Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ελλάδα: Δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε παχύσαρκα παιδιά

Ελλάδα: Δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε παχύσαρκα παιδιά
Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως σε παχύσαρκα παιδιά, μετά την Αμερική;
Η παχυσαρκία είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η παιδική παχυσαρκία,ακόμη περισσότερο.
Αν και η προσοχή των μέσων ενημέρωσης, η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας είναι προφανής, φαίνεται πως ακόμα υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των γονέων στην αντίληψη ως προς το αν το παιδί τους είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο και αν διατρέχει κίνδυνο για την υγεία του.

Είναι πλέον παραδεχτό ότι τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των παιδιών που ανήκουν στις κατηγορίες της παιδικής παχυσαρκίας (1ου, 2ου, 3ου βαθμού).
Είναι όμως επίσης διαπιστωμένο, ότι σε εξαιρετικά λίγες περιπτώσεις ο γονιός μπορεί να ξεχωρίσει ότι το παιδί του βρίσκεται σε αυτές τις κατηγορίες, παρόλο που η ενημέρωση, η σχετική με αυτά τα θέματα, είναι συνεχής.
Ο κυριότερος λόγος που ο γονιός αστοχεί να αντιληφθεί το πρόβλημα βάρους του παιδιού του, είναι ότι συγκρίνοντας το με τα επίσης παχύσαρκα παιδιά του περιβάλλοντος του, δεν βλέπει ουσιαστική διαφορά και θεωρεί το βάρος του παιδιού φυσιολογικό. Η γενικότερη τάση αύξησης του βάρους σε ενήλικες και παιδιά μας κάνουν να χάνουμε το ορθό “μέτρο» και να πιστεύουμε πια ότι τα παραπάνω κιλά στο σώμα μας είναι κάτι φυσιολογικό.
Σε μία πρόσφατη πανελλαδική μελέτη, 145 σχολικής ηλικίας χαρακτηρίστηκαν ως υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά.
Ωστόσο μόνο το 6% των γονέων αυτών των παιδιών περιέγραψαν το παιδί τους ως υπέρβαρο ή παχύσαρκο!
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι –ενήλικες και παιδιά- είναι πλέον παχύσαρκοι,δεν είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε σε πιο σημείο θα χαρακτηρίσουμε ένα άτομο ως παχύσαρκο ή υπέρβαρο.
Οι γονείς δε από τη πλευρά τους δεν αναγνωρίζουν ότι το παιδί τους είναι παχύσαρκο ή υπέρβαρο,επειδή τόσοι πολλοί από τους συμμαθητές του παιδιού είναι επίσης υπέρβαροι, ή επειδή είναι και αυτοί, οι ίδιοι οι γονείς παχύσαρκοι.

About The Author

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

http://biologikaorganikaproionta.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου