Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Έρευνα: Το μαύρο τσάι μειώνει την αρτηριακή πίεση

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα πίσω από τα πολλά οφέλη του τσαγιού στην υγεία.
Νέα έρευνα δείχνει ότι άνθρωποι που κατανάλωναν 3 φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα μείωσαν την αρτηριακή τους πίεση κατά 2 έως 3 μονάδες κατά μέσον όρο.
Ερευνητές δηλώνουν ότι ακόμα και μικρή μείωση στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, όπως αυτά της έρευνας, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην εμφάνιση υπέρτασης και του κινδύνου καρδιοπάθειας.
Ο ερευνητής Jonathan M. Hodgson, από το University of Western Australia, στο Πέρθ, σημειώνει ότι σε επίπεδο πληθυσμού, οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στην πίεση θα σχετίζονταν με 10% μείωση στην εμφάνιση υπέρτασης και 7 έως 10% μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που μακροχρόνια χρήση μαύρου τσαγιού φάνηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση σε ανθρώπους με φυσιολογικά έως υψηλά επίπεδα.
Ερευνητές εξέτασαν 95 άντρες και γυναίκες που κατανάλωναν τακτικά μαύρο τσάι. Η μέση συστολική πίεση ήταν μεταξύ 115 και 150 στην έναρξη της έρευνας. Μισοί από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν 3 φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα για 6 μήνες και οι υπόλοιποι μισοί ρόφημα placebo με παρόμοια γεύση και καφεΐνη. Και οι 2 ομάδες ήταν παρόμοιες όσον αφορά το φύλο, την ηλικία και το βάρος. Μέχρι το τέλος της έρευνας, όσοι κατανάλωναν μαύρο τσάι είχαν μέση μείωση μεταξύ 2 και 3 μονάδων στην 24ωρη μέση συστολική πίεση και περίπου 2 μονάδες στη διαστολική.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν διάφορες δυνητικές εξηγήσεις για το συγκεκριμένο όφελος στην υγεία.
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων στο εσωτερικό των αγγείων. Η δυσλειτουργία του ενδοθηλίου αποτελεί πρώιμο δείκτη αλλαγών στην αρτηριακή πίεση.
Άλλες έρευνες υπέδειξαν ότι τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο τσάι μπορούν να βελτιώσουν τον τόνο των αγγείων και να μειώσουν το σωματικό βάρος και το κοιλιακό λίπος.
Ερευνητές δηλώνουν ότι τα ευρήματα έχουν σημαντικές εφαρμογές στη δημόσια υγεία, δεδομένων των υψηλών ποσοστών αρτηριακής πίεσης παγκοσμίως και της σημασίας της υπέρτασης ως παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και θάνατο.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου