Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Τι προδίδουν τα μάτια μας!!!!

Πολλές φορές έχουμε διαπιστώσει οτι όταν δεν αισθανόμαστε καλά έχουμε θολά μάτια και κόκκινα, όπως και όταν έχουμε μια ίωση μαζί με πυρετό αντιμετωπίζουμε την ίδια κατάσταση.  Ορισμένες όμως φορές τα μάτια μας δείχνουν ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε διάφορες άλλες παθήσεις πιο σοβαρές.

Διαβήτης
Η ραγδαία και ανεξήγητη αλλαγή στην οπτική οξύτητα μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη. Το ίδιο και το θόλωμα της όρασης, που μπορεί να συμβεί όταν το σάκχαρο εισδύσει στον οφθαλμικό φακό, αλλάζοντας το σχήμα του.  Η εξέταση μπορεί επίσης να αποκαλύψει λευκές κηλίδες σαν κρυστάλλους στον αμφιβληστροειδή, κηλίδες αίματος ή αλλαγές στην εμφάνιση των αγγείων του.  Αυτά μπορεί να είναι κάποια από τα σημάδια της εμφάνισης του διαβήτη.
 Νόσος του Graves
Είναι μια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα.  Προκαλεί εξόφθαλμο, δηλαδή τα μάτια μας μπορεί να έχουν μια τάση να πετάγονται προς τα έξω, περιορισμό των οφθαλμικών κινήσεων, διπλωπία, όταν δηλαδή βλέπουμε διπλά πράγματα και σε σοβαρές περιπτώσεις αλλοιώσεις στο οπτικό νεύρο.
Υπέρταση
Η υπέρταση προκαλεί χαρακτηριστικές βλάβες στα αγγεία του ματιού, με τις αρτηρίες να παρουσιάζουν σκλήρυνση και να «μπερδεύονται» με τις υποκείμενες φλέβες. Η πολύ μεγάλη υπέρταση μπορεί να προκαλέσει ρήξη και αιμορραγία στα αγγεία του ματιού.  Στα αρχικά τους στάδια, τα προβλήματα αυτά δεν επηρεάζουν την όραση.
Εγκεφαλικό επεισόδιο
Η αιμορραγία ή η θρόμβωση σε μια αρτηρία του εγκεφάλου προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να ανιχνευθεί με εξέταση του οπτικού πεδίου. Η αιφνίδια απώλεια της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη εγκεφαλικού.  Μπορούμε να διαπιστώσουμε σε πιο κομμάτι έχουμε πρόβλημα ανάλογα με το μάτι που έχουμε το πιο σοβαρό πρόβλημα, συσχετίζοντάς το συνήθως με το τμήμα του εγκεφάλου στο οποίο έχει εκδηλωθεί το εγκεφαλικό.
Σκλήρυνση κατά πλάκας
Είναι μία χρόνια, νευρολογική, αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό σύστημα.  Το θόλωμα της όρασης ή η διακοπτόμενη απώλειά της είναι ύποπτες ενδείξεις για σκλήρυνση κατά πλάκας, που οφείλονται στο ότι η νόσος προσβάλλει το οπτικό νεύρο και προκαλεί προβλήματα στις οφθαλμικές κινήσεις και απώλεια της όρασης.
Λύκος και ρευματοειδής αρθρίτιδα
Οι δύο αυτές παθήσεις είναι αυτοάνοσα νοσήματα τα οποία καταστρέφουν τους ιστούς του οργανισμού μας.  Και οι δύο παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν ξηροφθαλμία, καθώς και φλεγμονή στον σκληρό χιτώνα του ματιού.
Σαρκοείδωση
Είναι μία ασθένεια που προσβάλλει τους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, τις αρθρώσεις και τα μάτια.  Προκαλεί κοκκιώματα.  Τα κοκκιώματα είναι μικροσκοπικές συσσωρεύσεις κυττάρων που μοιάζουν με κόκκους άμμου ή ζάχαρης και μπορεί να αυξηθούν σε μέγεθος ή να αθροιστούν πολλές μαζί σε ένα όργανο, προκαλώντας διάφορα συμπτώματα.  Η σαρκοείδωση μπορεί να προκαλέσει στα μάτια την επονομαζόμενη ιριδοκυκλίτιδα, διαταραχή που αφορά την ίριδα και χαρακτηρίζεται από ερεθισμό, πόνο και θολή όραση.
  Αναφορές:
healthierworld.gr
http://www.superfoods.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου