσότητας αυτών των τροφών. Ξεκινάμε ελέγχοντας των πίνακα των θρεπτικών συστατικών των τροφίμων αυτών  για την ακριβή περιεκτικότητα σε νάτριο ανά μερίδα. Παρακάτω παρατίθενται μερικοί όροι που μπορούν να μας βοηθήσουν.
Περιγραφή
Επεξήγηση
Χωρίς νάτριο ή χωρίς αλάτι
λιγότερο από 5 μιλιγκράμ νατρίου ανά μερίδα
Χαμηλό νάτριο
140 μιλιγκράμ περίπου νατρίου ανά μερίδα
Μειωμένο ή λιγότερο νάτριο
25% λιγότερο νάτριο από τις κανονικές ποσότητες
Ελαφρύ σε νάτριο
50% λιγότερο νάτριο από τις κανονικές ποσότητες
Ανάλατο ή χωρίς προσθήκη αλατιού
δεν έχει προστεθεί αλάτι κατά την παρασκευή, αλλά μπορεί να περιέχει νάτριο στην σύνθεση του

Δέκα Βήματα για να μειώσουμε την πρόσληψη νατρίου

  • Ελαττώστε την χρήση της επιτραπέζιας αλατιέρας. Μπορείτε να χρησιμοποιείται μια αλατιέρα με μικρότερες τρύπες.
  • Αντικαταστήστε το αλάτι με άλλα βελτιωτικά γεύσης όπως κρεμμύδι, σκόρδο, λεμόνι, βαλσάμικο, μαύρο πιπέρι ή μαϊντανό.
  • Επιλέξτε φρέσκα, κατεψυγμένα ή λαχανικά κονσέρβας χωρίς αλάτι.
  • Μαγειρέψτε ψάρι, πουλερικά και κρέας σε φρέσκια η κατεψυγμένη μορφή παρά από κονσέρβες.
  • Συγκρίνετε την ποσότητα νατρίου σε διάφορες εταιρείες κατεψυγμένων γευμάτων, έτοιμων μιγμάτων, δημητριακών, τυριού, ψωμιού, σάλτσα για σαλάτα, σούπες και σάλτσες. Η περιεκτικότητα σε νάτριο πραγματικά διαφέρει απλό εταιρεία σε εταιρεία.
  • Ξεπλύνετε τα φασόλια και τα λαχανικά σε κονσέρβα πριν το μαγείρεμα για να αφαιρέσετε το επιπλέον αλάτι.
  • Επιλέξτε τρόφιμα με την ένδειξη «χαμηλή περιεκτικότητά σε νάτριο», «μειωμένο νάτριο» ή «χωρίς επιπλέον αλάτι».
  • Μάθετε πόσο αλάτι βρίσκεται στις αγαπημένες σας σάλτσες και μειώστε ανάλογα την επιπλέον πρόσληψη.
  • Αποφύγετε τρόφιμα με όξινο γλουταμινικό νάτριο, ειδικά όταν τρώτε έξω.
  • Προσπαθήστε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη σε νάτριο κάτω από τα 2.300 μιλιγκράμ.
Όλοι οι ειδικοί πάντως συμφωνούν ότι το να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή με περισσότερα φρούτα και λαχανικά είναι πιο σημαντικό από την εμμονή σε ένα συγκεκριμένο συστατικό, όπως το νάτριο. Έτσι είναι καλό να ελέγχουμε πόσο αλάτι προσλαμβάνουμε, αλλά είναι προτιμότερο να συγκεντρωθούμε στην διατήρηση μιας πιο ισορροπημένης διατροφής.

πηγή : http://e-diatrofi.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου