Οι πατάτες αποτελούν ένα πολύ κοινό τρόφιμο στις δίαιτες των περισσότερων Ευρωπαίων, αλλά πιθανόν κάποιες φορές να παραβλέπεται η διατροφική συνεισφορά αυτής της τόσο βασικής καλλιέργειας. Καταρχάς, υπάρχουν σημαντικές διατροφικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων πιάτων με πατάτες, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος, γεγονός που μπορεί να έχει επίδραση στον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές την πατάτα ως τρόφιμο. Αυτό που κάνει τις πατάτες τόσο ιδιαίτερες είναι το ότι συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά των αμυλούχων τροφίμων με αυτά των λαχανικών.
Οι πατάτες εισήχθηκαν πρώτη φορά από την Νότιο Αμερική τον 16ο
αιώνα, όμως χρειάστηκαν ακόμα 150 χρόνια πριν να γίνουν ένα από τα πιο
σημαντικά τρόφιμα ευρείας κατανάλωσης στην Ευρώπη. Σήμερα, οι κάτοικοι
της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης παρουσιάζουν την υψηλότερη κατανάλωση
πατάτας, όμως οι πατάτες παίζουν σημαντικό ρόλο στις δίαιτες σε όλο το
μήκος της Ηπείρου, με μια μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση της τάξης των 94
κιλών το 2005.1 Παρακάτω παρουσιάζονται οι σημαντικές, αλλά
και ενδιαφέρουσες διατροφικές πλευρές της πατάτας, τις οποίες αξίζει να
έχουμε υπόψη μας στη συζήτηση για τη συνεισφορά της στη διατήρηση μιας
υγιεινής και ισορροπημένης δίαιτας.2