Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Συνδυάζοντας άσκηση και αδυνάτισμα

Ο συνδυασμός άσκησης και δίαιτας, είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αδυνατίσματος, αλλά και ο ενδεδειγμένος τρόπος διατήρησης της σωματικής υγείας. Τι είδους άσκηση όμως πρέπει να εκτελείται;
Η μείωση του λίπους και κατ’ επέκταση του σωματικού βάρους, προϋποθέτει ένα πρόγραμμα άσκησης που να βασίζεται στην αερόβια προπόνηση. Η αερόβια προπόνηση εκτελείται με τρέξιμο ή περπάτημα, ποδήλατο, ελλειπτικό, κολύμβηση, σκι κτλ. Αυτές είναι οι κατάλληλες μορφές άσκησης για την άμεση καύση λίπους.
Οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να εκτελούνται σε συγκεκριμένη ένταση για να χρησιμοποιείται ως ενέργεια (σαν «βενζίνη» δηλαδή) το λίπος. Η ένταση αυτή υπολογίζεται βάση των καρδιακών παλμών την ώρα της άσκησης. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει η άσκηση να εκτελείται περίπου στο 65% των μέγιστων καρδιακών παλμών. Για παράδειγμα:
Γυναίκα 30 ετών
- Μέγιστοι Καρδιακοί Παλμοί: 220-30=190
= Άρα το 65% του 190 είναι περίπου 125 παλμοί
Επομένως η γυναίκα αυτή, όποια αερόβια δραστηριότητα και αν επιλέξει να κάνει, θα πρέπει να κινείται γύρω στους 125 καρδιακούς παλμούς.
Η διάρκεια της αερόβιας άσκησης θα πρέπει να είναι μεγάλη και χωρίς διάλειμμα ενδιάμεσα. Το σώμα «καίει» σχεδόν εξ’ ολοκλήρου λίπος μετά τα πρώτα 10 λεπτά, επομένως 30-45 λεπτά άσκησης ανάλογα με την περίπτωση, είναι ιδανική διάρκεια.
Επιπλέον, στη διαδικασία του αδυνατίσματος επιβάλλεται να εκτελείται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα μυϊκή ενδυνάμωση (βάρη). Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η μυϊκή μάζα και η δύναμη, αποφεύγεται η «χαλάρωση» και αυξάνεται ο μεταβολισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου