Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Πως καίγεται το λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης;

Οι δύο βασικές πηγές ενέργειας του σώματος είναι τα λίπη και οι υδατάνθρακες. Ουσιαστικά τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν τη «βενζίνη» του σώματος για να εκτελεστεί η άσκηση.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης χρησιμοποιούνται διάφορες πηγές ενέργειας. Το λίπος «καίγεται» ως επί το πλείστον με αερόβιες δραστηριότητες χαμηλής ή μέτριας έντασης, με μεγάλη διάρκεια. Τέτοιες μορφές άσκησης είναι το περπάτημα, το jogging, το κολύμπι, η ποδηλασία, το σκι, η κωπηλασία κ.α. όταν εκτελούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Στα πρώτα λεπτά της αερόβιας άσκησης χρησιμοποιούνται σαν κύρια πηγή ενέργειας οι υδατάνθρακες. Μετά τα 10-15 λεπτά άσκησης χαμηλής ή μέτριας έντασης, το σώμα «καίει» σχεδόν εξ ολοκλήρου λίπος. Για αυτό, άτομα που θέλουν να μειώσουν το σωματικό τους λίπος, συστήνεται να εκτελούν το αερόβιο πρόγραμμά τους συνεχόμενο και όχι διακεκομμένο. Δηλαδή αν πρέπει να εκτελεστεί 40 λεπτά jogging, είναι αποτελεσματικότερο να γίνει συνεχόμενο, παρά να χωριστεί σε 20' στην αρχή και 20' στο τέλος της προπόνησης.
Επιπλέον, σημαντικό στοιχείο αποτελεί ότι τα πιο γυμνασμένα άτομα, παρουσιάζουν αυξημένη ικανότητα στην καύση λίπους, σε σχέση με τα πιο αγύμναστα. Αυτό σημαίνει ότι με την τακτική άσκηση, το σώμα γίνεται όλο και πιο αποτελεσματικό στον μεταβολισμό των λιπών.

πηγή: http://www.askisi.eu/diatrofi/331-ta-lipara-stin-kathimerini-askisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου