Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα πιο βασικά θρεπτικά συστατικά, και είναι απαραίτητη σε πολυάριθμες λειτουργίες του σώματος. Αποτελείται από τη σύνδεση 20 αμινοξέων.
Κάποια από αυτά μπορούν να συντεθούν επαρκώς από τον οργανισμό, και κάποια άλλα πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της τροφής.
Οι βασικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη είναι το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, τα φιστίκια κ.α.
Έχει συζητηθεί ιδιαίτερα η διαφορά της πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης και αυτή της φυτικής προέλευσης. Η αλήθεια είναι ότι η ζωικής προέλευσης είναι υψηλότερης ποιότητας, περιέχει όλα τα αμινοξέα σε μεγαλύτερες ποσότητες και στη σωστή αναλογία, ωστόσο οι τροφές αυτές περιέχουν και αρκετό λίπος. Η πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης έχει και αυτή όλα τα αμινοξέα, ωστόσο θεωρείται χαμηλότερης ποιότητας επειδή υπάρχουν σε μικρότερες συγκεντρώσεις, και πιθανόν σε ανεπαρκής ποσότητα.
Η κύρια λειτουργία της πρωτεϊνης είναι να δημιουργεί και να επανορθώνει ιστούς. Για παράδειγμα, επανορθώνει τους μύες μετά από την άσκηση, και είναι η βάση για την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, αλλά και οποιουδήποτε άλλου ιστού του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου