Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Ιπποφαές: Ένα φυτό δυναμίτης υγείας!

Φανταστείτε ένα φυτό εφοδιασμένο με τον εκρηκτικότερο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών. Το ιπποφαές μπορεί κάλλιστα να αποκαλεστεί φυτό-φαρμακείο ή υπερτροφή με μια ιστορία που ξεκινά ήδη από τα χρόνια των παγετώνων!
Λίγη ιστορία
Το όνομά του προέρχεται από τις λέξεις Ιππος και φάος (φώς, λάμψη) και σημαίνει «λαμπερό άλογο». Το ονόμασαν έτσι τα στρατεύματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα οποία παρατήρησαν ότι τα τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν ιπποφαές, ανάρρωναν πιο γρήγορα και το τρίχωμά τους αποκτούσε μεγαλύτερη λάμψη. Σύμφωνα με μύθους της αρχαιότητας, τα φύλλα του ιπποφαές ήταν η τροφή που προτιμούσε ο Πήγασος διότι ενίσχυε της πτητικές του ικανότητες! Σήμερα, το ιπποφαές θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα όπλα που έχει στη φαρέτρα της η σύγχρονη ιατρική.
Τι είναι το ιπποφαές
Το ιπποφαές είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των Ελαιαγνοειδών και στο γένος Hippophae L. Συνολικά, υπάρχουν 6 είδη και 12 υποείδη ιπποφαούς. Το πιο κοινό είδος είναι το είδος Hippophae Rhamnoides που είναι αυτοφυές στην Ευρώπη από τη Νορβηγία έως την Ισπανία αλλά και στην Ασία έως και την Ιαπωνία και τα Ιμαλάϊα. Το είδος αυτό έχει πράσινα λογχοειδή φύλλα. Είναι φυτό δίοικο και άλλα φυτά είναι αρσενικά, ενώ άλλα θηλυκά. Στα αρσενικά φυτά εμφανίζονται καφετί άνθη. Στα θηλυκά εμφανίζονται πορτοκαλί καρποί που είναι πλούσιοι σε έλαια.
Στους σπόρους και στη σάρκα του καρπού εμπεριέχονται 190 θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, φυτικά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, χάρη στα οποία, το φυτό, χρησιμοποιείται στη φαρμακοβιομηχανία και στην κοσμετολογία. Παράλληλα, χρησιμοποιείται στην ποτοποιία και στη βιομηχανία τροφίμων.
Που συναντάμε το ιπποφαές
Το φυτό το συναντάμε σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης και της Ασίας. Μπορεί να αναπτυχθεί σε βουνά, σε παραθαλάσσιες περιοχές και σχεδόν ερημικές περιοχές, με χαμηλά επίπεδα βροχόπτωσης. Στη δυτική και βόρεια Ευρώπη το συναντάμε σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου η υψηλή περιεκτικότητα του νερού σε αλάτι δεν επιτρέπει σε άλλα φυτά να αναπτυχθούν, σε αντίθεση με το ιπποφαές που έχει υψηλή ανθεκτικότητα στο αλάτι.
Ιδιότητες του ιπποφαές
Για αιώνες, στην κεντρική και νοτιοανατολική Ασία, το ιπποφαές έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική ώστε να αποτρέψει και να θεραπεύσει ποικιλία ασθενειών. Σήμερα, εκτός από την προστασία από τη διάβρωση του εδάφους που προσφέρει, το φυτό είναι κυρίως προσφιλές, για τον καρπό ο οποίος περιέχει βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και άλλα θρεπτικά συστατικά, έλαια πλούσια σε βασικά λιπαρά οξέα και άλλα ωφέλιμα συστατικά. Τα φύλλα επίσης χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ενός πολυβιταμινούχου αφεψήματος. Η λίστα των προϊόντων που μπορούν να παραχθούν από το ιπποφαές είναι μεγάλη και περιλαμβάνει χυμούς, μαρμελάδες, φαρμακευτικές και καλλυντικές κρέμες και έλαια, συμπληρώματα διατροφής, ποτά.
Οφέλη για την υγεία
Εφαρμογές του ιπποφαές για θεραπευτικούς σκοπούς έχουν καταγραφεί στην Ασία και την Ευρώπη. Κλινικές δοκιμές για θεραπευτικές χρήσεις ξεκίνησαν στη Ρωσία το 1950. Οι πιο σημαντικές φαρμακευτικές λειτουργίες που σχετίζονται με το ιπποφαές είναι: Αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, ανακούφιση πόνου, επαναδημιουργία του ιστού. Περισσότερα από 10 φαρμακευτικά σκευάσματα έχουν παραχθεί από το ιπποφαές στην Ευρώπη και την Ασία και είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές όπως υγρή, σκόνη, έμπλαστρο, μεμβράνη, κρέμα, χάπι, υγρό εντριβής, υπόθετο και σπρέι.

πηγή : http://ensomati.gr/item/ippofaes.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου