Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Τι είναι φυτικές ίνες και που μας ωφελούν!!!

Με τον όρο φυτικές ίνες ή ακατέργαστες ίνες ή διαιτητικές ίνες εννοούμε το σύνολο των οργανικών συστατικών των μεμβρανών των φυτικών κυττάρων, οι οποίες παραμένουν κατά την χημική ανάλυση των τροφίμων μετά την απομάκρυνση της πρωτεΐνης και του λίπους. Στις φυτικές ίνες περιλαμβάνονται η κυτταρίνη, οι ημικυτταρίνες και άλλα συστατικά των κυτταρικών τοιχωμάτων όπως η λιγνίνη και οι πηκτίνες.
 Χωρίζονται σε δυο κατηγορίες τις  διαλυτές και τις μη-διαλυτές.  Οι μη-διαλυτές ίνες, βρίσκονται στα δημητριακά, στους σπόρους, στους ξηρούς καρπούς και σε πολλά λαχανικά κλπ..  Η δομή τους είναι σκληρή και δεν διαλύονται στο νερό, καθώς περνάνε από το γαστρεντερικό σύστημα.  Οι διαλυτές φυτικές ίνες, από την άλλη, βρίσκονται στη βρώμη, τα όσπρια, το κριθάρι και σε μερικά φρούτα.  Διαλύονται στο νερό και δημιουργούν μία ουσία σαν ζελέ στον γαστρεντερικό σωλήνα, το βασικό αποτέλεσμα του οποίου είναι η επιβράδυνση της απορρόφησης του σακχάρου στο αίμα.  Επιπλέον, οι διαλυτές ίνες, όταν καταναλώνονται συχνά, φαίνεται ότι ρίχνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης LDL.  Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν σημαντικά στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.
Οι φυτικές ίνες που καταναλώνουμε φτάνουν στο παχύ έντερο, όπου υφίστανται μερική ή ολική ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου.  Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης παράγονται διάφορα παραπροϊόντα και λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου.  Οι ευεργετικές συνέπειες των φυτικών ινών στην υγεία οφείλονται στη συνδυασμένη δράση της διαδικασίας ζύμωσης και της παραγωγής των ανωτέρω παραπροϊόντων.
Οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να καθυστερήσουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα και της απόκρισης της ινσουλίνης.  Η κατανάλωσή τους μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από διαβήτη να ρυθμίζουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.
Η χρήση των φυτικών ινών στην διατροφή είναι απαραίτητη, παρόλα αυτά η λήψη τους θα πρέπει  να γίνεται προοδευτικά καθώς η απότομη πρόσληψη μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό, τυμπανισμό και κράμπες στο στομάχι .  Ο οργανισμός υγείας συνιστά την κατανάλωση από 25-30 gr. φυτικών την ημέρα, ενώ καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει είναι αναγκαία η μεγαλύτερη πρόσληψη φυτικών ινών καθώς το πεπτικό σύστημα επιβραδύνει την λειτουργία του.  Ενώ είναι σημαντικό μαζί με την κατανάλωση των φυτικών ινών να καταναλώνουμε και σημαντικές ποσότητες νερού καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να κινηθούν καλύτερα στον πεπτικό σωλήνα οι τροφές.
Αναφορές:
·         Wikipedia.org
·         eufic.org
·         menshealth.gρ
·         nhs.uk
·         betterhealth.vic.gov.au
http://www.superfoods.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου