Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Πατάτες: διατροφική αξία σε καιρούς οικονομικής κρίσης

Ερχόμενες στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα από την Νότια Αμερική, η καλλιέργειά τους διαδόθηκε στην γηραιά ήπειρο τον 18ο αιώνα φτάνοντας στο απόγειό της τον 19ο αιώνα. Οι πατάτες καταναλώνονται ευρύτατα από το κοινό σε ποικίλες χώρες.

Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας

Από την ειδική ψυχολόγο Α. Χατζηδημητρίου*
Τι είναι Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας
Η επεισοδιακή υπερφαγία χαρακτηρίζεται από συνεχή κατανάλωση φαγητού. Οι περισσότεροι θα έχουν βρεθεί σε διακοπές τρώγοντας παραπάνω ποσότητα ή στο cinema τρώγοντας junk food αλλά σε καμία περίπτωση μεμονωμένα περιστατικά δεν θεωρούνται επεισόδια υπερφαγίας. Οι άνθρωποι που πάσχουν από επεισοδιακή υπερφαγία τρώνε κρυφά γιατί ντρέπονται για αυτή τη συμπεριφορά και ορκίζονται στον εαυτό τους ότι δεν θα ξαναγίνει.

Απλές συμβουλές για λιγότερο αλάτι στο πιάτο σας

Η 17η Μαΐου έχει ορισθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης. Είναι γνωστό ότι το αλάτι βοηθάει την ενίσχυση της γεύσης των πιάτων ή με πιο απλά λόγια νοστιμίζει τα φαγητά. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία.
Προκαλεί μείωση της ελαστικότητας των εσωτερικών ιστών, η οποία μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και η οποία με τη σειρά της, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Προκαλεί κατακράτηση νερού, η οποία επιδεινώνει την εμφάνιση κυτταρίτιδας και επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος.

Γνωριμία με την πιπερόριζα (ζιγγιβέρι, ginger)

Η ρίζα της πιπερόριζας (που ακόμα και στην Ελλάδα λέγεται συχνά τζίντζερ), είναι ένα δημοφιλές βότανο, στο οποίο αποδίδονται ιαματικές ιδιότητες , αλλά παράλληλα χρησιμοποιείται και στην μαγειρική. Είναι το υπόγειο ρίζωμα  ενός μικρού φυτού, που ανήκει στην οικογένεια Zingiberaceae, του γένους: Zingiber. Η Επιστημονική ονομασία είναι Zingiber officinale.

Παιδική δυσκοιλιότητα. Πως αντιμετωπίζεται;

Αρχικά θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε πως ορίζουμε την παιδική δυσκοιλιότητα. Εμφανίζεται λοιπόν όταν το παιδάκι σας δεν επισκέπτεται συχνά την τουαλέτα, όταν έχει δύσκολες κενώσεις, σκληρά κόπρανα ή ακόμα όταν παραπονιέται για έντονους πόνους κατά την διάρκεια της κένωσης. Η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη λύση ή στη μείωση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας, με τις φυτικές ίνες να αποτελούν το «κλειδί» της υπόθεσης.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τη χοληστερίνη;

Η χοληστερίνη είναι μία εξαιρετικά ωφέλιμη ουσία για τον ανθρώπινο οργανισμό, όταν βέβαια κυμαίνεται μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια. Λιπαρή και μαλακή, σαν κερί στην όψη. κυκλοφορεί στα αγγεία με σκοπό τη δημιουργία της μεμβράνης των κυττάρων και την παραγωγή ορμονών.

Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί και να την παράγει αλλά και να την προσλαμβάνει μέσα από ζωικές τροφές όπως το κρέας τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Η κατανάλωση των τροφών αυτών πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς η αύξηση της χοληστερίνης πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα ή αλλιώς η υπερλιπιδαιμία ευθύνεται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πόσο Αθώο είναι το Ροχαλητό;

Δεν κοιμάστε ποτέ βαθιά και νιώθετε κουρασμένοι το πρωί; Βλέπετε εφιαλτικά όνειρα, είστε πάντα σε εγρήγορση και διακατέχεστε μονίμως από νευρικότητα; Ροχαλίζετε και διακόπτετε η αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα;

Ε τότε, πάσχετε από το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας συνιστάται στη διακοπή της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου και είναι πολύ επικίνδυνο, επειδή επιβαρύνει τον καρδιακό ρυθμό και την οξυγόνωση του αίματος.

Πως μας προειδοποιεί το σώμα μας όταν είμαστε αγχωμένοι;

Οι εποχές που ζούμε ομολογουμένως ασκούν αφόρητη πίεση στους περισσότερους ανθρώπους και μας γεμίζουν με υπερβολικές δόσεις άγχους.

Ακόμη και όταν δεν το αισθανόμαστε το σώμα μας είναι εκείνο που αντιλαμβάνεται άμεσα την πίεση και στέλνει ηχηρό μήνυμα στον οργανισμό.

Ποιες τροφές επηρεάζουν την ψυχολογία και την διάθεσή μας;

Το γεγονός πως το φαγητό δεν αποτελεί μόνο ανάγκη αλλά κυρίως απόλαυση είναι σχεδόν κάτι που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί. Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν αυτή την παραδοχή ενώ συμπληρώνουν πως υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που σνδέονται με την καλή μας διάθεση, τον πόνο και το στρες.

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

8 μυστικά που κάνουν τον μεταβολισμό σας να “τρέχει”!

Ίσως να έχετε προσπαθήσει πολλές φορές να χάσετε βάρος, χωρίς να καταφέρετε να δείτε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά θα πρέπει να γνωρίζετε 8 μυστικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό επισπεύδοντας την διαδικασία απώλειας βάρους…

5 κοινά λάθη στον ύπνο μας που μπορούμε να αλλάξουμε

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την συνολική υγεία μας. Τόσο σημαντικός που καμία υγιεινή διατροφή ή άσκηση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα οφέλη ενός καλού ύπνου. Πολλές έρευνες έχουν συνδέσει την κακή ποιότητα του ύπνου με ασθένειες, όπως η προσωρινή απώλεια μνήμης, τα προβλήματα συμπεριφοράς, την αύξηση του σωματικού βάρους, τον διαβήτη και πολλά άλλα.

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

7 λόγοι για να τρώμε καρύδια καθημερινά!

της Μαρίας Παπαδοδημητράκη 
Οι ξηροί καρποί, ανάμεσά τους και τα καρύδια, υπήρξαν για πολλά χρόνια μια παρεξηγημένη κατηγορία τροφίμων λόγω του θερμιδικού τους φορτίου (μια χούφτα καρύδια, περίπου 30 γρ., δίνει 196 θερμίδες). Τα τελευταία χρόνια, όμως, πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την υψηλή διατροφική τους αξία και, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να αποτελέσουν μέρος ενός ισορροπημένου διαιτολογίου, αρκεί η ημερήσια κατανάλωση να μην ξεπερνά τις 1-2 μερίδες (30-60 γρ.). Πρόκειται για τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (2 γρ./30 γρ.), μέταλλα (μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, χαλκό) και βιταμίνες (Β6, Ε).

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Μαγείρεμα στην κατσαρόλα : πόσο υγιεινό είναι;

Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα θεωρείται ιδανικός τρόπος παρασκευής φαγητού, γιατί είναι δυνατόν να επιτρέψει το μαγείρεμα χωρίς μεγάλη ποσότητα λαδιού σε αντίθεση με τον φούρνο ή το τηγάνι, ενώ παρέχει την δυνατότητα του βρασίματος των υλικών στον ατμό, για πιο υγιεινές συνταγές και μαγειρέματα.

Η φρουκτόζη. Είναι καλύτερη από την ζάχαρη;

Η φρουκτόζη ή οπωροσάκχαρο είναι οργανική ένωση  και ανήκει στην ευρύτερη ομάδα των υδατανθράκων (μονοσακχαρίτες). Πρόκειται για ένα φυσικό σάκχαρο που συναντάται στα κυρίως στα φρούτα ενωμένος συνήθως με την γλυκόζη και θεωρείται ο γλυκύτερος μονοσακχαρίτης που βρίσκεται ελεύθερος στη φύση. Η φρουκτοζη μαζί με τη γλυκόζη αποτελούν τα 2 συστατικά του δισακχαρίτη  σακχαρόζης, της κοινής επιτραπέζιας ζάχαρης, καθώς επίσης και άλλων πολυσακχαριτών, όπως π.χ. της ινουλίνης. Τα τελευταία χρόνια επικράτησε η άποψη πως η φρουκτοζη είναι καλύτερης ποιότητας σάκχαρο από την κοινή μας ζάχαρη και προτάθηκε σαν φυσικό γλυκαντικό σε διαβητικούς ασθενείς. Είναι όντως καλύτερη από την ζάχαρη;

Οι τροφές με λυκοπένιο μειώνουν τις πιθανότητες εγκεφαλικού και εμφράγματος

Το λυκοπένιο είναι ένα έντονα κόκκινο καροτένιο, μια καροτενοειδής χρωστική ουσία.
 Οι πιο πλούσιες σε περιεκτικότητα λυκοπενίου τροφές είναι οι ντομάτες, τα σαγκουίνια, τα αγριοτραντάφυλλα, η παπάγια και το γκουάβα. Παρόλο που το καροτένιο χημικά ορίζεται ως καροτένιο, δεν έχει τη δράση της βιταμίνης Α. Το ενδιαφέρον γύρω από το λυκοπένιο δεν αναπτύχθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980 όταν βρέθηκε ότι η αντιοξειδωτική του δράση είναι διπλάσια αυτής του β-καροτένιου. Το καροτένιο υπάρχει στον ορό του ανθρώπινου οργανισμού και στο δέρμα καθώς και στο συκώτι, στα επινεφρίδια και στους πνεύμονες. Το γεγονός ότι το λυκοπένιο είναι το κυρίαρχο καροτενοειδές στον ανθρώπινο οργανισμό καταδεικνύει την ύψιστη βιολογική σημασία του για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού.