Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Τα Μεγάλα Θερμιδικά Ελλείμματα σας Προκαλούν Μεγάλα Προβλήματα

Το κλειδί για την απώλεια βάρους είναι να δημιουργηθεί ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, που σημαίνει ότι οι περισσότερες θερμίδες θα πρέπει να δαπανώνται ή καίγονται αντί να λαμβάνονται ή να τρώγονται. Αλλά τι συμβαίνει όταν ένα αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας καταντά πολύ ακραίο;


Τι είναι το Ενεργειακό Ισοζύγιο;

Ένα ενεργειακό ισοζύγιο είναι η διαφορά μεταξύ της ενέργειας που καταναλώνεται έναντι της ενέργειας που δαπανείται. Αν παίρνετε περισσότερη ενέργεια (θερμίδες που καταναλώνονται) από ότι σπαταλείται (θερμίδες που καίγονται), τότε θεωρείται πως έχετε ένα θετικό ισοζύγιο και πρόκειται να αυξηθεί το σωματικό σας βάρος. Εάν οι θερμίδες που καταναλώνονται είναι οι ίδιες με αυτές που καίγονται, τότε το βάρος σας θα παραμείνει το ίδιο. Αυτό που πολλά άτομα επιθυμούν είναι το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, που σημαίνει ότι περισσότερες θερμίδες καίγονται από ότι καταναλώνονται, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μείωση βάρους.


Εάν το ισοζύγιο γίνεται πάρα πολύ ακραίο σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, τόσο θετικά όσο και αρνητικά, τότε τα προβλήματα υγείας θα αρχίσουν να προκύπτουν. Με ένα υπερβολικό θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, το άτομο θα αρχίσει να βιώνει τις συνέπειες του να είναι υπέρβαρο ή ακόμη και παχύσαρκο – διαβήτη, καρκίνο, καρδιαγγειακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, κτλ. Αλλά αυτό που πολλά άτομα τα οποία ξεκινούν ένα πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης δεν συνειδητοποιούν είναι ότι ένα υπερβολικό έλλειμμα θερμίδων, ή ένα μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, φέρει το δικό του σύνολο κινδύνων για την υγεία.


Ένα Αρνητικό Ενεργειακό Ισοζύγιο

Όταν κάποιος δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα μεταξύ των θερμίδων που καταναλώνονται και των θερμίδων που καίγονται, είναι πιθανό να παρουσιαστούν τα ακόλουθα προβλήματα υγείας:

- Ανώμαλες διακυμάνσεις των ορμονών του θυρεοειδούς, συμπεριλαμβανομένης και της τεστοστερόνης
- Σύγχυση και δυσλειτουργία της μνήμης
- Δυσκολία στη συγκέντρωση
- Κόπωση και πόνος
- Απώλεια οστικού και μυϊκού ιστού
- Μειωμένος μεταβολισμός
- Αναπαραγωγική δυσλειτουργία (απώλεια της έμμηνου ρύσης, υπογονιμότητα)
- Κατάθλιψη και άγχος
- Διαταραχές ύπνου

Είναι αδύνατο να πούμε ακριβώς πόσο από ένα έλλειμμα θερμίδων θα προκαλέσει τη βίωση αυτών των αρνητικών επιπτώσεων, καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.


Πως Αρχίζουν τα Προβλήματα

Μπορεί να νομίζετε ότι επειδή γυμνάζεστε και τρώτε σωστά ότι έχετε ανοσία σε αυτά τα προβλήματα υγείας. Αλλά ένα υπερβολικό αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο είναι πιο κοινό από ότι νομίζετε και όχι μόνο σε άτομα με διατροφικές διαταραχές ή υποσιτισμένα. Πολλά καλοπροαίρετα αλλά ανενημέρωτα άτομα ξεκινούν δίαιτα και ρουτίνες άσκησης κόβοντας τις θερμίδες και «σκοτώνοντας» τους εαυτούς τους στο γυμναστήριο. Αρχίζουν να καίνε τεράστιες ποσότητες θερμίδων αλλά με πολύ λίγη κατανάλωση με την ελπίδα ότι θα χάσουν βάρος σύντομα.

Ενώ αυτό μπορεί να λειτουργήσει σε πρώτη φάση, θα αρχίσουν να βιώνουν μια κόπωση και μυϊκό πόνο που απλά δεν θα φεύγει. Οι μύες τους, που φωνάζουν για θρεπτικά συστατικά για να αντικαταστήσουν αυτό που έχει χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της άσκησης, παραμένουν πιασμένοι μετά την προπόνηση και δεν ανακάμπτουν. Στη συνέχεια, ο μεταβολισμός τους, πιθανότατα θα επιβραδυνθεί καθώς το σώμα αρχίζει να πιστεύει ότι βιώνει περίοδο πείνας, και κρατιέται απεγνωσμένα από τα αποθέματα λίπους. Αυτό είναι αρκετό για να κάνει ένα άτομο να εγκαταλείψει το σχέδιο του και να γυρίσει πίσω στον παλιό τρόπο ζωής του, επειδή «δεν λειτουργεί», όταν στην πραγματικότητα το μόνο που έχει να κάνει είναι είτε να γυμνάζεται λιγότερο είτε να τρώει περισσότερο.


Πώς να Δημιουργήσετε ένα Υγιές Έλλειμμα Θερμίδων

Για να δημιουργήσετε ένα υγιές αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο που προωθεί την απώλεια λίπους, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι: α) τρώτε αρκετές θερμίδες για να τροφοδοτήσετε το ποσό της δραστηριότητας που εκτελείτε, και β) καταναλώνετε τα σωστά είδη τροφίμων.

Εάν εκτελείτε έντονη άσκηση αρκετές φορές την εβδομάδα και ακολουθείτε έναν δραστήριο τρόπο ζωής, θα πρέπει να τρώτε αρκετές θερμίδες για την παροχή ενέργειας και τις κατάλληλες θρεπτικές ουσίες για να τροφοδοτήσετε το σύστημα σας, έτσι ώστε να μπορεί να αποδώσει και να ανακάμψει σωστά. Αν ζείτε τη ζωή ενός αθλητή, δεν πρόκειται να δείτε αποτελέσματα, τόσο στην απόδοση όσο και στην απώλεια λίπους, εκτός και αν τρώτε σαν αθλητής. Χρειάζεστε, επίσης, τη σωστή ποιότητα τροφίμων που προορίζονται για τη διαδικασία ανεφοδιασμού και για την ενέργεια. Το σώμα σας δεν λειτουργεί το ίδιο με 2000 θερμίδες χάμπουργκερ και τηγανητών πατατών όπως θα λειτουργήσει με 2000 θερμίδες λαχανικών, άπαχου κοτόπουλου και βρώμης.

Ομοίως, αν γυμνάζεστε καθημερινά και πεθαίνετε της πείνας μετά από μια δίαιτα πολύ χαμηλή σε θερμίδες, μπορεί να αντιμετωπίσετε τα ίδια ακριβώς προβλήματα. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σωματικό βάρος, οποιοδήποτε μέγεθος, σε κάθε ηλικία και κάθε επίπεδο δραστηριότητας. Το σώμα πρέπει να διαθέτει επαρκή ποσότητα θερμίδων για να λειτουργήσει, τέλος.
Είναι πιθανώς ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους να δημιουργήσουν περίπου ένα έλλειμμα 500 θερμίδων καθημερινά, αλλά αυτό θα είναι διαφορετικό για τον καθένα. Ξεκινήστε από εκεί και θα δείτε πως αισθάνεστε. Αν αρχίσετε να αισθάνεστε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε.

Συμπληρώστε τον θερμιδικό σας προϋπολογισμό με πλήρη τρόφιμα υψηλής ποιότητας, όπως άπαχο κρέας, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και θα δώσετε στο σώμα σας αυτό που χρειάζεται για τη μείωση λίπους, τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, καθώς και την κανονική του λειτουργία.


Πηγή: Coachcalorie.com
http://www.fit-blaster.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου