Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

To γρήγορο φαγητό πιο επικίνδυνο από ηπατίτιδα

Η παρατεταμένη κατανάλωση γρήγορου φαγητού είναι εξίσου βλαβερή για το συκώτι, όσο και η ηπατίτιδα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι Αμερικανοί επιστήμονες. Πιο επικίνδυνη τροφή θεωρούνται από τους ειδικούς οι τηγανητές πατάτες.

Οι βιαστικοί κάτοικοι των μεγαλουπόλεων δεν έχουν χρόνο για να προετοιμάσουν ένα πλήρες και ποιοτικό πρωινό, γεύμα ή δείπνο. Και τότε έρχονται να βοηθήσουν τα προϊόντα, που δήθεν «γλιτώνουν χρόνο», αλλά ...μειώνουν τη διάρκεια της ζωής. Οι γιατροί διευκρίνισαν ότι μόλις εντός μηνός το γρήγορο φαγητό «σκοτώνει» το συκώτι στον ίδιο βαθμό με την ηπατίτιδα. Για την προετοιμασία, για παράδειγμα, της τηγανητής πατάτας χρησιμοποιούν πολλές φορές το ίδιο λάδι, προσθέτοντας πολύ αλάτι και ζάχαρη για να σχηματιστεί η χρυσίζουσα, τραγανιστή επιφάνεια.
Οι αλυσίδες των fast food δεν βιάζονται να καταστήσουν τις τροφές τους πιο ωφέλιμες και υγιεινές, γιατί αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην αύξηση της τιμής του μενού τους και την επιβράδυνση της διαδικασίας προετοιμασίας. «Δεν είναι όλα αυτά τόσο τρομακτικά», θεωρεί ο επικεφαλής του ρωσικού Συνδέσμου φορέων γρήγορου φαγητού Αλεξέι Νόβικοφ:
Ναι, το γρήγορο φαγητό είναι εκείνο το είδος της τροφής, που μπορεί να βλάψει τον οργανισμό, εάν τρεφόμαστε με αυτό μονίμως: δηλαδή και στο πρωινό και στο μεσημεριανό και στο βραδινό. Εμείς οι ίδιοι δεν συστήνουμε κάτι τέτοιο να γίνεται καθημερινά, δεν χρειάζεται να συνηθίζουμε τον οργανισμό στο ίδιο και το αυτό και να διευκολύνουμε την ανάπτυξη των μεν ή των δε παθήσεων, οι οποίες μπορούν να προκληθούν.
Η αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων ανθρώπων αποκτά χαρακτήρα επιδημικό. Μεταξύ των πρωτοπόρων σε αυτό είναι οι ΗΠΑ, όπου κάθε τρίτος ενήλικας πάσχει από παχυσαρκία. Στη Μ.Βρετανία οι παχουλοί άνθρωποι είναι το 23 % του πληθυσμού, αλλά και η Ρωσία δεν είναι πολύ πίσω με 18 %. Προσπαθώντας να κατανοήσουν τις αιτίες του φαινομένου οι Αμερικανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν σειρά πειραμάτων. Για παράδειγμα σε ποντίκια – πειραματόζωα χορήγησαν τροφή υψηλών θερμίδων, η οποία για τον άνθρωπο θα αντιστοιχούσε στη διατροφή με λουκάνικα, χάμπουργκερ, μπέικον. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στον οργανισμό των ζώων σημειώθηκαν χημικές μεταβολές και στα τρωκτικά άρχισαν να μην επαρκούν οι προηγούμενες μερίδες φαγητού, γεγονός, που προκάλεσε θανατηφόρο εθισμό. Δηλαδή στη βάση της ναρκολογικής εξάρτησης και την παχυσαρκία, κατά τη γνώμη των επιστημόνων, βρίσκονται οι ίδιοι ακριβώς μηχανισμοί.
Συχνά νομίζει κανείς ότι είναι αδύνατο να βγει κανείς από αυτήν τη διατροφική αλυσίδα, όμως διέξοδος υπάρχει πάντοτε, επισημαίνει η διαιτολόγος ιατρός Γελένα Σολομάτινα:
Είναι πάντοτε δυνατό να δοκιμάσει κανείς κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν ζύμωσης, πάντοτε υπάρχουν ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα. Υπάρχουν γρήγορα πρωινά με δημητριακά. Όποιος επιθυμεί κάτι πικάντικο, μπορεί να χρησιμοποιήσει με το φυσικό γιαούρτι μουστάρδα ή χρένο, να προσθέσει τομάτα, αγγούρι, σαλατικά, μπρόκολο (που πρέπει να τρώγεται ωμό), ο,τιδήποτε θέλει.
Το μονοπάτι του πολέμου με τα χάμπουργκερ και τα αεριούχα αναψυκτικά βάδισαν πρόσφατα οι αξιωματούχοι της Αγίας Πετρούπολης, οι οποίοι πρότειναν να επιβληθούν φόροι στη βλαβερή τροφή. Στον αγγλόφωνο κόσμο αυτή η μορφή φόρου ονομάζεται junk food (φαγητά σκουπίδια). Στις ΗΠΑ αυξημένοι φόροι στο γρήγορο φαγητό και τα γλυκά αεριούχα αναψυκτικά ισχύουν ήδη σε αρκετές Πολιτείες. Το 2012 το αμερικανικό παράδειγμα ακολούθησε η Γαλλία. Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μελλοντικά τα μέτρα κατά των λιπαρών τροφών μπορούν να βρεθούν στην ίδια γραμμή με τον αγώνα κατά του αλκοολισμού και κατά του καπνίσματος.

ΠΗΓΗ: greek.ruvr.ru

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου