Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Μπαχαρικά και φρούτα για το τέλειο σώμα.

Το ακόλουθο άρθρο αν και δεν έχει σχέση ακριβώς με τα βότανα θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε το σώμα που θέλετε απλά και υγιεινά:

Μπαχαρικά

Η αμερικανική ενδοκρινολογική εταιρεία υποστηρίζει ότι η χρήση σκόρδου και πιπεριού στο μαγείρεμα, μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί το υπερβολικό φαγητό. Υπέρβαρα άτομα που προσέθεσαν στο φαγητό τους μπαχαρικά (χωρίς θερμίδες) έχασαν κατά μέσο όρο 15 κιλά σε 6 μήνες, σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου που έχασε 2 κιλά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα μπαχαρικά βοήθησαν τα άτομα αυτά να επικεντρωθούν στη γεύση και την οσμή του φαγητού. Το φαγητό έγινε πιο απολαυστικό, ένιωθαν «γεμάτοι» πιο γρήγορα, ώστε τελικά κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα. Αφετέρου, η όσφρηση του πιάτο θεωρήθηκε πολύ σημαντική, καθώς το 90% όσων γευόμαστε καθορίζεται από το τι μυρίζουμε.

Εποχικότητα

Το καλοκαίρι ευνοεί την αγορά εποχιακών προϊόντων. Οι αγορές και τα μανάβικα είναι γεμάτα με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, που θα δείτε μόνο αυτή την εποχή του έτους. Αναλογικά βέβαια, τα προαναφερθέντα συνιστούν και πιο οικονομικές διατροφικές επιλογές, σε σχέση με το κρέας. Επιπλέον, αμφότερα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα βασικά θρεπτικά συστατικά, που μας βοηθούν να βελτιστοποιήσουμε τη διατροφή μας αυτό το καλοκαίρι.
Τα γλυκά, ώριμα καλοκαιρινά φρούτα είναι μια έξοχη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, ειδικά βιταμίνης C, λυκοπενίου και β-καροτενίου. Από τη στιγμή που τα φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αποτελούν πολύ υγιεινές επιλογές ως σνακ, συστατικά σε σαλάτες ή smoothies ή ως toppings σε γλυκά. Παρακάτω αναφέρονται μερικά φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία, που είναι εύκολο να βρει κανείς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Blueberries: Είναι μοναδικά σε σχέση με άλλα φρούτα, καθώς είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων ασθενειών. Επίσης, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Ωριμάζουν στο τέλος του καλοκαιριού.
Ανανάς: Αν και διατίθεται όλο το χρόνο, η περίοδος αιχμής του στην αγορά είναι μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C και περιέχει ένα ένζυμο που ανακουφίζει τη δυσπεψία.
Καρπούζι: Συνιστά είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α και C , ενώ περιέχει και ποσότητα σιδήρου. Διατίθεται από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου.
Ροδάκινα και τα νεκταρίνια: Αποτελούν μια καλή πηγή βιταμίνης Α και φυτικών ινών (αφορά τη φλούδα τους). Ένα ροδάκινο περιέχει επίσης ποσότητα νιασίνης, που εμπλέκεται στη σύνθεση του DNA και βοηθά να διατηρηθεί η φυσιολογική λειτουργία του δέρματος, των νεύρων και του πεπτικού συστήματος.
Κίτρινη κολοκύθα: Μας παρέχει μια μέτρια ποσότητα βιταμινών C, Α και φυτικών ινών.
Μελιτζάνα: Αποτελεί ενδεδειγμένο συστατικό για ελαφρύτερα πιάτα με μόλις 13 θερμίδες ανά μισό φλιτζάνι, καθώς αποτελείται κυρίως από νερό. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, είναι να μην τηγανιστεί ή μαγειρευτεί σε αφθονία λαδιού.
Ντομάτες: Οι ντομάτες είναι μια μεγάλη πηγή λυκοπενίου, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.
Πηγή: http://www.healthview.gr/node/21909

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου