Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Τι είναι ημικρανία και πως μπορούμε να ελαφρύνουμε τις επιπτώσεις της.

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα πονοκεφάλου, με κυριότερη μορφή αυτή της ημικρανίας.  Ο πόνος της ημικρανίας εντοπίζεται στο μισό του κεφαλιού, συχνά στην περιοχή πίσω από το ένα μάτι και τον κρόταφο.  Μπορεί επίσης να είναι αισθητός σε άλλα σημεία όπως στην κορυφή του κεφαλιού, στο πίσω μέρος του κεφαλιού ή και στον αυχένα.  Ενώ πολλές φορές ο πόνος, εξαιτίας της έντασής του μπορεί να είναι αισθητός σε όλο το κεφάλι.
 Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ημικρανία έχουν παρατηρήσει ότι ο πόνος αλλάζει πλευρά από κρίση σε κρίση, χωρίς να διατηρείται σταθερός.  Η ημικρανία σχεδόν όλες τις φορές που εμφανίζεται συνοδεύεται και από μια σειρά άλλων ενοχλήσεων, όπως είναι η υπερευαισθησία στο φώς, στους έντονους ήχους, ενώ ορισμένες φορές μπορεί να παρουσιάζεται και τάση για έμετο.  Πριν την εμφάνιση της ημικρανίας έχουμε κάποια πρόδρομα σημάδια όπως είναι αντιμετώπιση προβλημάτων στην όραση, όπως θάμπωμα στην όραση ενώ υπάρχει και μούδιασμα στα άκρα καθώς και μια γενικότερη αλλαγή στην διάθεση.
Τι προκαλεί τις ημικρανίες
Οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά από έρευνες από τις οποίες δεν έχουν διαπιστώσει τι μπορεί να προκαλέσει μια ημικρανία.  Το μόνο που έχουν κάνει είναι μια σειρά από υποθέσεις για το που μπορεί να οφείλεται.  Το άγχος είναι ένας μεγάλος παράγοντας για τις ημικρανίες, ενώ κάποιες τροφές μπορούν να ενεργοποιήσουν την ημικρανία σε πολλούς ανθρώπους.  Οι πιο επιρρεπείς στις κρίσεις ημικρανίας είναι οι  γυναίκες, καθώς περνούν ορμονικές αλλαγές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν ημικρανία.  Κάποια φάρμακα επίσης έχουν θεωρηθεί υπεύθυνα για την πρόκληση ημικρανίας.
Τι μπορεί να βοηθήσει
Έχει παρατηρηθεί ότι τα μειωμένα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα σχετίζονται με την εμφάνιση ημικρανιών, καθώς και ότι η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη B2) μπορεί να μειώσει την ένταση των ημικρανιών κρίσεων, έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει ότι η Β2 μπορεί να οδηγήσει στην μείωση των συμπτωμάτων των ημικρανιών. Γι’ αυτό, συμπληρώματα μαγνησίου και ριβοφλαβίνης δίνονται σε ασθενείς στο πλαίσιο της πρόληψης.  Ενώ κάποιες αναφορές γίνονται και για τον ρόλο που μπορεί να έχει η Βιταμίνη Β12 στην αντιμετώπιση της κρίσης ημικρανίας.
Αναφορές:
·         wikipedia.org
·         archive.in.gr
·         en-gr.com
·         nutrilabs.gr
http://www.superfoods.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου