Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Μυστικά για να ελέγξετε την όρεξη σας

Η απώλεια βάρους και διατήρηση της περιλαμβάνει τη στενή παρακολούθηση όχι μόνο στο τι τρώτε, αλλά και γιατί τρώτε. Οι ειδικοί στην απώλεια βάρους – συμπεριλαμβανομένων των εγγεγραμμένων διαιτολόγων και ψυχολόγων – μοιράζονται τις συμβουλές τους για το πώς μπορείτε να κρατήσετε την πείνα σας υπό έλεγχο και να παραμείνετε σε καλό δρόμο όσον αφορά την υγεία σας και τους στόχους της φυσικής σας κατάστασης.



Αλλάξτε τον τρόπο σκέψης σας

Όταν πρόκειται να κάνετε υγιείς, ορθολογικές επιλογές τροφίμων που θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά για τα καλά, σημασία έχει το τι σκέφτεστε, σύμφωνα με τον Michael Mantell, Ph.D. – Ανώτερος Σύμβουλος Fitness για Συμπεριφοριστικές Επιστήμες του ACE και ειδικός στην απώλεια βάρους. «Τα άτομα που καταφεύγουν στη συναισθηματική πείνα λανθασμένα πιστεύουν σκέψεις όπως ‘Είναι εντάξει να φάω, διότι όλοι οι άλλοι το κάνουν, έτσι κι αλλιώς σπάνια τρώω αυτό το είδος φαγητού’». Θα πρέπει να αντικαταστήσουν αυτό το είδος σκέψης με τις πιο ακριβείς, λογικές και ορθολογικές σκέψεις, υπενθυμίζοντας τον εαυτό τους ότι μπορούν να τρώνε ότι θέλουν ή μπορούν να είναι πιο αδύνατοι, αλλά όχι και τα δύο».


Αποτρέποντας τις λιγούρες προτού εμφανιστούν

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποτρέψετε ένα περίπατο στην κουζίνα είναι να εμποδίσετε τις λιγούρες με την κατανάλωση τροφίμων πυκνής θρεπτικής αξίας, όπως το αβοκάντο, ο λιναρόσπορος, ο σολομός, το κινόα, ο αμάραντος, τα μούρα, οι ξηροί καρποί, τα λαχανικά και τα όσπρια, τα οποία θα σας ικανοποιήσουν, λέει η διαιτολόγος και μοντέλο του περιοδικού Oxygen, Tiffani Bachus. “Αυτά τα τρόφιμα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν και να θρέψουν το σώμα, αφήνοντας σας χορτάτους και ψυχικά σταθερούς. Εάν αντιμετωπίζετε λιγούρες, οι πιθανότητες είναι ότι μπορεί να υπάρχει μια ανισορροπία από ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά.»


Πίνετε πράσινο τσάι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας

Διατηρώντας μία σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στο να κρατήσετε την όρεξη σας υπό έλεγχο. Το πράσινο τσάι συσκευάζει ένα επιπλέον όφελος καθώς περιέχει το αμινοξύ θεανίνη, το οποίο φέρνει την ψυχική ηρεμία και εγρήγορση, βοηθώντας σας να έχετε επίγνωση του περιβάλλοντος σας ώστε να μην καταφεύγετε στην υπερφαγία, λένε οι διαιτολόγοι και συγγραφείς του “The Secret to Skinny”, Lyssie Lakatos και Tammy Lakatos Shames. Το πράσινο τσάι περιέχει επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), η οποία βοηθά στο να φέρει μια αίσθηση κορεσμού με την αύξηση της ορμόνης χοληκυστοκινίνης. Βοηθά επίσης στο να διατηρηθεί το σάκχαρο στο αίμα σταθερό χάρη στις κατεχίνες του, αποφεύγοντας έτσι τη συντριβή του σακχάρου στο αίμα καθώς και τη λιγούρα για κατανάλωση ενός γλυκού που έρχεται με αυτό.


Μην αφήνετε τα συναισθήματα σας να σας επηρεάζουν

«Ξεκινώντας από μια νεαρή ηλικία, πολλά άτομα μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το φαγητό ως έναν τρόπο για να αντιμετωπίσουν και να ξεφύγουν από τα προβλήματα της ζωής, να βρουν παρηγοριά ή για να ανταμείψουν επιτυχίες τους, το οποίο μπορεί να είναι ένα πρόβλημα για τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος», λέει η διαιτολόγος και προσωπική γυμνάστρια Ruth Frechman, συγγραφέας του «The Food is My Friend Diet». «Όταν πρόκειται για τη συναισθηματική κατανάλωση, το μυαλό βρίσκεται πάνω από την ύλη, και ξεκινά με την απόφαση να αναλάβει τον έλεγχο και να βρει το κίνητρο για δράση». Η Frechman μοιράζεται τα 4 βήματα που χρησιμοποιεί με τους πελάτες για να τους βοηθήσει να περιορίσουν τη συναισθηματική κατανάλωση:

  - Αναγνωρίστε τη συναισθηματική κατανάλωση και εντοπίστε το συναίσθημα. Είναι κατάθλιψη, ανία, άγχος; Πολλά άτομα δεν είναι σε αρμονία με τα συναισθήματα τους.

  - Εκφράστε το συναίσθημα σας σε ένα φίλο ή μια φίλη, σε ένα κατοικίδιο ζώο ή στον εαυτό σας γραπτώς, ξεκινώντας με το «Νιώθω…».

  - Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε το συναίσθημα. Είμαστε άνθρωποι με πολλά συναισθήματα. Νιώστε το και στη συνέχεια προχωρήστε.

  - Αγαπήστε τον εαυτό σας. Πείτε στον εαυτό σας ότι χρειάζεται να ακούσει. Αντί να στραφείτε στο φαγητό για να ξεχάσετε ή να ξεφύγετε, λέγοντας στον εαυτό σας αυτό που χρειάζεται θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Στηρίζοντας τον εαυτό σας βάζει το μυαλό σας σε ηρεμία και σας αφαιρεί την ανάγκη για κατανάλωση φαγητού.


Πηγή: Acefitness.org,  http://www.fit-blaster.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου