Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014

Πόνος στο γλουτό - Ισχιαλγία

Γράφουν η Ελένη Σκαρπαθάκη, Δρ Χειροπρακτικής & ο Σταύρος Σκαρπαθάκης, Δρ Χειροπρακτικής
Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στο γλουτό. Θα ασχοληθούμε με έναν από τους σημαντικότερους μύες στη συγκεκριμένη περιοχή του γλουτού τον απιοειδή μυ, που είναι μία από τις αιτίες που ευθύνονται για το άλγος στο γλουτό.

14 τρόποι για να αποφύγετε τις καρδιακές ασθένειες

Χρειάζεστε χειρουργική επέμβαση Αορτοστεφανιαίας Παράκαμψης (bypass); Πρόκειται για μία επέμβαση που μπορεί να θέλετε να παρακάμψετε και να επιλέξετε μια πιο συντηρητική θεραπεία.

Η επέμβαση ήταν επιτυχής, αλλά ο ασθενής πέθανε. Έτσι ξεκίνησε το 1962 η χειρουργική επέμβαση της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, το γνωστό bypass, όταν ο διάσημος Αμερικανός καρδιοχειρουργός David Sabiston, πρόεδρος του τμήματος χειρουργικής στην πανεπιστημιακή ιατρική σχολή του Duke, χρησιμοποίησε μόσχευμα που λήφθηκε από το πόδι του ασθενούς και το σύνδεσε με την ανιούσα αορτή για να παρακάμψει την φραγμένη δεξιά στεφανιαία αρτηρία κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης ανοιχτής καρδιάς.

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Μικρά μυστικά υγείας για το πιάτο μας!

Μπανάνα: Πλούσια σε κάλιο, που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και βοηθάει στην αποβολή του υπερβολικού νατρίου από τον οργανισμό.
Μαύρη σοκολάτα: Όταν καταναλώνεται με μέτρο μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης.
Πλήρη τυριά: Αυτά τα τυριά έχουν πολλές θερμίδες και πολύ αλάτι και αν δεν καταναλώνονται με μέτρο ανεβάζουν την αρτηριακή πίεση. Όμως ένα μικρό κομμάτι τυρί μετά από κάθε κύριο γεύμα συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας και στην αναδόμηση της αδαμαντίνης των δοντιών.

Παυσίπονα: γιατί κάνουν κακό και πως να τα αντικαταστήσετε με φυσικά

Τα φάρμακα ποτέ δεν θεραπεύουν μια πάθηση. Απλώς κατασιγάζουν τις διαμαρτυρίες της φύσης και καταπνίγουν τις προειδοποιητικές ενδείξεις που προσφέρει, όταν οι νόμοι της παραβιάζονται. Όλες οι τοξικές ουσίες, παρότι τη στιγμή που τις λαμβάνουμε μετριάζουν τα συμπτώματα, κάποια στιγμή «χτυπάνε την πόρτα». Ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει, αλλά η υγεία του ασθενή επιδεινώνεται, παρότι μπορεί να μην το συνειδητοποιεί εκείνη τη στιγμή.
Daniel H. Kress, M.D

Άμμος και πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα ή στη χολή – φυσική αντιμετώπιση!

Η λιθίαση, όπως λέγεται επιστημονικά, είναι η δημιουργία ενός ή περισσότερων λίθων, μικρών ή μεγαλύτερων, μέσα σε κάποιο από τα όργανα του ουροποιητικού μας συστήματος, ή στη χολή.
Ανάλογα με το που εντοπίζεται ο λίθος και για διαφορετικές αιτίες, έχουμε λιθίαση των νεφρών, των ουρητήρων, της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας, ή της χολής.

Μπαχαρικά & βότανα: Μεγαδόσεις υγείας και γεύσης

Το «χόρτο του Θεού» λέγεται… λουίζα!

Αρχικά θα σάς μαγέψουν τα μικρά ανθάκια που στολίζουν αυτόν τον όμορφο φυλλοβόλο θάμνο, άλλοτε λευκά, μοβ ή ανοιχτόχρωμα πράσινα. Στη συνέχεια, η όσφρησή σας θα συλλάβει εκλεπτυσμένες λεμονάτες εσάνς να δροσίζουν ευχάριστα τον χώρο, ενώ όταν βράσετε τα λογχοειδή πράσινα φύλλα της, θα γευτείτε στον ουρανίσκο σας μια ευχάριστα ξινή γεύση που θα σάς χαρίσει ευεξία.

Πως να ξεχωρίσετε τη συναισθηματική από την πραγματική πείνα

Η Πραγματική Πείνα:
Είναι σταδιακή: Το στομάχι γουργουρίζει και στέλνει κατά διαστήματα μηνύματα, ότι ήρθε βιολογικά η ώρα για φαγητό.
Σχετίζεται με διάφορα φαγητά: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις ως προς τι θα θέλατε να φάτε και είμαστε ανοιχτοί/ές σε πολλές διατροφικές επιλογές.

Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Η κατανάλωση κρέατος βασική αιτία για καρκίνο

Το τσιγάρο και η κατανάλωση κρέατος και προϊόντων του αποτελούν τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης καρκίνου. 
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients και αξιοποίησε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε σχέση με την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου.

Οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι συμβάλουν στη μείωση των πόνων στη μέση

H μέση ωστόσο, είναι το αδύνατο σημείο των περισσότερων αθλουμένων και δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποφέρουν από πόνους στην ευαίσθητη αυτή περιοχή. 
Δύο βασικά είδη ασκήσεων που μπορεί να τη βοηθήσουν αποτελούν οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι.

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Υγεία, Νόσος και Στρες. Γιατί αρρωσταίνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να παραμείνουμε υγιείς.

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς 
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
Ειδικός στα Χρόνια Νοσήματα και στις Διαταραχές του Μεταβολισμού
Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης
Είναι εύκολο να παρατηρήσει κανείς ότι η προδιάθεση να αρρωστήσουμε αυξάνει σημαντικά μετά από περιόδους στρες.
Όσο πιο έντονο το στρες και όσο μεγαλύτερη η διάρκεια του τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα να νοσήσουμε.
Σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ) πάνω από το 90% των επισκέψεων σε γιατρούς στις ΗΠΑ οφείλονται σε νοσήματα που σχετίζονται με το στρες!

Πως οι εταιρίες Fast Food εθίζουν τον κόσμο στα προϊόντα τους.

Οι εταιρείες fast food έχουν σημειώσει συγκλονιστική άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες. Πώς όμως καταφέρνουν, παρά τη γενική γνώση των ανθρώπων ότι τα προϊόντα που προσφέρουν είναι βλαβερά για τον ανθρώπινο οργανισμό, να συνεχίζουν να διατηρούν την τεράστια πελατεία τους; 
Όπως υποδεικνύει ένα νέο βιβλίο, του ερευνητικού δημοσιογράφου Μάικλ Μος, με τίτλο «Salt, Sugar, Fat», οι εταιρείες ακολουθούν ένα συγκεκριμένο σχέδιο, ειδικά σχεδιασμένο έτσι ώστε να λανσάρουν τα φαγητά τους, εστιάζοντας στην ψυχολογία των πελατών τους και στην επιθετική πολιτική ενάντια σε κάθε επίμαχό τους. Όπως αναφέρει η DailyBeast, αυτά είναι τα σημαντικότερα στοιχεία που καθιστούν τις εταιρείες fast food κυριολεκτικά αχτύπητες. 

6 απορίες για τα κατεψυγμένα λαχανικά!

Τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι λιγότερο θρεπτικά; 
Τα αποτελέσματα της μελέτης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), που συνέκρινε τη διατροφική ποιότητα νωπών (φρέσκων δύο ή περισσότερων ημερών) και κατεψυγμένων λαχανικών, επιβεβαιώνουν τα δεδομένα της διεθνούς βιβλιογραφίας. Αυτό σημαίνει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά φαίνεται να μην υστερούν διατροφικά σε σχέση με τα νωπά (δύο ή και περισσοτέρων ημερών) μετά τη συγκομιδή τους, με την προϋπόθεση ότι όλες οι διαδικασίες συγκομιδής, επεξεργασίας, ψύξης και συντήρησης υπό κατάψυξη έχουν γίνει σωστά. Η μόνη καλύτερη επιλογή των λαχανικών αυτών είναι το να έχετε δικό σας κήπο και να καταναλώνετε κατευθείαν φρεσκοκομμένα λαχανικά. 

6 φυσικές θεραπείες για τον πονόδοντο!

Σκόρδο Το σκόρδο είναι μία από τις αποτελεσματικές θεραπείες για την ανακούφιση από τον πόνο του πονόδοντου . Μπορείτε να αναμίξετε λίγο θαλασσινό αλάτι με λιωμένο σκόρδο και βάλτε το μείγμα στην περιοχή του πόνου . Μασώντας μια σκελίδα σκόρδο την ημέρα το πρωί θα βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια υγιή, αλλά θα πρέπει μάλλον να χρησιμοποιήσετε μετά ένα φυσικό στοματικό διάλυμα για να αφαιρέσετε τη μυρωδιά.

Βασιλικός: Δροσερός και πιπεράτος!

Ήρθε από την Ανατολή, εγκαταστάθηκε στη Μεσόγειο, απλώθηκε σύντομα στο Βορρά και ταξίδεψε με τον Κολόμβο στο Νέο Κόσμο. Ιταλοί και Έλληνες τον αγαπούν όσο κανένα άλλο αρωματικό, για το… βαρύ γλυκό άρωμά του και την πιπεράτη όσο και δροσερή του γεύση.