Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Δεν μπορώ να κάνω δίαιτα, τι κάνω;

Κωνσταντίνος Πίσιος,Ειδικός Ομοιοπαθητικός - Παθολόγος, www.homeoathens.com
Η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ στους εφήβους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του HBSC το 2010, βρίσκεται στην 2η θέση.



Πολλές διεθνείς, αλλά και ελληνικές μελέτες έχουν επιχειρήσει να προσδιορίσουν τα αίτια της παχυσαρκίας. Τα ευρήματα των μελετών αυτών συγκλίνουν στο ότι η παχυσαρκία είναι φαινόμενο πολυπαραγοντικό, αποτέλεσμα τόσο γενετικών όσο και περιβαλλοντικών παραγόντων. Σύμφωνα με τις έρευνες η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα νόσησης από διάφορες ασθένειες, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοαρθρίτιδα, η χολολιθίαση, καθώς και πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις. Τελευταία έχει ενοχοποιηθεί και για κάποιες μορφές καρκίνου (στήθους, ωοθηκών), την υπνική άπνοια, τη στυτική δυσλειτουργία κ.α.

Εκτός από το σώμα, η παχυσαρκία επηρεάζει και την ψυχολογία του ασθενή. Η κατάθλιψη είναι πολύ συχνή ανάμεσα στους παχύσαρκους, όπως επίσης και η μειωμένη αυτοπεποίθηση. Το άγχος είναι επίσης σε πόλη υψηλοτέρα επίπεδα στους παχύσαρκους, αφού ανησυχούν πολύ για την εικόνα που δείχνουν στους άλλους.

Σε έρευνες που έγιναν σε παιδιά διαπιστώθηκε ότι οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι έφηβοι:

  • αναφέρουν σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τους υπόλοιπους συνομηλίκούς τους ότι είναι δυσαρεστημένοι με την εξωτερική τους εμφάνιση και ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.
  • συχνά πέφτουν θύματα σχολικού εκφοβισμού ή δεν αισθάνονται αποδεκτοί από τους συμμαθητές τους.
  • ασχολούνται υπερβολικά (περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα) με το διαδίκτυο, την παρακολούθηση τηλεόρασης και με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

Διαβάζοντας όλα αυτά φαίνεται καθαρά πόσο αναγκαίο είναι να καταφέρει κάποιος να απαλλαγεί από τα περιττά κιλά. Αν θα ρωτούσατε κάποιον πώς θα γίνει αυτό, θα σας απαντούσε φυσικά να αρχίσετε να κάνετε δίαιτα και άσκηση.

«Eύκολο να το λες και πιο δύσκολο να το εφαρμόσεις», θα μου πείτε. Σε όλα τα περιοδικά, στο διαδίκτυο, ειδικοί διαιτολόγοι και διατροφολόγοι δίνουν διάφορες συμβουλές που συχνά είναι αντικρουόμενες: Ο ένας συμβουλεύει να φάτε κρέας, ο άλλος να μη φάτε, να φάτε μόνο λαχανικά, να φάτε μόνο φρούτα. Να φάτε μόνο πρωτεΐνες, ή και να μην φάτε τίποτα (να το ράψετε κοινώς). Διάσημες δίαιτες που εφαρμόζουν διάσημοι από όλο τον κόσμο, όπως η δίαιτα Άτκινς, η δίαιτα της ζώνης, η δίαιτα ομάδας αίματος, η δίαιτα της σούπας και πολλές άλλες, είναι γνωστές πλέον για τους περισσότερους.

Φυσικά, όλοι ξεχνούν να αναφέρουν ότι ο διάσημος/διάσημη που κάνει αυτές τις δίαιτες, έχει βάλει πρωταρχικό στόχο να αδυνατίσει, πιέζεται πάρα πολύ, κάνει και άσκηση σύγχρονως, δεν έχει τόσο άγχος για την καθημερινότητα, έχει ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς, κάνει εναλλακτικές θεραπείες, και άμα ζοριστεί, πάει και σε σπα, κάνει shopping therapy ή κανένα ταξιδάκι για να ξεσκάσει. Τι γίνεται όμως με τους κοινούς θνητούς, που δεν τα έχουν όλα αυτά ή που δεν μπορούν να εφαρμόσουν αυτά που τους λένε οι διατροφολόγοι και οι γυμναστές;

Πώς μπορεί κάποιος να βρει βοήθεια για το δικό του πρόβλημα, με φυσικό τρόπο και να βρει τη δύναμη να κάνει καλύτερη διατροφή και άσκηση και να διορθώσει το μεταβολισμό του;
Μια καλή λύση είναι η Ομοιοπαθητική. Αντιμετωπίζει τον κάθε ασθενή ξεχωριστά και βοηθά όχι μόνο στη βελτίωση του μεταβολισμού και τη μείωση του βάρους αλλά και θεραπεύει άλλα προβλήματα υγείας που συνυπάρχουν (π.χ. άγχος, γαστρεντερικές διαταραχές, αλλεργίες κ.α.)

Πώς γίνεται αυτό;

Ο ασθενής αντιμετωπίζεται ολιστικά, δηλαδή εκτός από τα συμπτώματα της αυξημένης όρεξης και της διαταραχής του μεταβολισμού, συνυπολογίζονται και το άγχος, η στεναχώρια και γενικά όλα τα σωματικά και ψυχοδιανοητικά προβλήματα που έχει.

Η Ομοιοπαθητική θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ξεχωριστά συμπτώματα αλλά ότι όλα είναι αλληλένδετα. Έτσι η θεραπεία βοηθά στο χάσιμο βάρους μέσω της μείωσης της όρεξης, της επιθυμίας για γλυκά ή υπερβολικό φαγητό, βοηθά στη βελτίωση του μεταβολισμού αλλά και μειώνει το άγχος, την κατάθλιψη και ανεβάζει την αυτοπεποίθηση (που είναι και η αίτια για αρκετό κόσμο να το ρίξει στο φαγητό ή το πότο).

Σαν συμπέρασμα, για να χάσετε κιλά η Oμοιοπαθητική είναι μια εναλλακτική μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει στην σωστή κατεύθυνση και να ενισχύσει τη δίαιτα και την άσκηση με πολύ καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα.

http://holisticlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου