Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

5 τρόφιμα που σκοτώνουν τον καρκίνο

Το ανοσοποιητικό σύστημα κρατά τις ακριβείς οδηγίες που απαιτούνται για την καταστροφή των καρκινικών όγκων. Σε ένα υγιές σώμα, αυτή η εγγενής ικανότητα είναι πάντα παρούσα και πάντα αποτελεσματική χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Ωστόσο, αυτές οι πρωτεΐνες μπορούν να καταστούν αναποτελεσματικές αν τα κύτταρα αντιμετωπίσουν ανεξέλεγκτη ανάπτυξη λόγω βλάβης ή μετάλλαξης στο DNA ή εάν οι τοξίνες μέσω των τροφίμων και της χημικής ρύπανσης παρακάμψουν τη φυσική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία έχουν επιτέλους βοηθήσει στην εντόπιση και υποστήριξη προηγούμενων στοιχείων που έδειξαν πως τα τρόφιμα καταστέλλουν την ανάπτυξη όγκων κατά τη διάρκεια της ανοσολογικής επιτήρησης, της διαδικασίας του ανοσοποιητικού συστήματος για περιπολία του σώματος για καρκινικά κύτταρα.


Όσοι εγγράφονται στις συμβατικές θεραπείες του καρκίνου, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία έχουν ελάχιστη κατανόηση του πόσο ισχυρό είναι το σώμα στην επούλωση του αν αυτό αφεθεί στους δικούς του μηχανισμούς με τη σωστή διατροφή.

Επιστήμονες έχουν πρόσφατα διαπιστώσει ότι τα υγιή κύτταρα που έχουν καταστραφεί από τη χημειοθεραπεία εκκρίνουν περισσότερο μία πρωτεΐνη η οποία ενισχύει την κυτταρική επιβίωση του καρκίνου. Η χημειοθεραπεία έχει αποδειχθεί να προκαλεί την αλληλεπίδραση των καρκινικών κυττάρων με κοντινά κύτταρα όγκων αναγκάζοντας τα να αυξάνονται, να εισβάλουν, και το σημαντικότερο, να αντιστέκονται στη μετέπειτα θεραπεία.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, επιστήμονες εντόπισαν ένα μόριο, που είναι γνωστό ως TIC10, το οποίο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που βοηθά στην καταπολέμηση της νόσου. Η πρωτεΐνη, που ονομάζεται TRAIL, καταστέλλει την ανάπτυξη του όγκου και μπορεί να διασχίσει το φράγμα αίματος-εγκεφάλου, το οποίο διαχωρίζει το κύριο κυκλοφορικό σύστημα από τον εγκέφαλο.

Μέσα από την απέραντη σοφία του σώματος, τα συστήματα του αναγνωρίζουν τους ξένους εισβολείς και τα δηλητήρια όπως η χημειοθεραπεία, τα οποία δεν είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο. Πολλά αντικαρκινικά φάρμακα, κατά συνέπεια εμποδίζονται από το να περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Ωστόσο, η TRAIL επιτρέπεται να περάσει λόγω των ευεργετικών αποτελεσμάτων της για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα άλλο θετικό είναι ότι το TIC10 δεν ενεργοποιεί μόνο το γονίδιο TRAIL στα καρκινικά κύτταρα, αλλά και στα υγιή. Αυτό είναι γνωστό ως το «bystander effect» - δηλαδή, όπου εξοντώνονται επίσης τα κύτταρα που βρίσκονται κοντά σε καρκινικά κύτταρα.


Τρόφιμα που αναστέλλουν τους όγκους

Το κλειδί είναι να μην υποκύπτετε σε επιλεκτικές θεραπείες καρκίνου ή φαρμακευτικές αγωγές που βασίζονται σε κλινικές δοκιμές με τεχνητές εκδοχές της πρωτεΐνης.
Το φαγητό είναι το φάρμακο του σώματος, και όχι τα ιατρικά φάρμακα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναζητήσετε εκείνες τις ισχυρές τροφές που αναστέλλουν φυσικά τον παράγοντα νέκρωσης των όγκων (TNF), εκ των οποίων υπάρχουν πολλές.


1. Κουρκούμη (Turmeric)

Η κουρκουμίνη, ίσως το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό γνωστό από το δημοφιλές ινδικό μπαχαρικό κουρκούμη, έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία. Μια πρόσφατη μελέτη με επικεφαλής μια ερευνητική ομάδα στο Μόναχο έδειξε ότι μπορεί επίσης να αναστείλει το σχηματισμό των μεταστάσεων.

Η κουρκουμίνη ασκεί αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα με την αναστολή του παράγοντα νέκρωσης όγκου-άλφα (TNF-alpha), γεγονός που υποδηλώνει ότι η επίδραση του στην ενδοθηλιακή λειτουργία μπορεί να διαμεσολαβείται από την καταστολή της φλεγμονής και/ή το οξειδωτικό στρες μέσω της μειορύθμισης του TNP-alpha.

Μια από τις πιο ολοκληρωμένες περιλήψεις της ανασκόπησης των 700 μελετών για την κουρκούμη μέχρι σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον σεβαστό εθνοβοτανολόγο James A. Duke, Phd. Έχει δείξει ότι η κουρκούμη φαίνεται να ξεπερνά τις επιδόσεις πολλών φαρμακευτικών προϊόντων όσον αφορά τα αποτελέσματα της έναντι στις διάφορες χρόνιες, εξουθενωτικές ασθένειες, και το κάνει αυτό με σχεδόν καθόλου παρενέργειες.


2. Σταφύλια και Ρεσβερατρόλη

Η ρεσβερατρόλη είναι μια φαινολική ένωση που συμβάλλει στο αντιοξειδωτικό ενδεχόμενο των κόκκινων σταφυλιών.

Η ρεσβερατρόλη δεν είναι μόνο αντιοξειδωτικό, αλλά μειώνει επίσης το θάνατο των κυττάρων από τον οξειδωτικό παράγοντα. Η ρεσβερατρόλη έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου και του παράγοντα της νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-A) με κύτταρα Kupffer διεγερμένα από λιποπολυσακχαρίδια. Τα κύτταρα Kupffer είναι σταθερά μακροφάγα στο συκώτι. Η χρόνια τους υπερπαραγωγή νιτρικού οξειδίου και TNF-A λόγω χρόνιας μόλυνσης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ηπατική βλάβη.

Ίσως η πιο σημαντική ιδιότητα της ρεσβερατρόλης είναι η ικανότητα της να αναστέλλει την κυκλοοξυγέναση-2 (COX-2). Η COX-2 σχετίζεται με καρκίνους και με ανώμαλες αυξήσεις στην εντερική οδό. Οι φυσικοί αναστολείς COX-2, όπως η ρεσβερατρόλη, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την εμφάνιση καρκίνων και προ-καρκινικών νεοπλασιών. Έτσι, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες αγωνίζονται να βρουν πολύπλοκους παράγοντες που αναστέλλουν την COX-2, το συστατικό είναι ήδη παρόν στα κόκκινα σταφύλια τα οποία αν καταναλώνονται καθημερινά (ή μέσω οργανικού χυμού σταφυλιών) θα παρέχουν φυσική προστασία κατά των όγκων.


3. Πράσινο τσάι

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία οφείλονται στην παρουσία μιας ομάδας φυτικών φλαβονοειδών που ονομάζονται κατεχίνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ερευνητές έχει η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η κύρια κατεχίνη στο πράσινο τσάι. Για παράδειγμα, Νοτιοκορεάτες ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η EGCG μπλοκάρει φυσικά τον TNF παρεμβαίνοντας με την ικανότητα ορισμένων προ-φλεγμονωδών χημικών ουσιών να δεσμεύονται με κύτταρα του λείου μυϊκού ιστού του αγγειακού συστήματος. Σε μια μελέτη που διεξήχθη το 2009 από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου του Chonbuk, σημειώθηκε ότι ο συγκεκριμένος μηχανισμός δράσης της EGCG όσον αφορά τον αποκλεισμό του TNF είναι η καταστολή της φρακταλκίνης, ενός φλεγμονώδους παράγοντα ειδικά εμπλεκόμενου στην ανάπτυξη της αρτηριοσκλήρυνσης, η σκλήρυνση των αρτηριών.


4. Ντομάτες

Η τακτική κατανάλωση ντομάτας και προϊόντων της σχετίζεται συνεχώς με το χαμηλότερο κίνδυνο πολλών ειδών καρκίνου και, σε μικρότερο βαθμό, της στεφανιαίας νόσου. Μεταξύ των πολλών συνιστωσών της ντομάτας που αναγνωρίζονται με υγιεινές ιδιότητες, τα καροτενοειδή και κυρίως το λυκοπένιο διερευνώνται ενεργά. Οι επιδράσεις της τακτικής πρόσληψης ενός χυμού ντομάτας παρέχουν μικρές ποσότητες καροτενοειδών που βρέθηκαν στην παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών, όπως τον TNF-alpha. Η παραγωγή του TNF-alpha από πλήρες αίμα βρέθηκε να είναι περισσότερο από 30% χαμηλότερη μετά από περίπου ένα μήνα κατανάλωσης ακατέργαστου χυμού ντομάτας.


5. Ωμά φρούτα και λαχανικά

Υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι μια διατροφή που αποτελείται από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως τα ωμά φρούτα και λαχανικά, παρέχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη. Όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη τόσο περισσότερο αυτή συνδέεται με σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένων της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), της ιντερλευκίνης-6 (IL-6) και του παράγοντα νέκρωσης των όγκων-άλφα (TNF-alpha). Οποιαδήποτε φρούτα ή λαχανικά (κατά προτίμηση σκουρόχρωμα) τα οποία είναι μια καλή πηγή της ινδολο-3-καρβινόλης (I3C) - μια χημική ουσία που ενισχύει την επιδιόρθωση του DNA στα κύτταρα - αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο ανακοίνωσε ότι οι ανθοκυανίνες - οι ενώσεις που δίνουν στο λάχανο το πορφυρό του χρώμα - είναι σε θέση να σταματήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε αρουραίους από 50% - 100%, με ορισμένα εκχυλίσματα, καταστρέφοντας ακόμη μέχρι και το 20% των καρκινικών κυττάρων, αφήνοντας τα περιβαλλόμενα υγιή κύτταρα ανέπαφα.


Dave Mihalovic
Φυσιοπαθητικός
(Ειδίκευση στην έρευνα εμβολιασμού, πρόληψη καρκίνου και φυσικής προσέγγισης στη θεραπεία)



Πηγή: Idealistrevolution.blogspot.in
http://www.fit-blaster.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου